Volledig scherm
Op het Unileverterrein in Vlaardingen wil de nieuwe eigenaar woningen laten bouwen. © Joep van der Pal

Zeker 300 woningen op historisch Unileverterrein Vlaardingen

Op het Unileverterrein in Vlaardingen komen zeker 300 woningen te staan. De bouw begint na de verhuizing van de multinational. Die moet vóór de jaarwisseling zijn afgerond.

Het vertrek van de levensmiddelenfabrikant slaat een gat van 7 hectare grond, een kleine 70.000 vierkante meter vloeroppervlakte, in de gemeente. Het grootste deel wil projectontwikkelaar INSPIRE Real Estate opvullen met ‘stoere woningen’. Ook moeten bedrijven de ruimte krijgen. De grootste panden blijven staan, de rest gaat waarschijnlijk tegen de vlakte.

De Van Adrighem Group, een oude bekende, is de nieuwe eigenaar van de grond. Het kranenbedrijf uit Brielle bezit ook al het naastgelegen perceel - zo'n 130.000 vierkante meter groot - dat ooit van Lever Fabergé was en direct aan het water ligt. De onderneming wil een deel van het Unileverterrein inrichten voor offshore-activiteiten.

Donderdagmiddag sprak de Van Adrighem Group met de gemeente Vlaardingen af om samen op te trekken bij de ontwikkeling van het gebied. Dat gebeurde met de ondertekening van een zogeheten intentieverklaring. 

2016

Belangrijk onderdeel van die verklaring is de afspraak dat de koper de omgeving bij haar plannen betrekt. ,,De visie schetst een toekomstbeeld op hoofdlijnen, daarbinnen wordt in overleg met alle betrokkenen tot een concrete uitwerking en invulling gekomen voor een optimale herontwikkeling van het Unileverterrein”, zo luidt de gezamenlijke reactie.

Unilver kondigde de verhuizing in 2016 aan. Een nieuw onderzoekscentrum in Wageningen moet de vestiging aan de Vlaardingse Olivier van Noortlaan vervangen. Komende zomer krijgt Unilever de sleutels van dat centrum.

Burgemeester Annemiek Jetten noemde het vertrek van Unilever donderdag ‘bitterzoet’. Zij roemde de nauwe banden van de multionational met de gemeente, maar zag tegelijkertijd de mooie kanten van de nieuwe plannen.

Wetenschappers werkten in Vlaardingen aan tal van bekende producten. Zo bedachten zij onder meer een magere mayonaise van Calvé, de Bertolli Melange en Knorr Authentieke Vleesjus. Ook stond het personeel daar aan de wieg van het zogeheten cool blending, een ‘technologische doorbraak’ die de productie van zeer magere margarines mogelijk maakt.

De geschiedenis gaat terug tot juli 1919: dat jaar rolde in Vlaardingen het eerste Sunlight-zeepje van de band. De fabriek bood werk aan zo’n 1200 werknemers uit de regio. In 1929 ontstond Unilever uit een fusie tussen het zeepbedrijf van de gebroeders Lever en de Margarine Unie.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen