Bij dit bedrijf uit Maassluis kunnen mensen zichzelf aannemen
Marketingbedrijf Keytoe uit Maassluis is gestart met een nieuw experiment: mensen kunnen zichzelf hier aannemen. Dat betekent dat je je eigen salaris mag bepalen, het aantal uren dat je werkt én zelf je takenpakket mag samenstellen.
,,Wij gaan je niet aannemen”, zeiden de eigenaren van Keytoe tegen Stijn van den Berg (23) nadat hij aangaf dat hij graag bij het marketingbedrijf aan de slag wilde. ,,Dat moet je zelf doen.” Een onverwachte wending van het gesprek voor de voormalig stagiair. ,,Ik ging een beetje in verwarring naar huis en moest er wel even over nadenken. Hoe ga ik dat dan doen? Het takenpakket was niet helemaal duidelijk, want er stond geen vacature open. Ik wist ook niet hoeveel dagen ik zou kunnen vullen en wat ik zou opbrengen.”
Het is niet voor het eerst dat Keytoe op een spraakmakende manier invulling geeft aan het HR-beleid. Eerder konden collega’s elkaars salaris bepalen met behulp van een app en vorig jaar haalden ze het nieuws met een zelfsturende ontslagronde waar met post-its werd bepaald wie er kon vertrekken. Bedenker Lennard Toma: ,,Waarom zouden wij moeten bepalen wat iemand moet verdienen? Waarom zou hij of zij dat niet zelf kunnen? Het laat meteen zien of iemand assertief genoeg is om de stap te zetten en zichzelf een contract te geven.”
Vooralsnog kunnen mensen zichzelf alleen aannemen bij Keytoe-Y, een spin-offbedrijf van het grotere Keytoe (circa 45 werknemers). Toma denkt dat zijn nieuwste uitvinding te experimenteel is voor het moederbedrijf. ,,Elkaars salaris bepalen, is al heel wat. We willen dat onze vorm van personeelsbeleid meer de norm dan de uitzondering wordt en zo andere bedrijven helpen meer verantwoordelijkheid bij mensen neer te leggen.”
Het minimumloon! Hij had alles kunnen krijgen, en dan kiest hij hiervoor
Minimumloon
Waar Toma helemaal niets van begreep, was het salaris dat nieuwe aanwinst Van den Berg zichzelf gaf. ,,Het minimumloon! Hij had alles kunnen krijgen en dan kiest hij hiervoor.” Voor Van den Berg zelf was het heel logisch. ,,Ik kreeg de inloggegevens van de bank en ben gaan rekenen hoeveel geld ik nodig had en hoeveel dagen ik zou willen werken. Ik kon wel vijf dagen gaan werken, maar ik wist niet of er voldoende werk was. Dan loopt dat vrij snel spaak.” Hij koos voor 1259 euro per maand, voor 24 uur. ,,Het was een moreel dingetje. Ik wil mezelf terugverdienen en zeker weten dat het werk dat ik doe ook wat oplevert.”
Om zijn eigen salaris te kunnen bepalen, kreeg hij, net als alle andere mensen bij het bedrijf, volledig zicht op alle rekeningen. ,,Hij moest de budgetten kunnen bekijken, weten hoeveel geld we op de rekening hebben. Hij weet ook hoeveel wij verdienen. Er is transparantie nodig om dit te kunnen doen”, aldus Toma. Zijn ze niet bang dat er nu veel te veel mensen op het bedrijf afkomen? ,,Als er geen geld op de rekening staat, kun je jezelf ook geen salaris geven. Je moet hopen of weten dat je als werknemer – of als bedrijf – genoeg geld in het laatje brengt. Dat durven veel mensen niet aan. Mensen zichzelf laten aannemen is eigenlijk risicovol zonder risicovol te zijn.”
We letten wel op en zorgen dat het goed gaat. En dat ze op vakantie gaan als ze chagrijnig worden
Salarisverhoging
Van den Berg kan zijn salaris verhogen wanneer hij wil. ,,Ik ben nu iets meer dan een maand bezig en zie dat ik steeds meer invulling kan geven aan dat wat er moet gebeuren, het opzetten van een soort broedplaats voor het delen van kennis. Binnen nu en een paar maanden geef ik mezelf misschien wel een loonsverhoging”, zegt hij. Nog niet in geld, maar in eerste instantie in uren. Toch brengt het een groot verantwoordelijkheidsgevoel mee. ,,Je moet jezelf wel waarmaken en laten zien wat je kunt betekenen. Die druk voel ik, maar niet in negatieve zin.”
Naast Van den Berg is er onlangs ook een stagiaire begonnen die haar eigen contract kon opstellen. Ze had geen flauw idee welk salaris ze zichzelf moest geven, vertelt Toma. ,,Ze is gaan navragen wat mensen om haar heen kregen. Soms weleens duizend euro, of honderd. Ze kreeg toegang tot de rekening en kwam uiteindelijk uit op 375 euro per maand.” En wat nou als ze zichzelf niets betalen, of veel te weinig. ,,We houden ons natuurlijk aan de wet”, zegt Toma. ,,En als iemand iets nodig heeft, kunnen we van advies voorzien. We letten wel op en zorgen dat het goed gaat. En dat ze op vakantie gaan als ze chagrijnig worden.”
En Van den Berg zelf? Overtuigt hij nu al zijn vrienden om ook zichzelf aan te nemen? ,,Je moet wel goed bij het bedrijf passen. Je moet voor jezelf durven opkomen en stevig in je schoenen staan. Als mensen vinden dat ze daarbij passen, moeten ze zichzelf aannemen. Het is het stukje ondernemerschap in jezelf.” Hij heeft zichzelf overigens een half jaar proeftijd gegeven. ,,Na een half jaar kunnen we kijken hoe het gaat en hoe het bevalt.
Vul je gegevens hieronder in en krijg nog meer leuke vacatures in de marketing direct in je inbox:
Mag je niet je eigen salaris bepalen maar wil je wel wat meer verdienen? Coach Charlotte van 't Wout geeft in onderstaande video een aantal tips.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM10
Buschauffeur Henk (63) klaagt over hoge werkdruk: ‘Ik loop een beetje krom als ik de bus uitkom’
De gesprekken over een nieuwe cao voor het streekvervoer leveren vooralsnog alleen maar frustratie op. Werkgevers bieden een loonsverhoging van 2,8 procent, maar dat voorstel wordt door de FNV van tafel geveegd. De vakbond komt nu met een ultimatum. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Collega's stemden bij ontslagronde elkaar eruit met post-its
Bij Keytoe, een marketingbedrijf uit Maassluis, besloot het personeel gezamenlijk in een vergadering wie van hen eruit moest. Iedereen schreef de naam van een collega op een post-it. Degenen met de meeste ‘stemmen’ vlogen eruit. -
‘Als je klanten behandelt als kleuters, moet je niet raar opkijken als ze zich ook zo gaan gedragen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: zelf nadenken. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Veel lonen stijgen, hoe onderhandel je zelf over je salaris?
Uit nieuwe cao's die in april zijn afgesproken blijkt dat veel lonen gemiddeld 3,4 procent omhoog gaan. Zit die loonsverhoging er voor jou niet in, maar wil je toch meer gaan verdienen? Dan moet je onderhandelen. Veel werkenden vinden het spannend of zelfs doodeng. Wat moet je wel en niet zeggen, en hoe ver kun je gaan zonder inhalig of arrogant over te komen? Vier tips van Intermediair . -
Bij dit bedrijf gaan collega's elkaars salaris bepalen, op basis van gevoel
Een bedrijf in Maassluis begint volgende week met een pilot: via een app bepalen collega’s elkaars salaris op basis van gevoel. ,,We denken dat dit eerlijk is”, vertelt Lennard Toma, als organisatiepsycholoog werkzaam bij het bedrijf.