Volledig scherm
Arnout Hoekstra. © Roel Dijkstra

Vlaardingse wethouder Arnout Hoekstra stapt op

De politieke crisis in Vlaardingen gaat maar door. Vanavond stapte wethouder Arnout Hoekstra (SP) op.

Het stadsbestuur gaat voorlopig door met vier wethouders. Het viertal neemt de portefeuilles financiën en vastgoed over van Hoekstra. De komende dagen moet blijken of het college – dat nu bestaat uit ONS.Vlaardingen, VVD, GroenLinks en CDA - op zoek gaat naar een nieuwe wethouder.

Het vertrek van Hoekstra volgde op een ultimatum van zijn eigen partij. De socialisten wilden een streep door het in hun ogen ‘mislukte’ raadsprogramma en ‘terug naar de tekentafel’. De partij stuurde aan op het herinvoeren van een klassiek coalitieakkoord. Mocht het niet tot ‘onderhandelingen’ leiden, dreigde de partij haar wethouder terug te trekken.

Na een verhit debat gebeurde dat. ,,Met deze manier van werken kan het college niet vertrouwen op een meerderheid van de raad. Ik acht het daarom onverantwoord om nog één dag langer invulling te geven aan dit ambt’’, sprak de 33-jarige Hoekstra, waarna hij aankondigde vandaag zijn ontslag in te dienen.

Hij voelde zich door het programma aan handen en voeten gebonden. In zijn ogen heeft het college al maanden geen groot besluit kunnen nemen.

Wethouders en raadsleden noemen het ontslag ‘treurig’. In een officiële reactie laat het college weten ‘bewondering en respect’ te hebben voor de wijze waarop Hoekstra als wethouder functioneerde. De socialist was bijna acht jaar wethouder in Vlaardingen.

Het vertrek betekent eveneens dat de gemeente vasthoudt aan de ingezette ‘bestuurlijke vernieuwing’. Het raadsprogramma – de set afspraken waar de hele raad aan mee mocht schrijven – blijft in stand.

Partijen zeggen alles op alles gezet te hebben om de SP op andere gedachten te brengen en Hoekstra binnenboord te houden. ,,Maar SP bleek te staan voor schuurpapier’’, zei Stefanie Solleveld (PvdA). ,,Zo stroef ging het.’’

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen