Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Waarom eenzaamheid, huiselijk geweld en verwaarlozing in Vlaardingen extra snel aan het licht kan komen

Eenzaamheid, huiselijk geweld en verwaarlozing: de maatschappelijk werkers van het Vlaardingse Minters zien wel degelijk nog de signalen die op misstanden wijzen. Sterker: ze zeggen juist extra scherp te zijn.

Daarmee wil de organisatie het beeld dat kwetsbare groepen door de coronamaatregelen buiten beeld verdwijnen graag ‘rechttrekken’. Zij stelt dat de maatschappelijk werkers in deze tijden, waarij huisbezoeken vaak niet meer kunnen, extra scherp zijn. ,,Het bewustzijn is groter, waardoor professionals, ook in niet-fysieke gesprekken, eerder signalen oppikken”, licht een woordvoerster toe.

Beeldbellen

Medewekers doen zoveel mogelijk digitaal, behalve als de situatie vraagt om een huisbezoek. ,,Er is in beeld gebracht bij welke cliënten en/of gezinnen mogelijk risico’s bestaan bij het instellen van en het langer aanhouden van de coronamaatregelen. Daar is extra aandacht voor door meer contactmomenten.”

Daarbij maakt Minters volop gebruik van beeldbellen. ,,Dus we zien hoe de cliënten er bij zitten om zo non-verbale signalen ook op te kunnen pikken.”

In de Vlaardingse ‘probleemwijken’ zet de organisatie bovendien extra veel jongerenwerkers in.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen