Volledig scherm
Naar de vuurwerkshow bij de Erasmusbrug rijden wel metro's. Het festijn in Hoek van Holland moet het met oud en nieuw zonder stellen. © ANP

Wethouder: metrohalte Hoek had stroom vuurwerkgasten niet aangekund

Het gebrek aan voldoende RET-medewerkers is niet de enige reden waarom de gemeente Rotterdam rond oud en nieuw geen metro laat rijden naar de vuurwerkshow in Hoek van Holland. Station Hoek van Holland-Haven zou de stroom van duizenden bezoekers niet eens aankunnen.

Dat schrijft wethouder Judith Bokhove (vervoer, GroenLinks) aan de Rotterdamse gemeenteraad die haar vorige week om opheldering vroeg.

Het pas geopende metrostation Hoek van Holland Haven is nog niet getest op piekvervoer. Daarom wil de RET geen risico nemen, aldus Bokhove.

Verder had de Rotterdamse vervoerder 60 tot 65 werknemers extra moeten inzetten. Hiervan zouden er 40 nodig zijn geweest voor de beveiliging en nog eens 20 tot 25 voor het pendelbusvervoer tussen de Hoek en het strand. ,,De RET had de inzet met dwingende dienstopdrachten voor elkaar moeten krijgen. Het bedrijf was daartoe op dit moment niet bereid.’’

10 procent

Dat er geen metro naar de vuurwerkshow in Hoek van Holland rijdt, scheelt volgens de gemeente 1600 bezoekers. De organisatie rekende aanvankelijk op 16.000 gasten, van wie 10 procent met de metro zou komen.

Rond oud en nieuw rijden er wel metro’s naar de vuurwerkshow op de Erasmusbrug in het centrum van Rotterdam en naar het evenement in Nesselande. Daar worden 10.000 bezoekers verwacht.

De gratis metro’s rijden rond oud en nieuw tussen 22.00 en 02.00 uur elke 20 minuten tussen de haltes Vijfsluizen (Schiedam) en Nesselande. Elke tien minuten is er in die tijdspanne een rit tussen de stations Meijersplein (Schiebroek) en Slinge (Charlois).

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen