Arbeidsongeschikt door domme actie, moet de werkgever dan doorbetalen?
Stel, je raakt in je vrije tijd gewond door een domme actie - zoals het afsteken van illegaal vuurwerk - en kunt daardoor niet werken of raakt zelfs arbeidsongeschikt. Kan een werkgever dan weigeren je loon door te betalen? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit.
Delen per e-mail
Veel werkgevers hebben geen zin om op te draaien voor roekeloos gedrag van hun personeel, weet Gerard Berghuis van BAASZ Advocaten. Hij noemt als voorbeeld een zaak waarbij hij recent betrokken is geweest. Een werkgever wilde het loon niet doorbetalen van een werknemer die door geknutsel met vuurwerk gewond was geraakt. ,,Hij heeft eind november lopen klooien met explosieve stoffen en is daardoor ernstig gewond geraakt aan zijn hand. De werkgever wilde daar niet voor opdraaien.”
In de wet staat dat een werkgever het salaris van een zieke werknemer gewoon moet doorbetalen, tenzij de ziekte is veroorzaakt door opzet. En daar is niet snel sprake van, concludeerde de rechter.
Kort geding
Dit is iets waar veel arbeidsrechtadvocaten en werkgevers al jaren tegenaan lopen. Daarom heeft Berghuis de werkgever in deze zaak geadviseerd om het loon van de werknemer stop te zetten. ,,Wij vinden dat het ongeluk volledig aan de werknemer zelf te wijten is. Maar ziekte of letsel wordt juridisch gezien bijna nooit veroorzaakt door opzet. Dan moet iemand iets hebben gedaan met de bedoeling om ziek te worden.”
Berghuis zegt dat het niet aan werkgevers uit te leggen is dat zij grotendeels moeten opdraaien voor domme acties van werknemers in hun vrije tijd. ,,Het is een heel strenge toets. Tegen een volwassen werknemer die met vuurwerk knutselt, zou je toch moeten kunnen zeggen: dan had je je gezond verstand maar moeten gebruiken. Net als bij het buiten de piste skiën of roekeloos rijgedrag onder invloed van alcohol.”
Tegen een werknemer die met vuurwerk knutselt, zou je toch moeten kunnen zeggen: dan had je je gezond verstand maar moeten gebruiken
Via een kort geding hoopte Berghuis toch nog iets te kunnen regelen voor zijn cliënt, onder andere door te bepleiten dat sprake is geweest van voorwaardelijk opzet. ,,Je mag ervan uitgaan dat het algemeen bekend is dat het mengen van buskruit grote risico’s met zich meebrengt. En dat de kans bestaat dat er een explosie plaatsvindt met als gevolg arbeidsongeschiktheid.”
Verzekeren
Hoe zit het dan met gewond raken door het bewust buiten de piste skiën of blessuregevoelige sporten zoals zaalvoetbal? Zou het loon in zo’n situatie ook stopgezet moeten kunnen worden? ,,Bij een zaalvoetballende vrachtwagenchauffeur die door de sport tijdelijk niet kon werken heeft de rechter geoordeeld dat er geen sprake was van opzet. Dus moest zijn baas gewoon 70 procent salaris uitkeren. En geen 100 procent omdat dit was uitgesloten in de cao.”
Werkgevers kunnen zich tot op zekere hoogte indekken door zich voor ziekteverzuim te verzekeren. De verzekeraar vangt dan de uitbetaling van een zieke werknemer op. ,,Maar je premie gaat daardoor wel omhoog. Linksom of rechtsom: een werkgever moet ervoor bloeden. Hier wringt het. Want je moet de werknemer daarna ook nog re-integreren, dat kost ook tijd en geld.”
Wetswijziging
De rechter kon Berghuis in het kort geding niet gelijk geven. Maar ze hebben wel voor elkaar gekregen dat de werkgever niet het volle pond hoeft te betalen. ,,De werknemer krijgt nu 70 procent van zijn loon doorbetaald en geen 100 procent. Bovendien heeft onze poging voor reuring gezorgd. Mensen hebben het er over.”
Berghuis hoopt dat de wet op dit punt wordt gewijzigd. ,,Bewuste roekeloosheid zou als criterium in de wet opgenomen moeten worden. Of voorwaardelijk opzet. Dan kan de rechter wel zeggen: dan had je maar beter op moeten letten. Maar zolang de strenge opzet-drempel blijft bestaan, heeft de rechter daar geen ruimte voor.”
Bekijk hier alle video’s op het gebied van werk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit is waarom we zo graag de gedachte van de ander invullen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: gedachtenlezen. -
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
PREMIUM
Ontslag is veel meer dan je baan verliezen: dit zijn de mentale gevolgen
Door de pandemie raken steeds meer bedrijven in zwaar weer en komen steeds meer mensen thuis te zitten. Wat zijn de mentale gevolgen van een ontslag? ,,Het is van belang dat je de controle weer terugkrijgt.” -
Van snotschietende ambtenaar tot scheldende boa: de spraakmakendste ontslagzaken van 2020
Een ambtenaar die met snot schiet, een teamleider van het OM in een auto vol harddrugs en een winkelmedewerker die moest opstappen omdat hij een plastic tasje meenam van 3 cent: in 2020 passeerden weer enkele opmerkelijke ontslagzaken de revue. Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen zette de tien meest spraakmakende zaken op een rij.
-
PREMIUMvideo
Zijn Jawid en Yaser de redders van dit spookwinkelcentrum in Bilthoven?
Dan heb je lef! Als je in het coronatijdperk een fonkelnieuwe versmarkt opent in het desolate winkelcentrum De Planetenbaan in Bilthoven, waar de ene na de andere middenstander het voor gezien houdt. Jawid en Yaser gaan ervoor. ,,Wij geloven dat we iets kunnen betekenen voor de mensen hier.” -
Salaris
Santousha: ‘Ik ben niet zozeer bezig met meer verdienen, maar met minder doen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Santousha (33) werkt sinds drie jaar voor zichzelf als online marketeer. Ze werkt tussen de twintig en dertig uur. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding.