Volledig scherm
Vanaf april hebben een aantal basisscholieren al wat technologische creaties gemaakt. © kite educatie

Vlaardingse jeugd kan aan de slag met sensoren, motortjes en 3D-printerpen

Kinderen in Vlaardingen kunnen de komende maanden op allerlei manieren kennismaken met de taal van techniek, dankzij de 15.000 euro die Kite Educatie en CJV Vlaardingen ontvangen voor het winnen van de Waterweg Cultuurprijs.

,,We zijn heel blij'', zegt Lieke van den Berge van Kite Educatie. Met het bedrag kunnen Vlaardingse kinderen vanaf januari bij Kade40 workshops volgen op het gebied van technologie in combinatie met mediakunst.

Volledig scherm
Een 3D-printerpen © Flickr

Dit project heet: (Digi)taal: Vlaardingen van de Toekomst. Daarin maken ze kennis met hedendaagse (media)kunst, leren ze hoe een kunstenaar denkt en gaan ze zelf aan de slag met verschillende technieken. Zo kunnen ze een motortje maken, aan de slag met een 3D-printerpen, een minicomputer programmeren of ontdekken wat sensoren zijn. Deze workshops zijn sinds april al uitgevoerd op een aantal basisscholen en sloegen aan. ,,Leraren waren heel enthousiast, omdat ze normaal gesproken zoiets niet doen op school.‘’

Vervolgens volgt na de voorjaarsvakantie een samenwerking met de Vlaardingse bibliotheek. In een 'Maakplaats' kunnen kinderen dan iets technisch met een creatieve inslag ontwerpen voor de 'Stad van de Toekomst'. Nog voor de zomer volgt dan een afsluitende tentoonstelling en een mediafestival bij Kade40.

De Waterweg Cultuurprijs, die afgelopen vrijdag voor de vierde keer is uitgereikt, stond dit jaar in het teken van 'Taal in de breedste zin van het woord'. Van den Berge legt uit hoe dit project daarbij aansluit: ,,Bij ons project draait het om de taal van de toekomst. Om de codetaal, de programmeertaal. We willen kinderen leren wat er achter een beeldscherm plaatsvindt en dat techniek overal in zit. We kunnen ze wel een paar leuke werkjes op een iPad geven, maar die bestaat waarschijnlijk niet meer als ze volwassen zijn. Ze hebben er meer aan als ze weten hoe techniek in elkaar steekt.''

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen