ABN Amro schrapt 15 procent van de arbeidsplaatsen
ABN Amro gaat in de komende vier jaar 15 procent van de arbeidsplaatsen schrappen. Dat meldt de bank in een persbericht.
Delen per e-mail
ABN Amro heeft dit besluit genomen om kosten te besparen. Het merendeel van de banen zal pas na 2022 verdwijnen, zo liet de bank weten bij de bekendmaking van de strategie voor de komende jaren.
,,We hebben laten zien dat we de kosten goed kunnen beheersen. De kosten willen we beperken tot 4,7 miljard euro in 2024, door 700 miljoen euro aan verdere kostenbesparingen te realiseren. In 2021 zullen de kosten naar verwachting op 5,3 miljard euro uitkomen, hoger dan die in 2020 van circa 5,1 miljard euro. We verwachten tot en met 2024 een verdere vermindering van het aantal arbeidsplaatsen met ongeveer 15 procent, vooral vanaf 2022", aldus de bank in het persbericht.
ABN Amro denkt door natuurlijk verloop en omscholing van medewerkers het aantal gedwongen ontslagen beperkt te kunnen houden. Eind vorig jaar werkten er zo’n 18.000 mensen bij de bank, waarvan 14.800 in Nederland. Tot 2023 zet ABN Amro ongeveer 150 miljoen euro apart voor de kosten van de reorganisatie.
Digitaal
De strategische investeringen komen rond de 300 miljoen euro uit. Daarbij wordt onder meer de verwerking van opdrachten verder gedigitaliseerd. Ook wil de bank zijn productenportefeuille aanzienlijk stroomlijnen.
De bank, waarvan een groot deel nog in handen is van de Nederlandse staat, wil volgens de nieuwe strategie een ‘persoonlijke bank’ zijn die zich richt op Nederland en Noordwest-Europa. Daarbij wil ABN Amro groeien in segmenten die winstgevend zijn. Zo mikt de bank in Nederland op groei op het gebied van bankiersdiensten voor vermogende particulieren en op middelgrote tot grote ondernemingen. De leidende posities op het gebied van hypotheken en bij bankiersdiensten voor het mkb moeten verder worden uitgebreid.
Elders in Noordwest-Europa mikt ABN AMRO op een groot marktaandeel in bepaalde nichemarkten. Alles bij elkaar moet dat leiden tot een rendement op eigen vermogen van 8 procent in 2024. Het langetermijndoel van ABN Amro blijft een rendement van 10 procent, maar daarvoor moet de rente wel iets gaan stijgen.
Hoofdkantoor
Naast het schrappen van arbeidsplaatsen kijkt de bank ook naar de kosten voor huisvesting. Zo zal het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas worden verkocht en deels terug worden gehuurd. Ook wordt het kantoor aan de Foppingadreef in Amsterdam-Zuidoost, dat nu dienst doet als tweede hoofdkantoor, verbouwd tot een nieuwe thuisbasis voor ongeveer 10.800 medewerkers. Het kantoor aan de Gustav Mahlerlaan wordt in 2021 in de verkoop gezet.
De strategische plannen zijn de eerste van ABN Amro onder topman Robert Swaak. Die trad begin dit jaar aan.
Grote inspanning
ABN AMRO moet een grote inspanning leveren om personeel dat door de aangekondigde reorganisatie zijn baan verliest aan ander werk te helpen. Dat zeggen CNV en De Unie. Volgen de vakbonden moet het sociaal plan, dat loopt tot eind volgend jaar, worden verlengd voor de duur van de reorganisatie.
Volgens CNV is het vooral zaak dat iedereen bij de bank gelijk behandeld wordt. CNV-bestuurder Aletta Bulsink vertrouwt erop dat de bank zijn verantwoordelijkheid neemt. Volgens haar kan het helpen dat ABN AMRO nog grotendeels in handen is van de Staat en daarmee een voorbeeldfunctie heeft.
Ligt het aan De Unie dan wordt een nieuw sociaal plan afgesproken met de looptijd van de aanpassingen. Bij de bond zijn ze niet verrast over de ingrepen, aangezien dit in de sector door de verdere digitalisering steeds vaker het geval is. ,,Je hoopt altijd op minder”, aldus belangenbehartiger Herma Pethke van De Unie. ,,Zeker zo kort voor kerst. Het is gewoon geen fijne mededeling. Maar het verbaast ons niet.”
De Unie wil snel in gesprek met de bank. De bond ziet vooral geen heil in verschillende looptijden voor een sociaal plan.
Bekijk hieronder onze video's over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze medewerkers krijgen 100 euro als ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus
De 160 medewerkers van DeltaSafe Security krijgen een bonus van 100 euro als ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Het beveiligingsbedrijf hoopt hen zo te stimuleren om zich in te enten. -
Baan kwijt door corona Na 200 sollicitaties vond Anouk (31) werk als buddy in het ziekenhuis
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Anouk Streng (31) uit Utrecht was junior branding consultant. Nadat Anouk haar baan kwijtraakte, stuurde ze meer dan 200 sollicitatiebrieven. Sinds december werkt ze als buddy in een ziekenhuis. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
PREMIUM
Krantenbezorger Arie (83) stopt nu écht: ‘Op mijn hoogtepunt, net als een artiest’
Ruim 1,5 miljoen kranten bezorgde Arie Schüller in 25 jaar tijd. Of het nu plensde, sneeuwde of stormde, altijd kon zijn wijk op hem rekenen. Nu stopt de 83-jarige Delftenaar er mee. ,,Wie zo lang de krant loopt, leert niet alleen zijn wijk, maar ook de mens kennen.”
-
Consumentenbond onderzoekt woekerrente-claim tegen ABN AMRO
ABN AMRO en andere kredietverstrekkers moeten mogelijk vrezen voor een miljoenenclaim. Consumentenbond Claimservice onderzoekt die mogelijkheid, maakt de organisatie bekend in het televisieprogramma Kassa. Het gaat om compensatie voor zogenaamde woekerrentes die ABN AMRO, Santander en Vesting Finance rekenden op doorlopend krediet. -
PREMIUM
Bedrijven in coronatijd Schoonmaakbedrijf in coronatijd: ‘Een kantoor dat stilligt, heeft ons niet nodig’
ROOSENDAAL - Nét een overname achter de rug en dan krijg je een lockdown voor de kiezen. Een kwart van je ruim honderd medewerkers meldt zich ziek en klanten zeggen van de ene op de andere dag hun contract op. De afgelopen maanden waren niet de makkelijkste voor Jeroen Jobse (47), samen met zijn broer Bas eigenaar van Job Procleaning in Roosendaal. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor.