Volledig scherm
Annemiek Jetten stopt als burgemeester van Vlaardingen. © German Villafane

Vlaardingse burgemeester Annemiek Jetten treedt af: ‘Voor toekomst van stad is andere stijl beter’

Burgemeester Annemiek Jetten treedt af als burgemeester van Vlaardingen. De ‘huidige politieke situatie sluit niet aan op haar kwaliteiten’.

Volgens Jetten (56) is het ‘voor de toekomst beter dat een burgemeester met een andere bestuursstijl leiding gaat geven’. Wethouder Bart Bikkers (VVD) neemt voorlopig haar taken over.

Jetten (PvdA) heeft dit vanmiddag bekendgemaakt op het stadhuis nadat ze de fractievoorzitters bijeen had geroepen voor een spoedberaad.

In een verklaring memoreert Jetten aan ‘vele mooie momenten’, maar constateert ze ook dat de afgelopen drie jaar hobbelig zijn geweest. ,,Er waren ook moeilijke momenten voor mijzelf en mijn gezin. Vlaardingen heeft een aantal grote opgaven die veel bestuurskracht vragen van het bestuur. In de huidige politieke verhoudingen wordt een stijl van besturen gevraagd die mij minder past.’’

‘Vlaardingen wordt toch niet jouw thuis’

Moeilijk was het vooral vorig jaar toen zij met het college besloot de traditionele vreugdevuren niet langer toe te staan. Het leidde zelfs tot bedreigingen aan haar adres. Dat raakte haar.

Het vergrootte ook de onvrede in de stad over haar functioneren: zo hingen onbekenden in het holst van de nacht een spandoek in een winkelcentrum met de tekst: ,,Jetten ga terug naar Sluis, Vlaardingen wordt toch niet jouw thuis.’’

De eerste vrouwelijke burgemeester van Vlaardingen nam in januari 2017 de ketting over van Bert Blase. Daar verliet ze het Zeeuwse Sluis voor, waar ze ook burgemeester was. Eerder was ze officier van justitie.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen