Volledig scherm
In Vlaardingen zijn twijfels ontstaan over de bonnetjes van raadsleden. © Shutterstock

Vlaardingse raadsleden laten tóch aan buitenwereld zien wat ze gedeclareerd hebben

De Vlaardingse gemeenteraad wil tóch aan de buitenwereld laten zien waar zij vorig jaar haar fractievergoedingen – ruim 5000 euro per fractie – aan besteed heeft.

Dat hebben de partijen maandagavond afgesproken bij een overleg tussen alle fractievoorzitters. Het openbaar maken van de overzichten volgt op een pleidooi van de Fractie Kerkhof.

Raadslid Marcel Kerkhof is tevreden, al benadrukt hij dat deze transparantie geen ‘goednieuwsshow’ is. ,,Mensen zullen het niet altijd eens zijn met gemaakte keuzes. Echter is het wel belangrijk dat men weet wat met het geld is gebeurd, zodat we daar met elkaar over kunnen praten.’’

Deze nieuwssite meldde vorige week dat de gemeente Vlaardingen nauwelijks grip heeft op declaraties van raadsleden. Door ‘vage regels’ en een gebrek aan controle gebruikten partijen gemeenschapsgeld verkeerd of verzuimden ze bonnetjes te overleggen.

Ingewijden stelden dat bonnetjes niet bewaard zijn gebleven en gemeenschapsgeld aan discutabele zaken is besteed. Het zou onder andere gaan om cadeautjes, advertenties en het huren van panden.

Centraal staat de fractievergoeding: geld dat fracties van de gemeente krijgen ‘ter versterking van haar volksvertegenwoordigende rol’. De vergoeding kan bijvoorbeeld gebruikt worden om cursussen en werkbezoeken te bekostigen.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen