Artsen van UWV moeten taken delegeren om achterstand bij herkeuren in te lopen
Het UWV loopt achter in het herbeoordelen of mensen recht hebben op een uitkering. Tienduizenden mensen ontvangen nu een uitkering, onduidelijk is of dat terecht is. De oorzaak is dat het UWV te weinig beschikbare artsen heeft. Het UWV belooft beterschap.
Delen per e-mail
Deze zomer wil het UWV die toenemende achterstand in de herbeoordelingen een halt toe roepen. Dat meldde Fred Paling, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV, bij de presentatie van de jaarcijfers in Amsterdam. Het afgelopen jaar kwamen er weliswaar 156 verzekeringsartsen bij, maar omdat er ook mensen beschikbaar moeten zijn voor de opleiding van nieuwe artsen, blijkt dat nog niet tot extra capaciteit te leiden in het doen van de sociaal-medische beoordelingen.
Het UWV hoopt extra capaciteit te creëren door middel van taakdelegatie: het doorgeven van taken aan medisch verpleegkundigen en medisch secretaresses. Het gaat met name om administratieve taken.
Negatief
De Groningse vestiging van het UWV kwam onlangs negatief in het nieuws omdat het delegeren niet op de juiste manier was gebeurd en de keuring van verpleegkundigen in strijd was met de wet. ,,Dat hadden ze beter moeten afstemmen met het hoofdkantoor”, aldus Paling nu. ,,Als ze dat wel hadden gedaan, hadden we het met een kleine wijziging wel goed kunnen uitvoeren.”
Het aantal mensen met een WW-uitkering is het afgelopen jaar overigens verder gedaald. Veel werkgevers zijn dankzij de economische groei op zoek naar arbeidskrachten. Eind 2018 waren er ruim 260.000 lopende WW-uitkeringen, een afname van 20 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook onder vijftigplussers ziet de uitkeringsinstantie, hoewel het voor deze groep relatief lastiger blijft aan een baan te komen, een positieve ontwikkeling. ,,We merken dat werkgevers de banen aanpassen, wijzigingen doen in de functie-eisen of vooroordelen laten varen”, aldus Paling. Ook werd er het afgelopen jaar door het UWV geld geïnvesteerd in persoonlijke begeleiding en werkplekaanpassingen door werkgevers, zodat meer mensen aan de slag kunnen.
Bewogen jaar
Ondanks een lichte afname van het totale aantal uitkeringen, blikt de uitkeringsinstantie terug op ,,een bewogen jaar”, zegt Paling. Naast het tekort aan artsen, kwam de organisatie in het nieuws vanwege de uitkeringsfraude van arbeidsmigranten. Dat zijn aandachtspunten voor het komende jaar en de instantie gaat daarover vaker in gesprek met de minister en de Tweede Kamer.
,,Het helpt om van tevoren met elkaar heldere keuzes te maken waar we onze prioriteiten leggen", aldus Paling. ,,Met de kennis van nu en de maatschappelijke impact, hadden we misschien wel een andere keuze gemaakt en meer onderzoek gedaan naar de fraude van arbeidsmigranten. We willen vooraf en niet alleen achteraf in gesprek gaan.” Dit najaar kwam grootschalige fraude door arbeidsmigranten aan het licht. Afgelopen jaar werd in totaal 24,6 miljoen euro aan uitkeringen stopgezet of niet toegekend.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweejarig cao-akkoord voor werknemers van uitkeringsinstantie UWV
Er is een cao-akkoord gesloten voor de ongeveer 19.000 werknemers bij de uitkeringsinstantie UWV, meldt vakbond CNV Vakmensen. Het gaat om een nieuwe tweejarige cao, van januari 2019 tot 1 januari 2021. De medewerkers krijgen een loonsverhoging van 6 procent. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
Loodgieter zit niet alleen maar ‘met zichtbare bilnaad’ in keukenkastjes
Het is vandaag Wereld Loodgieters-dag, een dag om de loodgieter internationaal in het zonnetje te zetten. En dat is hard nodig aldus ondernemersorganisatie Techniek Nederland. ,,De tekorten nemen ernstige vormen aan. We kennen de wachtlijsten in de zorg, maar er ontstaan nu ook wachtlijsten voor loodgieters.” -
Wat doet een...
Invalleerkracht Dennis heeft al meer dan 3000 kinderen in de klas gehad
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Dennis Verwoert (46), interim leerkracht bij Proominent Primair Onderwijs in Ede.
-
Minister: Betere controle bij uitkeringsinstantie UWV
Het interne toezicht bij uitkeringsinstantie UWV wordt aangescherpt. Daardoor moeten problemen binnen het bedrijf eerder aan het licht komen. Dat schrijft minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) vandaag aan de Tweede Kamer. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
PREMIUM
Kraamverzorgster Christine verzorgt duizendste baby: ‘thuisbevallingen zijn magisch’
Christine van Lieshout (69) uit het het Brabantse Huisseling heeft naar eigen zeggen het allermooiste beroep van de wereld. Daarom kan ze er maar niet mee stoppen. Hanna is de duizendste, maar nog niet de laatste.