Agnes is productmanager loempia's: ‘We maken er 5 miljoen per week’
wat doet een...Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Agnes van der Niet (38) internationaal productmanager bij snackproducent Goodlife Foods.
Delen per e-mail
Wat houdt je functie precies in?
,,Ik ben verantwoordelijk voor alle ontwikkelingen binnen een productgroep: de loempia. Als een klant een nieuw product wil of als wij zelf voorstellen een nieuw soort loempia te maken, gaan we aan de slag met de ontwikkeling.”
Hoe gaat dat in z’n werk?
,,Er wordt eerst een schets van het recept gemaakt. Daarna gaat de ontwikkelaar de proefkeuken in om het recept te testen. Ik mag dan zelf ook af en toe proeven. Uiteindelijk ben je zo’n driekwart jaar verder voor je een eerste productie afhebt. Want het is echt een uitdaging om op grote schaal te produceren in de fabriek. Het deeg van de loempia kan heel gevoelig zijn, dat maakt het lastig om het met al die grote machines goed op de productielijn te krijgen. Voor alle fabrieksmedewerkers is het altijd een spannend moment als we iets nieuws gaan maken.”
Uiteindelijk ben je zo’n driekwart jaar verder voor je een eerste productie afhebt
Wat voor soort loempia’s heb je de laatste jaren ontwikkeld?
,,De kroepia bijvoorbeeld, een loempia met nasi in plaats van noedels. Die komt ook bij ons vandaan. Daarnaast hebben we net een nieuwe lijn loempia’s ontwikkeld met verschillende Aziatische smaken. Met rode en groene curry bijvoorbeeld. Die zijn nog niet in Nederland te koop, daar werken we hard aan. Ik ben heel erg trots op deze lijn. Het zijn hele authentieke smaken, die zijn best lastig om op grote schaal te produceren.”
Jullie maken vast heel veel loempia’s.
,,Ongeveer 5 miljoen per week, dat is best veel ja.”
Wat vind je het leukst aan je werk?
,,Ik vind het heel leuk om met innovatie bezig te zijn, om nieuwe en betere plannen te maken voor de loempia. Loempia’s werden vroeger als een goedkoop en niet zo bijzonder product gezien. Sinds ik hier werk heb ik de taak om hier verandering in te brengen. Als de consument onze nieuwe soort loempia’s dan heel lekker vindt, is dat echt een kroon op mijn werk. Ik vind het ook heel leuk om verbinding te maken met andere landen. Bij de ontwikkeling kijken we vaak naar het buitenland om te zien wat ze daar maken. Maar ook: wat willen de klanten en welke smaken liggen er nu in het pizzaschap in de supermarkt, want daar liggen onze loempia’s naast.”
We kijken naar welke smaken er nu in het pizzaschap liggen, want daar liggen onze loempia’s naast
Niet elke werkdag is vast even leuk. Waar krijg jij stress van?
,,Van aanvragen met een hele korte deadline. De klant wil het product dan zo snel mogelijk hebben. Dat kan stress opleveren. Je wil op tijd aan de slag kunnen, maar dan moet je wel alle gevraagde informatie en productmonsters op orde hebben.”
Leg eens uit…
,,Alle grondstoffen die je wil gebruiken, moeten van goede kwaliteit en lang houdbaar zijn. Je bent ook bezig met gezondheid, het product mag bij voorkeur niet teveel calorieën bevatten. Daarnaast bestaat er bijvoorbeeld een regelgeving voor zoutniveaus waar je rekening mee moet houden. En als je soja gebruikt, moet je daar een certificaat voor hebben. Wij hebben al onze certificeringen op orde, maar als instanties onaangekondigd komen checken, is dat toch altijd even spannend.”
Hoe ga je met die stress om?
,,Ik probeer altijd stress weg te nemen door aanvragen van klanten voor te zijn of zelf met een idee te komen. Dan hebben we een trend gezien in het buitenland. Die leggen we dan voor aan de klant.”
Wil je dit werk nog tot je pensioen blijven doen?
,,Ik ga me nu bezig houden met de innovatie van alle productgroepen, niet alleen meer met de loempia’s. Dat wordt heel uitdagend. Dus de komende jaren is mijn werk zeker nog uitdagend genoeg. En zolang ik een positieve impact kan hebben op de consument met nieuwe en gezondere producten, ben ik blij.”
Productmanagers gezocht
Zoek je een fulltime baan en wil je net als Agnes als productmanager aan de slag? Op Nationale Vacaturebank vind je tientallen relevante vacatures. We lichten er drie voor je uit:
De Lekkerkerker Groep in Lopik zoekt een Productmanager Food voor kaas- en zuivelproducten en plantaardige alternatieven.
Liever aan het werk in een andere foodsector? Je kunt ook als Productmanager Witvis aan de slag bij Visscher Seafood in Urk.
Bij snackproducent Goodlife Foods staan ook verschillende vacatures open, zo zijn ze op zoek naar een Product Ontwikkelaar Meatfree.
Bekijk hier alle video’s op het gebied van werk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Radiodeejay Rámon Verkoeijen: ‘Hoe krijg je nou van plaatjes draaien een burn-out?’
Radiodeejay Rámon Verkoeijen (35) is hersteld van een burn-out. De oude wordt hij nooit meer, zegt hij. Maar na anderhalf jaar herstel is hij wel terug op 3FM, met twee avondshows. ,,Ik ga niet meer doen wat anderen van me verwachten.’’ -
PREMIUM
Robert neemt het bedrijf van zijn ouders over: ‘Ik moet ze betalen, maar het moet wel leuk blijven met Kerst’
Wie een van de klassieke voordeuren in Utrecht-Oost opent en een trap ziet met wauw-effect, weet bijna zeker dat dat het werk is van de familie Timmerman en hun team. Traplopers in ontelbare kleuren en smaken is wat ze verkopen. Binnenkort niet meer met z’n drieën, want Henri (66) en Ilona (64) zwaaien af en Robert (30) gaat op zijn manier door. Dankzij een beetje hulp van de provincie Utrecht. -
2
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
Wat doet een...
Angela is pedagogisch medewerker: ‘Je bent eerder een halve ouder dan een oppas’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Angela Esbach (29), pedagogisch medewerker bij Un1ek onderwijs en opvang in Vlaardingen.
-
Wat doet een...
Centrummanager Dennis (46): ‘Zelfs in coronatijd zijn er twintig winkels bijgekomen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Dennis Houkes (46), centrummanager bij het winkelgebied in Spijkenisse. -
PREMIUM
Henk en Jan stoppen ruim voor pensioen met werken en krijgen daar nog geld voor ook
Ruim voor de pensioengerechtigde leeftijd stoppen met werken. Het is mogelijk voor werknemers die jarenlang zware beroepen uitoefenden. „Als je vanaf je 15de in de bouw werkt, dan ben je er fysiek wel aan toe om te stoppen.” -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst.