Bang om terug te gaan naar kantoor? ‘Neem de angst van werknemers serieus’
Nu het coronagevaar afneemt, kunnen we weer langzaam terug naar kantoor. Maar de angst voor besmetting zit er bij veel werknemers nog goed in. Wat kan en moet een werkgever doen om angstig personeel over deze drempel heen te helpen?
Delen per e-mail
Sommige werknemers zijn nou eenmaal angstiger dan anderen, zegt psycholoog Thijs Launspach. ,,Daar waar de een beren op de weg ziet, zien anderen een stuk minder risico’s. Een werkgever die zelf wat minder bang is aangelegd, moet wel rekening houden met mensen die een stuk banger zijn dan zij zijn.”
Mascha Mooy, oprichtster van adviesbureau Bye Bye Burnout, is het eens met Launspach. ,,Sommige mensen zijn van nature wat angstiger. Het is niet aan de werkgever om daar een oordeel over te vellen.” Wat een werkgever wel kan doen, is een stuk van die angst wegnemen door maatregelen te nemen en een veilige werkomgeving te creëren. ,,Met maatregelen kun je laten zien dat het op kantoor veilig en schoon is. Zoals door handgel neer te zetten en looproutes te maken, maar je kunt bijvoorbeeld ook tegen werknemers die met het ov komen zeggen dat ze later mogen komen zodat ze buiten de spits kunnen reizen”, zegt Mooy.
Tussenoplossing
Werknemers die het dan nog steeds niet zien zitten om terug te komen, hebben misschien wat extra uitleg nodig over het besmettingsgevaar. ,,Mensen zijn nou eenmaal bang voor het onbekende, alleen door duidelijkheid te geven kun je die angst wegnemen”, zegt Mooy. ,,Leg aan hen uit dat de piek voorbij is en dat de overheid het weer verantwoord vindt om mensen terug te laten gaan naar kantoor. Een tussenoplossing zou ook nog kunnen zijn: niet volledig terug naar kantoor, maar nog maximaal twee dagen thuiswerken.”
Mensen zij nou eenmaal bang voor het onbekende, alleen door duidelijkheid te geven kun je die angst wegnemen
Want thuiswerken is geen recht, het is een gunst van de werkgever. En die gunst is momenteel niet meer zo vanzelfsprekend. Als werknemer volledig de hakken in het zand zetten heeft dus geen zin. ,,Je wil niet in een conflict terechtkomen met je werkgever, dan ben je veel verder van huis”, zegt Edith van Schie, arbeidsjuriste bij Xpert HR. Maar is een medewerker echt heel angstig, ga dan als werkgever niet te veel op je strepen staan, adviseert ze.
Bagatelliseren
En, zeggen alle drie de experts, neem de angst van je werknemers altijd serieus, ook al snap je zelf niet helemaal waar het vandaan komt. Er zal altijd een klein clubje bestaan van werknemers die het extra spannend vinden. Launspach: ,,Geef je werknemers zoveel mogelijk de ruimte om hun angsten te uiten, ga het niet bagatelliseren. Tref desnoods voor deze mensen andere maatregelen waardoor zij zich ook veilig blijven voelen.”
Hen op andere gedachten proberen te brengen heeft weinig zin, weet Launspach. ,,Ga ze niet proberen te overtuigen met rationele argumenten. Vertellen dat de kans heel klein is dat ze besmet raken, komt bij hen niet aan. Ze voelen zich er niet minder angstig door, ze voelen zich dan juist niet serieus genomen en weggezet als kleinzielig. Dat is niet handig, want dat kan zorgen voor motivatieverlies.”
Dus, laat dit kleine groepje gewoon thuiswerken als dat gewoon goed werkt. Van Schie: ,,Tegen je wil een gebouw in gaan waar je je niet veilig voelt zorgt er niet voor dat je denkt: we gaan er weer tegenaan.”
Cocon
Het kan werknemers ook helpen als ze de komende maand zelf nog mogen kiezen of ze komen en ze dan vanaf augustus of september te verplichten. ,,Dan kan iedereen zich voorbereiden en komen ze langzaam uit hun veilige cocon van het thuiswerken”, zegt Van Schie. Want doe je dit te snel, dan is dat niet bevorderlijk voor de sfeer. ,,Werknemers die echt van streek zijn zullen bij elk dingetje bang naar de baas rennen.”
