Broodjesbezorger weigert mondkapje, mag na 6,5 jaar niet meer op werk komen
rechtbankEen bezorger en een banketbakkerij uit Bilthoven liggen volledig met elkaar overhoop vanwege een conflict over het dragen van een mondkapje. De medewerker werd de toegang tot het bedrijf ontzegd omdat hij weigerde de instructies op te volgen. De rechter stelt de werkgever in het gelijk en oordeelt dat de man pas weer aan het werk mag zodra hij zijn mondkapje opdoet. Ook mag de banketbakkerij de betaling van zijn loon tot die tijd opschorten.
Delen per e-mail
De man, die al ruim zes-en-een-half jaar voor de banketbakkerij werkt, weigert sinds 13 oktober vorig jaar gehoor te geven aan de instructie van de eigenaren van de banketbakkerij, die willen dat hij een mondkapje draagt als hij goederen tussen vestigingen rondbrengt of spullen bezorgt bij afnemers. Daarop werd de betaling van zijn loon opgeschort.
‘Geen gegronde reden’
De man was het hier niet mee eens. ,,Er is wat mij betreft geen enkele gegronde reden dat uw besluit hiertoe rechtvaardigt”, laat hij in een schriftelijke verklaring aan zijn werkgever weten. De partijen kwamen er niet uit, waarop de man naar de rechter stapte.
Volgens de medewerker zorgt het dragen van een mondkapje voor veel hinder tijdens zijn werk en kan hij voldoende afstand houden van collega’s. Ook veroorzaakt het dragen van een mondkapje gezondheidsrisico's ‘zonder dat hier zwaarwegende belangen tegenover staan’, aldus de man.
Transportbus
De banketbakkerij merkt op dat de werknemer in zijn transportbusje helemaal geen mondkapje hoeft te dragen. De mondkapjesplicht is voor hem beperkt tot de tijd dat hij in de bedrijfspanden is, hetgeen neerkomt op ongeveer tien procent van zijn totale werktijd.
De voorzieningenrechter oordeelt dat de werkgever zich terecht beroept op het instructierecht.
Achterstallig loon
De werkgever dient te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Daarnaast heeft de werkgever een bedrijfsbelang, omdat medewerkers bij ziekte of quarantaine doorbetaald moeten worden. Een mondkapje kan daarbij helpen en is een maatschappelijk aanvaard middel, ondanks dat de effectiviteit ervan wordt getwist, redeneert de rechter.
Wel moet de banketbakkerij de man nog achterstallig loon betalen over de afgelopen zes jaar, in verband met te weinig betaald loon.
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Baan kwijt door corona
Na 200 sollicitaties vond Anouk (31) werk als buddy in het ziekenhuis
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Anouk Streng (31) uit Utrecht was junior branding consultant. Nadat Anouk haar baan kwijtraakte, stuurde ze meer dan 200 sollicitatiebrieven. Sinds december werkt ze als buddy in een ziekenhuis. -
PREMIUM
Sergio Herman wil nieuw culinair paleis bouwen om in te wonen én koken
Topkok Sergio Herman heeft plannen met een oude boerenschuur en woonhuis in Terhofstede in Zeeland. Er komt geen restaurant, maar Herman wil er wel gasten ontvangen voor een culinaire beleving. Ook wil hij er gaan wonen. -
PREMIUMvideo
Historische testoperatie is begonnen: ‘Ik doe mee zodat de scholen weer snel open kunnen’
Eigenlijk had de 8-jarige Jack geen zin. Maar toch meldde hij zich gisterochtend als een van de eersten bij de tijdelijke testlocatie in Lansingerland. Ruim 63.000 inwoners van deze gemeente kregen als eersten in Nederland de oproep om zich állemaal te laten testen. Ook als ze geen klachten hebben. Waarom de jonge Jack toch ging? ,,Zodat de scholen weer open kunnen.’’ -
PREMIUMTuinvogeltelling
Tuinvogeltelling op komst: zo lok je ook de schuwe vogels
Tienduizenden liefhebbers verschansen zich komend weekend achter de geraniums voor de Nationale Tuinvogeltelling. Hanne Tersmette van Vogelbescherming Nederland weet welke vogels je met welk voer lokt. -
Arbeidsongeschikt door domme actie, moet de werkgever dan doorbetalen?
Stel, je raakt in je vrije tijd gewond door een domme actie - zoals het afsteken van illegaal vuurwerk - en kunt daardoor niet werken of raakt zelfs arbeidsongeschikt. Kan een werkgever dan weigeren je loon door te betalen? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit.
-
Catshuis-overleg
‘Bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag als Britse variant Nederland overspoelt’
Als de Britse variant van het coronavirus Nederland totaal in zijn greep krijgt, dan kan dat begin volgende maand al zorgen voor bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag. Dat blijkt uit een presentatie die afgelopen zondag in het Catshuis is gebruikt. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
PREMIUM
Gaat u vandaag toch naar kantoor? Dat is niet de bedoeling, maar u zou niet de enige zijn
Werk thuis, is al maanden het dringende advies in de strijd tegen het coronavirus. Toch gebeurt dat volgens de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma nog te weinig. De voorzitter van het Midden- en Kleinbedrijf in de regio Utrecht begrijpt wel waarom er nog (mondjesmaat) mensen naar kantoor gaan. ‘De schoorsteen moet ook roken’.