Een dag zonder elektronica, lekker eten of seks: gaan we massaal aan de dopamine-detox?
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de dopamine-detox.
Doet u al aan dopamine-detoxen? Nee? Dan loopt u achter. Alle tech-ceo’s in Sillicon Valley schijnen het al te doen. In 2019 was de trend het microdoseren van psychedelische drugs, in 2020 was baden in een ijsbad populair en in 2021 is het dus de dopamine-detox. Ik voorspel dat wij in Nederland later dit jaar ook voor de bijl gaan.
Mocht u nog steeds met de oren aan het klapperen zijn: een dopamine-detox is een ontgiftingskuur, maar dan van alles dat de dopamineregulatie in de hersenen beïnvloedt. Dat zit zo: dopamine is een neurotransmitter, een signaalstofje tussen hersencellen. Het is onder andere verantwoordelijk voor motivatie: wanneer er iets leuks gebeurt, zorgt een dosis dopamine voor een kleine beloning. Een lekker chocolaatje, een compliment op je werk of het Nederlands elftal dat een goal scoort - allemaal redenen voor zo’n dopaminehit.
Hele dag door dopamine-shotjes
Het probleem is echter dat we tegenwoordig de hele dag door van die dopamineshotjes krijgen. Van lekker eten, van seks, maar vooral: van die apparaten om ons heen. Want als geen ander is je smartphone in staat om je dopaminesysteem aan te spreken. Een leuk grapje op de app, een like of nieuwe e-mail, en daar gáát weer een beetje dopamine. Het lastige is dat je brein flink verslaafd kan raken aan die shotjes dope. En zo zit je steeds vaker op je scherm te checken of je al een nieuw berichtje binnen hebt.
Enter de dopamine-detox, waarbij je 24 uur lang alles probeert buiten te sluiten dat zo’n breinbeloning oproept. Een etmaal lang geen elektronica (telefoon, tv, computer), geen seks, geen leesvoer of muziek, amper eten. En voor de diehards: niet praten en geen oogcontact. Wel: water drinken, schrijven, wandelen en nadenken. En dat allemaal om je brein minder afhankelijk te maken van al die dopamine.
Een etmaal lang geen elektronica, geen seks, geen leesvoer of muziek, amper eten. En voor de diehards: niet praten en geen oogcontact
Werkt het? Nou, niet helemaal. Dopamine krijg je toch wel, ook los van de apparaten. Een etmaal is daarnaast helaas te weinig om de beloningsbehoefte van je hersenen opnieuw af te stellen. Maar je kunt er wel wat aan hebben: een hele dag zonder al die toeters en bellen is goed voor de bewustwording - net zoals een dag vasten je een nieuwe waardering kan geven voor al het heerlijke eten dat normaal voorhanden is.
De dopamine-detox is dus wel degelijk goed voor je hoofd, en af en toe een dag zonder scherm is anno 2021 ook geen overbodige luxe. Plus: het is nog hartstikke trendy ook!
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Lukt het je maar niet een dag zonder sociale media door te brengen? Eerder legde Thijs al uit waarom apps als Instagram zo verslavend zijn:
Bekijk de video’s over werk en carrière in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jordy (30) wilde ‘ergens anders van proeven’ en leert nu voor uitvaartverzorger: ‘Altijd mijn interesse gehad’
Hij was pas 9 jaar toen hij bij de voordeur vol verwondering naar de rouwauto voor zijn overleden buurman stond te kijken. En zelfs nu hij 30 jaar is, is Jordy Nijenhuis die fascinatie voor de dood, voor uitvaarten en voor de begraafplaats niet verloren. Verre van zelfs. -
Zo stop je iemand die altijd het gesprek naar zich toe trekt
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de ‘communikaper’. -
Weer een politicus die uitvalt met een burn-out, hoe komt dat?
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: ministers met een burn-out. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM13
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
Liever springt hij op de vuilniswagen, maar staken is écht de enige uitweg voor vuilnisman Willem (42)
De maat is vol. Als Utrechtse ambtenaren niet snel meer salaris krijgen, leggen ze het werk neer. Het mogelijk gevolg: overvolle containers, stapels vuilniszakken én smerige straten. ,,Wij doen dit uit nood, omdat we niet gehoord worden.” -
-
-
PREMIUMde dag van...
Een trouwjurk voor je hond? Natasja verkoopt kleding voor huisdieren: ‘Maar ik maak het niet te gek’
Natasja Dolleman uit Woerden zocht in 2004 naar artikelen voor haar twee keeshonden. Sindsdien heeft ze een webshop met dierenbenodigdheden en bestaat haar assortiment voor een groot deel uit kleding. Ze vindt dat het niet te gek moet worden; haar eigen chihuahua Chico moet wel gewoon hond kunnen zijn. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.