Aantal flexwerkers stijgt met driekwart in vijftien jaar
In 2018 telde Nederland ruim 3 miljoen flexwerkers (15 tot 75 jaar), van wie bijna 2 miljoen flexibele werknemers en 1,1 miljoen zzp’ers. Dat is een stijging van het aantal flexwerkers van 76 procent ten opzichte van 2003. Dat melden CBS en TNO.
Delen per e-mail
Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630.000 in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. De grootste groepen flexwerkers zijn nu de zzp’ers die eigen diensten of arbeid aanbieden (28 procent) en de oproepkrachten (18 procent).
Onzekerheden
De flexvormen die ten opzichte van vijftien jaar geleden naar verhouding het meest zijn toegenomen, zijn de werknemers met een vast contract zonder vaste uren, de tijdelijke werknemers zonder vaste uren en de oproepkrachten. Het aantal oproepkrachten is zelfs ruim verdubbeld. Sarike Verbiest, onderzoeker van TNO: ,,De grote toename in aantal oproepkrachten laat zien dat veel werkgevers op zoek zijn naar optimale flexibiliteit met hun personeel. Interessant is de vraag of die flexibiliteit ook op andere manieren verkregen kan worden, zodat niet alle onzekerheden bij de werknemers worden neergelegd.”
Mismatch
Verbiest noemt het een ‘mismatch’ op de arbeidsmarkt. ,,In de laag opgeleide flexkrachten wordt zeer weinig geïnvesteerd door werkgevers. Ze krijgen geen opleidingen en worden niet omgeschoold. Als niet in deze groep geïnvesteerd wordt, dreigen zij aan de kant te komen staan. Dit terwijl werkgevers wel roepen dat ze te weinig gekwalificeerd personeel kunnen vinden.”
Alle flexvormen nemen sterk toe op de arbeidsmarkt, maar óók het aantal tijdelijke werknemers met uitzicht op een vast contract groeit. Het afgelopen jaar steeg deze groep zelfs het hardst. Met de aantrekkende economie en krapte op de arbeidsmarkt, hebben bedrijven het minder voor het kiezen en delen daarom vaker vaste contracten uit om mensen te binden.
9 Soorten flexwerk
Er zijn veel verschillende vormen van flexwerk. Het CBS en de Flexbarometer meten er negen. Flexwerkers kunnen zowel werknemers als zelfstandigen zonder personeel zijn.
Werknemers worden gerekend tot de flexwerkers als ze geen vast contract hebben of een contract met variabele uren. Vaste werknemers zonder vaste uren zijn daarom flexwerkers. Werknemers met een tijdelijk contract die uitzicht hebben op een vast contract vallen ook onder de flexwerkers. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen werknemers met een kortlopend contract (tot een jaar) of een verbintenis van langere duur. Ook worden oproepkrachten en uitzendkrachten tot de flexibele werknemers gerekend. Ten slotte zijn er nog werknemers die een tijdelijk contract hebben zonder vaste uren.
Bij zzp’ers wordt onderscheid gemaakt tussen degenen die eigen arbeid of diensten aanbieden en degenen die producten verkopen.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Zij stapten over naar een beroep waar ze staan te springen om mensen
In steeds meer beroepen is een structureel tekort aan personeel, waardoor werkgevers vaker genoegen moeten nemen met mensen zonder relevante werkervaring of opleiding. Zo staat het aantal niet vervulde vacatures op een historisch hoogtepunt: 262.000, volgens het CBS. -
Zzp'ers lopen grootste risico op armoede
Zzp’ers zijn van alle werkenden tussen de 15 tot 75 jaar het kwetsbaarst voor armoede. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
PREMIUM
Ruud opent een ijssalon in coronatijd: ‘Je moet niet bij de pakken neer gaan zitten’
Ruud de Weert blijft de toekomst rooskleurig inzien, ondanks alle coronabeperkingen. De Weert is eigenaar van restaurant Bij de Pastorij in de Raadhuisstraat in Hoogerheide. Zijn restaurant is, net als alle andere horecazaken, door corona al maanden dicht. Toch ziet hij de toekomst nog steeds rooskleurig tegemoet en gaat hij uitbreiden. Met ingang van 1 april van dit jaar, begint hij in een pand naast zijn restaurant een ijssalon. -
Pakketsorteerder stuurt PostNL liefdesbrief: ‘Hoop aandacht te krijgen voor mijn probleem’
Anna Dolanska komt uit Polen en werkt al negen jaar op uitzendbasis als pakketsorteerder voor PostNL. Inmiddels heeft ze een vaste aanstelling via het uitzendbureau weten te bemachtigen, maar ze wil niets liever dan écht aangenomen worden. Via een liefdesbrief hoopt ze nu de aandacht van PostNL te krijgen.
-
Notoire thuiswerker huurt een kantoor en dit is wat ze ontdekte
Na vier jaar thuiswerken vraagt journalist Jette Pellemans (28) zich af: hoe zou het zijn om op een kantoor te werken? Ze huurt een bureau in een flexwerk-kas in Utrecht. Een maand later wil ze niet meer terug naar huis. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.