Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Nederlandse Freelancers

Woordgebruik in gemeentelijke brieven vaak 'te lastig'

Moeilijke woorden, lange zinnen of een onduidelijke tekstopbouw. Brieven van de gemeente mogen vaak best wat begrijpelijker. Daarom namen de Schiedamse taalambassadeurs een aantal van die brieven de afgelopen week onder de loep.

De Taalambassadeurs, die in het verleden zelf laaggeletterd waren, vonden in de brieven soms moeilijke woorden, zoals 'consequentie' en 'criteria'. ,,Het is beter om eenvoudiger woorden te gebruiken'', stelt een gemeentewoordvoerder.

Of het ging om andere woorden dan mensen verwachten. 'Reisdocument' bijvoorbeeld, terwijl de meeste mensen spreken over een 'paspoort' of 'identiteitskaart' en dan dus niet goed weten wat er wordt bedoeld.

Uitleg

,,Soms ontkomen we niet aan juridisch taalgebruik. Maar een korte inleiding of uitleg in eenvoudig Nederlands kan dan veel duidelijk maken. De verbeteringen worden stap voor stap doorgevoerd'', aldus de zegsman.

Quote

Een korte inleiding of uitleg in eenvoudig Nederlands kan veel duidelijk maken

Hiermee zet Schiedam een stap vooruit om alle teksten begrijpelijker te maken, zoals brieven, e-mails, folders, webteksten en adviesnota's. De gemeente sluit aan bij de campagne Direct Duidelijk.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen