Afstand houden én doorwerken op de Rotterdamse bouwplaatsen.
Volledig scherm
Afstand houden én doorwerken op de Rotterdamse bouwplaatsen. © Sanne Donders

Wegen bouwen in coronatijd? ‘Let op bij het schaften’

Crisistijd of niet: het werk aan nieuwe snelwegen gaat door. In Rotterdam, Vlaardingen en Rozenburg zijn dagelijks nog tal van oranje hesjes in de bouwputten te ontwaren.

De twee megaprojecten in de regio - de A16 Rotterdam en de Blankenburgverbinding tussen Vlaardingen en Rozenburg - blijven in ontwikkeling zolang dat kan, benadrukt Rijkswaterstaat. Wel moeten de honderden werklieden zich aan de bekende hygiëneregels houden. Verder dienen ze 1,5 meter bij elkaar vandaan te blijven en is het voor hen verboden om in grote groepen te lunchen. Posters op de bouwplaatsen maken dat duidelijk. ‘Schaft verstandig’, valt onder meer te lezen.

Wanneer de werkzaamheden het niet toelaten om 1,5 meter afstand te bewaren, moeten de bouwers deze klussen in vaste ploegen uitvoeren. Zo moet het risico op besmetting minimaal blijven. Zieke werklieden zijn, als het goed is, sowieso niet op locatie te vinden.

Klachten

Medewerkers die klachten hebben als verkoudheid, koorts of keelpijn mogen niet op de bouwplaats verschijnen. Individuele bezoekers, scholen en groepen zijn voorlopig niet welkom. Ook het kantoorpersoneel werkt thuis.

Rijkswaterstaat doet er alles aan om de werkzaamheden door te laten gaan, licht een woordvoerster toe. ,,Op voorwaarde dat de gezondheid van mensen en de veiligheid en kwaliteit van het werk zijn geborgd.”

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen