Volledig scherm
Een zonnepaneel bij het logo van energieleverancier Eneco. © ANP XTRA

Warmtenet maakt Groenoord de eerste gasloze wijk van Schiedam

Met de aanleg van een warmtenet moet Groenoord als eerste Schiedamse wijk uiterlijk in 2030 van het gas af zijn. Dat schrijft het college aan de raad, die het voorstel morgenavond bespreekt.

De gemeente Schiedam, woningcorporatie Woonplus, provincie Zuid-Holland, Eneco en Stedin hebben in 2017 een intentieverklaring ondertekend waarin afspraken zijn gemaakt om de wijken Groenoord en Nieuwland als eerste Schiedamse buurten van het gas af te krijgen. Groenoord heeft de primeur. Uiterlijk in 2030 zou het gebruik van aardgas hier tot het verleden moeten behoren.

Inmiddels zijn er onderzoeken verricht. Op basis daarvan denkt het stadsbestuur dat een warmtenet een duurzame en betaalbare warmtevoorziening kan zijn. Hierover vinden nu ook gesprekken plaats in de wijk. Het is de bedoeling dat er eind dit jaar een definitief besluit wordt genomen over de manier waarop Groenoord van het gas afgaat.

De raad buigt zich morgenavond vooral over het voorbereidingskrediet van 305.000 euro dat nodig is om het project te kunnen vervolgen.

Haaks op de duurzame ambities van Schiedam, staat de vergunningverlening aan staalharderij Dominial, die vanwege uitbreiding juist méér gas gaat verbruiken. GroenLinks stelde daar onlangs vragen over. Volgens het college staat dat echter los van elkaar, aangezien 'de vergunning getoetst is aan landelijke wet - en regelgeving'.

Quote

Staalharde­rij Dominial gaat vanwege uitbrei­ding juist méér gas verbruiken

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Waterweg? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen