Volledig scherm
Mariska van Dorst baalde ervan dat ze vaak eten overhield. © Roel Dijkstra

Weggooien is zonde; zo help je iemand aan een portie avondeten

Dagelijks verdwijnen er kilo’s eten in de vuilnisbak. Tot grote ergernis van Mariska van Dorst. De Maassluise zette daarom de Facebookgroep ‘Portie Avondeten Maassluis’ op en had binnen een paar uur al 131 leden.

Quote

Dit initiatief is echt voor iedereen bedoeld. Dus ook voor die alleen­staan­de vader die zo druk is geweest dat hij ‘s avonds geen tijd heeft om te koken

Mariska van Dorst

,,Toen we woensdagavond aan tafel zaten was ik het ineens zo zat toen ik die pan met eten zag die we wéér gingen leeggooien omdat het te weinig is voor nog een maaltijd voor vier”, verzucht Mariska van Dorst. ,,Zeker als je pasta eet, is het soms moeilijk inschatten hoeveel je met een gezin nodig hebt. Daar moet ik iets mee doen, dacht ik toen. Voorheen bracht ik het nog weleens bij mijn oma, maar die is verhuisd naar Friesland.”

De Maassluise opende de Facebookgroep ‘Portie Avondeten Maassluis’ en had binnen mum van tijd 131 leden. ,,Weggooien is zonde, zeker als je er iemand heel blij mee kan maken. Er zijn veel mensen die weinig te besteden hebben. Hoe fijn is het dan als je gratis een verse en gezonde maaltijd kan krijgen?”

Facebook

Het concept werkt heel eenvoudig. Leden van de groep maken een foto van het eten dat zij overhouden en plaatsen die op Facebook. Anderen kunnen daar dan op reageren en de maaltijd vervolgens ophalen. Van Dorst gaat ervan uit dat de aanbieders bereid zijn om het eten langs te brengen bij ouderen die moeilijk ter been zijn.

,,Ik hoop dat mensen geen drempel ervaren of dat ze zich schamen, want dat is nergens voor nodig. Dit initiatief is echt voor iedereen bedoeld. Dus ook voor die alleenstaande vader die zo druk is geweest dat hij ‘s avonds geen tijd heeft om te koken”, aldus Van Dorst.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen