Broodjesbezorger weigert mondkapje, mag na 6,5 jaar niet meer op werk komen
rechtbankEen bezorger en een banketbakkerij uit Bilthoven liggen volledig met elkaar overhoop vanwege een conflict over het dragen van een mondkapje. De medewerker werd de toegang tot het bedrijf ontzegd omdat hij weigerde de instructies op te volgen. De rechter stelt de werkgever in het gelijk en oordeelt dat de man pas weer aan het werk mag zodra hij zijn mondkapje opdoet. Ook mag de banketbakkerij de betaling van zijn loon tot die tijd opschorten.
De man, die al ruim zes-en-een-half jaar voor de banketbakkerij werkt, weigert sinds 13 oktober vorig jaar gehoor te geven aan de instructie van de eigenaren van de banketbakkerij, die willen dat hij een mondkapje draagt als hij goederen tussen vestigingen rondbrengt of spullen bezorgt bij afnemers. Daarop werd de betaling van zijn loon opgeschort.
‘Geen gegronde reden’
De man was het hier niet mee eens. ,,Er is wat mij betreft geen enkele gegronde reden dat uw besluit hiertoe rechtvaardigt”, laat hij in een schriftelijke verklaring aan zijn werkgever weten. De partijen kwamen er niet uit, waarop de man naar de rechter stapte.
Volgens de medewerker zorgt het dragen van een mondkapje voor veel hinder tijdens zijn werk en kan hij voldoende afstand houden van collega’s. Ook veroorzaakt het dragen van een mondkapje gezondheidsrisico's ‘zonder dat hier zwaarwegende belangen tegenover staan’, aldus de man.
Transportbus
De banketbakkerij merkt op dat de werknemer in zijn transportbusje helemaal geen mondkapje hoeft te dragen. De mondkapjesplicht is voor hem beperkt tot de tijd dat hij in de bedrijfspanden is, hetgeen neerkomt op ongeveer tien procent van zijn totale werktijd.
De voorzieningenrechter oordeelt dat de werkgever zich terecht beroept op het instructierecht.
Achterstallig loon
De werkgever dient te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Daarnaast heeft de werkgever een bedrijfsbelang, omdat medewerkers bij ziekte of quarantaine doorbetaald moeten worden. Een mondkapje kan daarbij helpen en is een maatschappelijk aanvaard middel, ondanks dat de effectiviteit ervan wordt getwist, redeneert de rechter.
Wel moet de banketbakkerij de man nog achterstallig loon betalen over de afgelopen zes jaar, in verband met te weinig betaald loon.
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Historische testoperatie is begonnen: ‘Ik doe mee zodat de scholen weer snel open kunnen’
Eigenlijk had de 8-jarige Jack geen zin. Maar toch meldde hij zich gisterochtend als een van de eersten bij de tijdelijke testlocatie in Lansingerland. Ruim 63.000 inwoners van deze gemeente kregen als eersten in Nederland de oproep om zich állemaal te laten testen. Ook als ze geen klachten hebben. Waarom de jonge Jack toch ging? ,,Zodat de scholen weer open kunnen.’’ -
CNV roept werkgevers op verduurzaming woning te stimuleren: ‘Geef personeel een warmtebonus’
Vakbond CNV roept werkgevers op om personeel een eenmalige warmtebonus van minimaal 2000 euro te geven. Daarmee kunnen werknemers hun huis energiezuiniger te maken. Enkele bedrijven doen het al. Volgens werkgeversorganisatie AWVN volgen er meer. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Catshuis-overleg
‘Bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag als Britse variant Nederland overspoelt’
Als de Britse variant van het coronavirus Nederland totaal in zijn greep krijgt, dan kan dat begin volgende maand al zorgen voor bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag. Dat blijkt uit een presentatie die afgelopen zondag in het Catshuis is gebruikt.
-
PREMIUM19
Veertien jaar en grote borsten, maar geen bh te vinden: dus begon Femke (20) maar haar eigen lingeriemerk
Ze was 14, had al behoorlijke borsten en kon amper een goede bh vinden. Het idee dat haar lichaam niet aan de norm voldeed, maakte Femke Hollander onzeker. En in haar hockeyteam hoorde de Puttershoekse vergelijkbare ervaringen. Nu wil ze de lingeriemarkt opschudden met een eigen merk dat jonge vrouwen laat opbloeien. ,,Ik wil de nieuwe Marlies Dekkers worden.” -
-
-
PREMIUM
Onverzekerde zzp’er Mike (38) heeft hersentumor: ‘Hoef geen miljoenen, wil gewoon gezin onderhouden’
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Veel te duur, vond Mike van Oostwaard (38) toen hij tien jaar geleden als zelfstandige aan de slag ging. Hij dacht het wel te redden met een buffer voor het geval dat hij van het dak zou vallen en iets breken. Toen werd er een hersentumor ontdekt. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.