Arbeidsongeschikt door domme actie, moet de werkgever dan doorbetalen?
Stel, je raakt in je vrije tijd gewond door een domme actie - zoals het afsteken van illegaal vuurwerk - en kunt daardoor niet werken of raakt zelfs arbeidsongeschikt. Kan een werkgever dan weigeren je loon door te betalen? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit.
Delen per e-mail
Veel werkgevers hebben geen zin om op te draaien voor roekeloos gedrag van hun personeel, weet Gerard Berghuis van BAASZ Advocaten. Hij noemt als voorbeeld een zaak waarbij hij recent betrokken is geweest. Een werkgever wilde het loon niet doorbetalen van een werknemer die door geknutsel met vuurwerk gewond was geraakt. ,,Hij heeft eind november lopen klooien met explosieve stoffen en is daardoor ernstig gewond geraakt aan zijn hand. De werkgever wilde daar niet voor opdraaien.”
In de wet staat dat een werkgever het salaris van een zieke werknemer gewoon moet doorbetalen, tenzij de ziekte is veroorzaakt door opzet. En daar is niet snel sprake van, concludeerde de rechter.
Kort geding
Dit is iets waar veel arbeidsrechtadvocaten en werkgevers al jaren tegenaan lopen. Daarom heeft Berghuis de werkgever in deze zaak geadviseerd om het loon van de werknemer stop te zetten. ,,Wij vinden dat het ongeluk volledig aan de werknemer zelf te wijten is. Maar ziekte of letsel wordt juridisch gezien bijna nooit veroorzaakt door opzet. Dan moet iemand iets hebben gedaan met de bedoeling om ziek te worden.”
Berghuis zegt dat het niet aan werkgevers uit te leggen is dat zij grotendeels moeten opdraaien voor domme acties van werknemers in hun vrije tijd. ,,Het is een heel strenge toets. Tegen een volwassen werknemer die met vuurwerk knutselt, zou je toch moeten kunnen zeggen: dan had je je gezond verstand maar moeten gebruiken. Net als bij het buiten de piste skiën of roekeloos rijgedrag onder invloed van alcohol.”
Tegen een werknemer die met vuurwerk knutselt, zou je toch moeten kunnen zeggen: dan had je je gezond verstand maar moeten gebruiken
Via een kort geding hoopte Berghuis toch nog iets te kunnen regelen voor zijn cliënt, onder andere door te bepleiten dat sprake is geweest van voorwaardelijk opzet. ,,Je mag ervan uitgaan dat het algemeen bekend is dat het mengen van buskruit grote risico’s met zich meebrengt. En dat de kans bestaat dat er een explosie plaatsvindt met als gevolg arbeidsongeschiktheid.”
Verzekeren
Hoe zit het dan met gewond raken door het bewust buiten de piste skiën of blessuregevoelige sporten zoals zaalvoetbal? Zou het loon in zo’n situatie ook stopgezet moeten kunnen worden? ,,Bij een zaalvoetballende vrachtwagenchauffeur die door de sport tijdelijk niet kon werken heeft de rechter geoordeeld dat er geen sprake was van opzet. Dus moest zijn baas gewoon 70 procent salaris uitkeren. En geen 100 procent omdat dit was uitgesloten in de cao.”
Werkgevers kunnen zich tot op zekere hoogte indekken door zich voor ziekteverzuim te verzekeren. De verzekeraar vangt dan de uitbetaling van een zieke werknemer op. ,,Maar je premie gaat daardoor wel omhoog. Linksom of rechtsom: een werkgever moet ervoor bloeden. Hier wringt het. Want je moet de werknemer daarna ook nog re-integreren, dat kost ook tijd en geld.”
Wetswijziging
De rechter kon Berghuis in het kort geding niet gelijk geven. Maar ze hebben wel voor elkaar gekregen dat de werkgever niet het volle pond hoeft te betalen. ,,De werknemer krijgt nu 70 procent van zijn loon doorbetaald en geen 100 procent. Bovendien heeft onze poging voor reuring gezorgd. Mensen hebben het er over.”
Berghuis hoopt dat de wet op dit punt wordt gewijzigd. ,,Bewuste roekeloosheid zou als criterium in de wet opgenomen moeten worden. Of voorwaardelijk opzet. Dan kan de rechter wel zeggen: dan had je maar beter op moeten letten. Maar zolang de strenge opzet-drempel blijft bestaan, heeft de rechter daar geen ruimte voor.”
Bekijk hier alle video’s op het gebied van werk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden. -
PREMIUM
Kleuterjuf Ria (65) gaat na 46 jaar met pensioen: ‘Blij dat ik de laatste twee weken nog voor de klas kon’
Minstens 1100 kleuters had ze in de klas, maar nu vindt Ria van Eck (65) het mooi geweest. De Woerdense, die woensdag afscheid neemt, werkte bijna 46 jaar als kleuterjuf op basisschool De Wegwijzer. ,,Toen ik begon, stonden leerkrachten nog rokend voor de klas.” -
PREMIUMvideo
Zijn Jawid en Yaser de redders van dit spookwinkelcentrum in Bilthoven?
Dan heb je lef! Als je in het coronatijdperk een fonkelnieuwe versmarkt opent in het desolate winkelcentrum De Planetenbaan in Bilthoven, waar de ene na de andere middenstander het voor gezien houdt. Jawid en Yaser gaan ervoor. ,,Wij geloven dat we iets kunnen betekenen voor de mensen hier.” -
PREMIUM
Ontslag is veel meer dan je baan verliezen: dit zijn de mentale gevolgen
Door de pandemie raken steeds meer bedrijven in zwaar weer en komen steeds meer mensen thuis te zitten. Wat zijn de mentale gevolgen van een ontslag? ,,Het is van belang dat je de controle weer terugkrijgt.”
-
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
Van snotschietende ambtenaar tot scheldende boa: de spraakmakendste ontslagzaken van 2020
Een ambtenaar die met snot schiet, een teamleider van het OM in een auto vol harddrugs en een winkelmedewerker die moest opstappen omdat hij een plastic tasje meenam van 3 cent: in 2020 passeerden weer enkele opmerkelijke ontslagzaken de revue. Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen zette de tien meest spraakmakende zaken op een rij. -
interview
We werken minder dan andere Europeanen, maar waarom zijn we dan zo druk?
Nederlanders zijn gemiddeld iets minder druk dan de inwoners van andere landen. Tegelijkertijd vóelen we ons minstens even druk. Ook midden in een lockdown lijken we bezig te moeten blijven. Waarom? Hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe schreef er het nieuwe boek Waar blijft mijn tijd? over.