Volledig scherm
Mogelijk krijgt Hoek van Holland een groot zonnepark. © Engie

Zonnepark van vijftig voetbalvelden groot in Hoek van Holland

Hoek van Holland krijgt mogelijk een zonnepark ter grootte van vijftig voetbalvelden. Ook wil de gemeente windmolens voor de kust plaatsen. Zij doet momenteel onderzoek naar beide projecten.

Het zonnepark van zo'n 25 hectare moet op de Oranjeheuvel verrijzen. Daar, een voormalige stortplaats voor slib, ligt momenteel een parkeerplaats die is aangelegd in aanloop naar de Brexit. Een tijdelijke oplossing, bevestigt een woordvoerder namens de gemeente.

Die kijkt daarom alvast verder: momenteel peilt ze de interesse van bedrijven om op de heuvel een zonnepark te bouwen. Dat is nog geen gelopen race. De gemeente hoopt via gesprekken met marktpartijen 'tot een realistische opgave voor een eventuele toekomstige aanbesteding te komen'.

Klimaatneutraal

De gemeente vindt het park belangrijk voor haar duurzame ambities. ,,Een klimaatneutraal en duurzaam Rotterdam: dát is waar Rotterdam naartoe wil. Een groene en gezonde stad met schone lucht.‘’

Ondertussen werkt de gemeente ook aan een windpark voor de kust van de badplaats. Zij laat nu een zogeheten haalbaarheidsstudie uitvoeren. Een woordvoerder zegt daar momenteel niets aan toe te kunnen voegen: ,,Het is nog lopende.‘’

Rotterdam hoopt op twee rijen van vier turbines. Tezamen gaat het om een vermogen van 36 megawatt. Eén megawatt aan vermogen kan volgens Essent zo'n duizend huishoudens tegelijkertijd van elektriciteit voorzien.

Quote

Een groene en gezonde stad met schone lucht

Gemeentewoordvoerder

De 'technische en financiële haalbaarheid en het draagvlak van deze plannen' moeten nog verder worden onderzocht. In het optimistische scenario gaat de gemeente uit van een volledige realisatie van het windpark, in een gemiddeld scenario van één lijnopstelling van vier windturbines. In het behoudende scenario wordt het windpark niet gerealiseerd, schrijft de gemeente.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen