Begin je werkdag met de ergste taak, en nog 6 tips om uitstelgedrag aan te pakken
Steeds meer werk en steeds meer afleiding. Dat betekent dat uitstelgedrag verder zal toenemen. Wie denkt geen uitsteller te zijn, moet vooral verder lezen. Ontkenning en smoesjes zijn twee belangrijke wapens van de notoire uitstellers.
Delen per e-mail
Karen Visser legt in haar nieuwe boek Vandaag begin ik echt het gedrag van de uitsteller bloot en geeft veel tips om uitstelgedrag de baas te worden. Zo gaat het vaak: je begint aan een groot project. Dat kan een presentatie zijn, een rapport, een scriptie, een boek. Wat dan ook. Je denkt: de eindstreep is nog ver maar dit gaat helemaal goed komen. Het is een flinke klus, maar jij gaat hem klaren.
Vervolgens is er een tijd verstreken waarin je meer had kunnen doen. Je hebt al wel een begin gemaakt. Kleine dingetjes om dit straks in één keer helemaal goed te doen.
Weer iets later: je bent lekker bezig. Je ruimt je bureau op, de mailbox is bijna leeg, je koopt een nieuw schrift en gaat ook nog even dat boek lezen om straks uit de startblokken te kunnen vliegen. Uiteindelijk begint de tijd te dringen. Misschien wordt het een nachtje doorhalen, maar het is je eerder gelukt. Je bent een snelle werker die een deadline nodig heeft.
De deadline is vlakbij. Stress! Alle hens aan dek nu. Als die collega nu maar niet gaat slapen om elf uur en daarom je mails en apps niet beantwoordt, anders loopt alles in de soep. Thuis moeten ze je niet lastigvallen, dit moet af.
Het is net gelukt! Of nou ja, het had beter gekund. Je bent ook een beetje uit de brand geholpen. Maar volgende keer ga je het anders doen. Gewoon net ietsje eerder beginnen en dan ben je ruim op tijd klaar.
Dit is zo’n beetje hoe het telkens gaat bij uitstellers. Met vooral die nare bijsmaak op het eind. En juist dat negatieve gevoel maakt de kans dat je later weer gaat uitstellen alleen maar groter. Uitstelgedrag komt grotendeels voort uit onzekerheid, een laag zelfbeeld en faalangst. Als je iets uitstelt kan het ten minste ook niet fout gaan. Verveling, stress en negatieve gedachten zijn de aanleiding om uitstelgedrag te gaan vertonen. Social media, een drukke mailbox, een smartphone, switchen tussen verschillende taken of thuiswerken, zijn de verleidingen om uit te gaan stellen.
Er is wel degelijk iets te doen aan uitstelgedrag, schrijft Karen Visser. Voor zelfhulpboekjunkies – het lezen van boeken over uitstellen is natuurlijk ook een vorm van uitstelgedrag – zullen de technieken die Visser in haar boek noemt niet nieuw zijn. Maar ze werken wel:
• Swallow the frog! Begin je werkdag met de taak waar je het meest tegenop ziet. Heb je die gedaan dan kan de rest van de dag alleen maar meevallen.
• Hak grote taken op in kleine stukjes die je makkelijker gedaan krijgt.
• Werk in blokken van 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze. Dat is de pomodorotechniek.
• Bedenk je tijdens het werk nog allerlei kleine dingen om te doen, schrijf ze op en werk verder, doe ze pas nadat je belangrijke taak klaar is.
• Wees heel realistisch met je tijd, plan liever meer tijd in dan minder. Deed je eerder acht uur over het maken van een presentatie, plan dat nu dan ook in, of meer.
• Zorg dat je in de uren dat je het beste werkt, ook de moeilijke taken doet. Zodat die niet verschuiven naar je laatste uur op kantoor.
• Zet geen vage taken meer op je lijst. Wees heel concreet. In plaats van ‘aan rapport werken’ schrijf je dan bijvoorbeeld ‘data van X invoeren in Excel’.
Wat voor type uitsteller je ook bent; de adrenalinejunkie, de besluiteloze of de dromer met te grote plannen die het moeilijke werk voor zich uitschuift – in alle gevallen moet je gewoon aan de slag. Want als er iets is wat in Vandaag begin ik echt telkens aan bod komt, dan is dat de boodschap om gewoon te beginnen. Doe iets en de rest wordt vanzelf makkelijker. Doe heel vaak iets en je werk komt ruim op tijd af.
En wil je de oorzaak van het probleem te lijf, dan zul je toch echt naar jezelf moeten kijken en bedenken waar het mis zit. Wat maakt je zo onzeker en hoe kun je dat oplossen? Dat je dergelijk zelfonderzoek liever uitstelt, zegt juist dat je er vooral aan zou moeten beginnen.
Columnist Charlotte van 't Wout vertelt in dit filmpje hoe je wel echt aan het werk gaat:
Karen Visser - Vandaag Begin Ik Echt, je uitstelgedrag de baas. 174 blz, €14,99
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De kant-en-klare dakkapel wordt alsmaar populairder, mede dankzij de coronacrisis
Wie met enige regelmaat in de auto zit, heeft ze misschien al eens voorbij zien rijden: vrachtwagens met kant-en-klare dakkapellen op de oplegger. Deze in de fabriek gemaakte dakkapellen zijn ideaal voor iedereen die binnen een dag meer licht en ruimte in huis wil. -
PREMIUM
Fysiotherapeut heeft handen vol aan verkrampte thuiswerkers: ‘Rug en nek in de knoop’
Het afgelopen jaar is het aantal rug- en nekklachten vanwege het thuiswerken behoorlijk toegenomen, zien fysiotherapeuten. Er is al veel gewonnen als je de discipline op kunt brengen om níet door te werken. ,,Desnoods gebruik je daarvoor een app of een stopwatch.’’ -
Lange to-do-lijst? Dit zijn de beste apps om je te helpen
Ons dagelijkse leven, zowel privé als op het werk, lijkt soms niet meer dan een aaneenschakeling van taken die moeten worden afgevinkt. Je smartphone kan daar een onschatbare hulp in worden. Hier zijn de vijf beste to-do-apps die er te vinden zijn. -
'Het is helemaal niet erg om te stofzuigen op je thuiswerkdag'
We werken steeds vaker thuis, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar thuis ligt afleiding continu op de loer. Is dat erg? En hoe zorg je dat je thuis toch je werk gedaan krijgt? -
PREMIUM
Michael drukte voor corona posters voor UEFA en het Songfestival: ‘Nu maken we mondkapjes voor Gordon’
Het moest hét jaar worden voor Michael van der Zee (55) en zijn succesvolle printbedrijf. Met klanten als UEFA en Songfestival zou het drukker worden dan ooit. Maar toen kwam corona en smolt zijn omzet bijna helemaal weg. ,,Ik heb een week vreselijk de pee in gehad. Toen heb ik het roer helemaal omgegooid.”
-
Wat doet een...
Bo (22) werkt bij Nederlands enige ‘intensive care voor veulentjes’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Bo Bouwmeester (22), veulenbrigadier bij de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht. -
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’ -
Vakantie voorbij? Zó maak je zin om weer aan het werk te gaan
De kampeerspullen zijn weer ingepakt, de koffer staat op zolder en de wekker gaat vroeg: de vakantie is nu écht voorbij. Maar na zo’n periode van vrijheid en rust hebben veel werknemers last van vakantieblues: minder betrokkenheid met hun werk, weinig concentratie en motivatie. Hoe kom je er weer lekker in?