Arbeidsmarkt krapper dan ooit: structurele arbeidstekorten dreigen door vergrijzing
videoIn de laatste drie maanden van 2021 was het moeilijker dan ooit tevoren voor werkgevers om personeel te vinden. De graadmeter voor krapte op de arbeidsmarkt van uitkeringsinstantie UWV bereikte in het slotkwartaal van dat jaar een nieuwe recordhoogte. Nooit eerder waren er zo veel vacatures per werkzoekende.
Het UWV berekent ieder kwartaal de krapte op de arbeidsmarkt door het geschatte aantal openstaande vacatures te delen door het totale aantal personen dat korter dan een halfjaar een werkloosheidsuitkering ontvangt. Per werkzoekende waren er aan het einde van vorig jaar bijna vier openstaande vacatures. Volgens het UWV was er nog net geen sprake van een ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt.
Door het economisch herstel na de coronacrisis steeg het aantal vacatures in de loop van 2021 hard terwijl het aantal werkzoekenden daalde. Zo waren er eind vorig jaar ruim driekwart meer openstaande vacatures dan een jaar eerder, terwijl het aantal WW’ers in de eerste zes maanden van hun uitkering met 42 procent daalde. Vergeleken met het einde van 2019, toen er nog geen sprake van een coronapandemie was, waren er ruim een derde meer vacatures.
Komst Oekraïense vluchtelingen
Naar verwachting verlichten faillissementen als gevolg van het einde van de coronasteun de druk op de arbeidsmarkt een beetje, schrijven economen van ABNAmro in een eigen analyse. Ook de komst van Oekraïense vluchtelingen die kunnen en willen werken zal het werkgevers iets gemakkelijker maken personeel te vinden. Daarnaast verwacht ABNAmro dat zzp’ers meer uren kunnen gaan werken door het einde van alle coronamaatregelen.
Maar ook in de jaren na 2022 dreigen er volgens economen van de bank ‘structurele arbeidstekorten’, door de vergrijzing. Het aandeel 65-plussers op de totale bevolking groeit van 20 procent in 2020 naar 25 procent in 2040. Tegelijkertijd komt er veel werk bij door grote investeringen in de transitie naar schone energie en de kabinetsplannen voor gratis kinderopvang.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Personeel blijft zorgenkind van jeugdbescherming, nog steeds kwetsbare kinderen op de wachtlijst
-
PREMIUMColumn
Grootste probleem van 50-plusser is niet leeftijd, maar mismatch met de arbeidsmarkt
Anne-Marije Buckens (33) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUMbijzondere beroepen
Ze is géén fluisteraar, maar gedragstherapeut Claudia biedt wel hulp als Minoes plots in de plantenbak plast
Bijna drie miljoen Nederlandse gezinnen hebben een kat als huisdier. Maar wat doe je als Minoes plots agressief wordt, of overal en nergens plast? Dan schakel je een kattengedragstherapeut in. Claudia van der Linden (59) uit Amersfoort is zo’n therapeut.Amersfoort -
PREMIUM111
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
column
Extravagante influencers irritant? Dit kunnen we van ze leren
-
-
-
PREMIUM
Fiets aanschaffen met een fietsplan van het werk? Dit zijn de voor- en nadelen
Vandaag is het Fiets naar je Werk Dag. Wil je jouw trouwe stalen ros graag vervangen door een nieuw (elektrisch) exemplaar? Veel werkgevers hebben een fietsregeling waarbij je een fiets kan leasen of fiscaal voordelig kan aanschaffen. Hoe werkt zo’n regeling, en waar moet je rekening mee houden als je er gebruik van wil maken? -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
96 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPiet Ursem
Bert Lichtenberg
C.J.H. PIETERSE
van Bergen
Jos Daams