Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images/Maskot

Arbodiensten slaan alarm: burn-outgolf dreigt vanwege krappe arbeidsmarkt

Door de tekorten op de arbeidsmarkt dreigt een uitbarsting van burn-outgevallen, waarschuwen arbodiensten bij de start van de Week van de Werkstress. Werkgevers moeten veel meer energie in preventie steken en het kabinet moet dat fiscaal aantrekkelijker maken.

67 reacties

 • Lintsen

  5 dagen geleden
  Aan CJH Pieterse: ik zeg niet dat het simpel is, maar heb maar een paar regels om het uit te leggen. Inderdaad ben je bij burnout ’s morgens nog kapot. Toch moet je goed blijven slapen, voor herstel van organen en immuunsysteem. Mijn boodschap was: denk niet dat het alleen psychische overbelasting is, maar vaak fysieke uitputting, want dat laatste wordt meestal genegeerd terwijl juist daar aan gewerkt moet worden en dat gebeurt niet bij de psycholoog.
 • Andre Janssen

  1 week geleden
  @ M. Ronald Markant, helemaal met je eens. Onlangs las ik hier op het AD en artikel over een student van 25 jaar, nog geen dag gewerkt en "kampte" al bijna 2 jaar met een burn-out. Hoe dan vraag ik me af. Kom op zeg, schop onder je kont en aan de slag. Moest ik ook toen ik 25 jaar was.
 • C.J.H. PIETERSE

  2 weken geleden
  Voor AD-lezers die nog niet wisten waardoor je 'n "burn-out" kunt oplopen (wat ook uitsl. in de privé-situatie thuis kan gebeuren). In relatie tot de werkvloer: lees in 't AD over de gang v. zaken bij TV-progr. "De wereld draait door", waar Matthijs v. Nieuwkerk op de redactie 'n waar schrikbewind voerde waarin div. eindredacteuren meegingen; Pers.-zaken en BNN/VARA-directie niet tegen optraden: zo tientallen medew. psychisch en fysiek zwaar beschadigend, dat velen er nu nog last v. ondervinden!
 • C.J.H. PIETERSE

  2 weken geleden
  @Lintsen: Wás 't maar zo simpel! Lichaam en geest werken inderdaad op elkaar in; wat er 't eerst was: fysieke of psychische overbelasting is "kip-of-ei"-verhaal. "En natuurlijk goed slapen"...? Dat is dan allang niet meer mogelijk! 's Morgens ben je nog net zo oververmoeid als toen je ging slapen. De uitspraak van mijn moeder: "Ik lig te trillen op bed" [= hoogste alarmfase!]. Voel je je vandaag goed, denkend "Morgen ga ik X doen", ben je morgen te uitgeput om überhaupt ook maar iets te doen...!
 • Lintsen

  2 weken geleden
  Mijn advies aan jongeren: stop met het idee dat je alles uit het leven moet willen halen, richt je op wat nodig is, je studie of je werk, en laat verder alles wat overbodig is, zoals sociale media, dat scheelt een hoop energie. Gebruik geen drugs en zorg ervoor dat je voldoende slaapt, dan blijf je gezond.
 1. ‘Als vrouw loop je nog steeds bijna een maandsalaris mis voor hetzelfde werk’
  loonkloof

  ‘Als vrouw loop je nog steeds bijna een maandsala­ris mis voor hetzelfde werk’

  Econoom Sophie van Gool zegt het in haar boek Waarom vrouwen minder verdienen recht voor zijn raap: mannen verdienen en bezitten véél meer geld dan vrouwen. Ter gelegenheid van Equal Pay Day op 14 november vertelt ze waarom er zoveel ge-‘ja-maar’ is als het gaat over dit onderwerp. ,,Mensen denken dat Nederland een progressief land is met gelijke kansen, maar de realiteit is anders.’’