Thuiswerken is goed voor je mentale gezondheid, maar niet voor je beoordeling op werk. Dat blijkt uit onderzoek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Breng foto's van je (over)grootouders tot leven met deze nieuwe techniek
Kijk jij wel eens naar foto's van je (over)grootouders en vraag je je daarbij af hoe ze in het echt bewogen en lachten? Met een nieuwe functie van MyHeritage, een stamboomservice uit het Verenigd Koninkrijk, is dat nu mogelijkheid geworden. Op die manier kun je je voorouders zien als nooit tevoren. -
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis. -
PREMIUM
Max (20) stapt in bedrijf zieke vader: ‘Aan ziekenhuisbed besloten hoe we het gingen doen’
De wereld van de familie Blanke staat eind 2019 volledig op z'n kop. Vader Robby (47) blijkt een ongeneeslijke vorm van kanker te hebben. Robby begon net aan zijn droom: de grootste detacheerder worden van technisch personeel in zijn regio, Salland. Aan het ziekenhuisbed besluit zoon Max (20) zonder twijfel te stoppen met zijn zorgopleiding om in het bedrijf van zijn vader te stappen. Een jaar later runnen ze samen het bedrijf, storten ze zich ook op elektrische laadpalen, zitten ze net in een nieuw kantoor en is het ziektebeeld van Robby positief. -
8
Verplichte kusjes en knuffels voor oma en opa: doen of niet?
Bijna elke ouder kent de situatie wel: je komt opdagen voor een verjaardag of andere familiebijeenkomst met je kinderen en de tantes, ooms en grootouders komen onmiddellijk aangesneld om je kinderen te overladen met kusjes en knuffels. Natuurlijk is dat goed bedoeld, maar je ziet ook dat je kinderen enigszins overweldigd worden door al die handen, armen en lippen. -
PREMIUM
Meiden die rijden staan opeens in de belangstelling: ‘Dit is meer dan een mannenwereld’
Het zijn de koninginnen van de weg, echte kilometervreters. Steeds meer vrouwen sturen met enorme vrachtwagencombinaties over de weg. Wekelijks zijn hun avonturen te zien in het populaire televisie-programma ‘Meiden die Rijden’. Vier vrachtwagenchauffeurs over hun keuze voor het vak, flauwe grappen en het ‘truckersbestaan’.
-
BN’ers zijn fan van het wenkbrauwserum van Marjolein: ‘Kreeg ineens berichtje van Jamie Vaes’
Haar wenkbrauwproducten staan regelmatig in tijdschriften als Glamour, Grazia en Wendy en menig BN’er is fan. Dat had Marjolein Verhart uit Rozenburg niet verwacht, toen ze drie jaar geleden in een zonnestudio begon met het waxen van wenkbrauwen. Nu heeft ze een goedlopende cosmeticalijn met meer dan 250 verkooppunten in Nederland en België én haar eigen salon. -
Voor altijd blijven thuiswerken: bij dit Nederlandse bedrijf mag het
Het thuiswerken bevalt werkgevers en werknemers zo goed, dat personeel bij sommige bedrijven niet meer terug hoeft te komen naar kantoor, ook na de crisis niet. Zo hebben Twitter en Facebook al aangekondigd dat werknemers voor altijd thuis mogen blijven werken als ze dat willen. Is dit een trend die ook in Nederland navolging gaat krijgen? -
PREMIUM
Leidinggeven op afstand: ‘Duidelijk zijn is belangrijker dan aardig gevonden worden’
De Nederlandse kantoren zijn leeg. Er wordt veel thuisgewerkt en dat vraagt wat aanpassingen. De teamgeest verandert en voor veel mensen schieten pauzes erbij in. Hoe zorg je als leidinggevende goed voor je mensen maar zorg je ook dat het werk afkomt? Leiderschapscoach Godelieve Meeuwissen heeft voor de gelegenheid een boek geschreven over leidinggeven op afstand.