Bedrijven willen de komende vier jaar 50.000 mensen enthousiasmeren voor techsector
Booking.com, Rabobank en TomTom werken aan een plan om in vier jaar 50.000 mensen te enthousiasmeren én op te leiden voor techbanen.
Delen per e-mail
Het programma TechConnect, een initiatief van onder andere Rabobank, TomTom en het opleidingsfonds CA-ICT, moet ervoor zorgen dat meer jongeren uit kwetsbare wijken, meer mensen met een migratieachtergrond én meer vrouwen instromen in techbanen. De tekorten in die sector zijn enorm: per jaar heeft alleen Amsterdam al ongeveer 10.000 vacatures voor bijvoorbeeld programmeurs en data-analisten, schrijft Het Parool. Naar verwachting worden dat er de komende jaren alleen maar meer.
Het nieuwe programma is een combinatie van verschillende initiatieven. Zo is er een samenwerking met de UvA en de VU om IT-medewerkers te enthousiasmeren voor het onderwijs. De ambitie is om over vier jaar 300 informaticadocenten te hebben opgeleid. ,,Daardoor komen leerlingen van de middelbare school direct in aanraking met technologie en kiezen ze later misschien vaker voor het vak van programmeur”, zegt Ruben Nieuwenhuis, een van de oprichters van TechConnect.
,,Als je jongeren vraagt of ze interesse hebben in het onderwijs, zeggen ze: ik ben niet zo goed met voor groepen staan. Maar dan leggen wij ze uit dat lesgeven tegenwoordig niet meer betekent dat je altijd drie kwartier voor de klas staat.”
Vooroordelen wegnemen
Het wegnemen van vooroordelen over technologie als beroep is een van de pijlers van TechConnect. De online gids TekkieWorden, een van de initiatieven van TechConnect, vertelt bijvoorbeeld wat het vak inhoudt en wat de toekomstperspectieven zijn, ook in het Turks en Arabisch.
De initiatiefnemers kwamen allerlei praktische obstakels tegen, zoals mensen die het zich domweg niet konden veroorloven om zich te laten bijscholen. Voor hen wordt een studiefonds opgericht waarmee schulden tijdelijk kunnen worden gesaneerd en waaruit leefgeld kan worden uitgekeerd.
In Amsterdam Nieuw-West en in de Zaanse wijk Poelenburg worden programmeerscholen opgezet, naar het Vlaamse voorbeeld Molengeek, een tech-hub midden in de Brusselse wijk Molenbeek. Hier kunnen werkloze jongeren op elk niveau instromen. ,,Digitale kennis is steeds meer een noodzaak voor de arbeidskracht van morgen,” zegt Corinne Vigreux, medeoprichter van TomTom. ,,TechConnect moet ervoor zorgen dat ongeacht leeftijd, achtergrond, man of vrouw, iedereen het beste kan halen uit de arbeidsmarkt van de toekomst.”
Op zoek naar een nieuwe baan? In onderstaande video vertelt coach Charlotte van 't Wout welke vragen je moet stellen als je solliciteert.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ton (66) neemt na 50 jaar afscheid van ‘zijn’ bioscoop: ‘Ik vond die horrorfilms zelf altijd verschrikkelijk’
Zeventien jaar was bioscoopmanager Ton Kroeze (66) toen zijn broer hem vroeg om eens te komen helpen als assistent-filmoperateur, in het toenmalige cultureel centrum De Wipmolen in Alblasserdam. ,,Ik twijfelde, maar toen ik eenmaal in de filmcabine stond, was ik betoverd.’’ Nu, bijna een halve eeuw later, gaat Kroeze met pensioen. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien.
-
PREMIUM
Dit bedrijf trekt alles uit de kast om het werknemers naar de zin te maken
Werknemers die blij zijn met hun baan presteren beter en blijven langer. Bij het Rotterdamse bedrijf SEW-Eurodrive luisteren ze daarom maar al te graag naar hun wensen. ‘Als je iets kunt regelen voor je personeel en het heeft nut, waarom zou je het dan niet doen?’ -
‘Ict’ers komen met de raarste salariswensen’
De tekorten in de ict zijn nóg groter dan de cijfers zeggen. Bedrijven zetten hun vacatures niet meer op de site of ze zetten ze permanent erop omdat ze wel tien mensen kunnen gebruiken. Dat weten ict’ers ook: ‘Ze komen met de raarste salariswensen en die zijn lang niet altijd reëel.’ -
Tekorten in techniek blijven groot, bedrijven werven vaker in het buitenland
Bijna 60 procent van de technici is tussen de 40 en 65 jaar. En een groter probleem: er zijn nog steeds te weinig jongeren die dit gat kunnen opvullen als zij met pensioen gaan. Van de technische werkgevers verwacht 80 procent dat het tekort de komende vijf jaar daarom zal blijven.