Foto ter illustratie. Een vrouw ontfermt zich over het afval op de Wallen in Amsterdam.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Een vrouw ontfermt zich over het afval op de Wallen in Amsterdam. © ANP


Zo komt het dat mensen hun troep niet opruimen - en verleid je ze dat wel te doen

Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de ‘broken window theory’

10 reacties

 • Dolly J. de Groot

  6 maanden geleden
  Dolly J. de Groot Het is zoals @J.C. Kattestaart het zegt, je durft er niet eens op te reageren of er wat van te zeggen met het risico in het ziekenhuis te belanden. Liefs Dolly
 • J.C. Kattestaart

  6 maanden geleden
  AD :1637 Bejaarde spreekt mannen aan op dumpen afval: vuistslag in gezicht en hersenschade.Dit is een reden waarom NIEMAND meer iets durft zeggen.Het recht van de sterkste zegenviert.
 • Pieter de Lijster

  6 maanden geleden
  Ja, tegen kinderen zeggen de meeste volwassenen dat ze hun rommel moeten opruimen. Vaak is dat zo, omdat ze het zelf dan niet hoeven te doen. Buiten is er niemand die tegen een volwassenen zegt. Hé, ga je rommel opruimen. Want dat hoeven zij ook niet te doen. Nee, dat laten we aan de overheid over. Die moet het opruimen. Ja, en de kinderen zien dat vervolgens en worden volwassen en de cirkel is rond.
 • Hans Laats

  6 maanden geleden
  Hans Laats. Troep weggooien in de openbare ruimtes is makkelijker dan in de vuilnisbak te gooien of mee te nemen naar huis. Men denk, het wordt toch door anderen opgeruimd.
 • J.C. Kattestaart

  6 maanden geleden
  Helaas het is niet anders Handhaven en bonnen uitschrijven.