Foto ter illustratie. Een vrouw ontfermt zich over het afval op de Wallen in Amsterdam.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Een vrouw ontfermt zich over het afval op de Wallen in Amsterdam. © ANP


Zo komt het dat mensen hun troep niet opruimen - en verleid je ze dat wel te doen

Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de ‘broken window theory’

10 reacties

 • Dolly J. de Groot

  1 jaar geleden
  Dolly J. de Groot Het is zoals @J.C. Kattestaart het zegt, je durft er niet eens op te reageren of er wat van te zeggen met het risico in het ziekenhuis te belanden. Liefs Dolly
 • J.C. Kattestaart

  1 jaar geleden
  AD :1637 Bejaarde spreekt mannen aan op dumpen afval: vuistslag in gezicht en hersenschade.Dit is een reden waarom NIEMAND meer iets durft zeggen.Het recht van de sterkste zegenviert.
 • Pieter de Lijster

  1 jaar geleden
  Ja, tegen kinderen zeggen de meeste volwassenen dat ze hun rommel moeten opruimen. Vaak is dat zo, omdat ze het zelf dan niet hoeven te doen. Buiten is er niemand die tegen een volwassenen zegt. Hé, ga je rommel opruimen. Want dat hoeven zij ook niet te doen. Nee, dat laten we aan de overheid over. Die moet het opruimen. Ja, en de kinderen zien dat vervolgens en worden volwassen en de cirkel is rond.
 • Hans Laats

  1 jaar geleden
  Hans Laats. Troep weggooien in de openbare ruimtes is makkelijker dan in de vuilnisbak te gooien of mee te nemen naar huis. Men denk, het wordt toch door anderen opgeruimd.
 • J.C. Kattestaart

  1 jaar geleden
  Helaas het is niet anders Handhaven en bonnen uitschrijven.
 1. Hij werkt hard, maar toch moet Jordan (48) zijn spaargeld aanspreken: ‘Deze tijd is onwijs zwaar’
  PREMIUM
  staking

  Hij werkt hard, maar toch moet Jordan (48) zijn spaargeld aanspreken: ‘Deze tijd is onwijs zwaar’

  Hij heeft al eens zijn huis moeten verkopen, toen het tegenzat. Dat wil Jordan Borsten (48) niet nog eens meemaken. Nu dreigt hij zijn spaargeld te moeten aanspreken om rond te komen; om maar te zwijgen over zijn collega’s die soms nog minder verdienen. Dus staat de chauffeur van de gemeentelijke reiniging vanmiddag op de Coolsingel voor meer loon. ,,Dat is niet uit luxe, hè.”