‘Collega's die hun mail checken tijdens een online overleg, dát is echt asociaal’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: asociaal gedrag.
Erger jij je ook altijd zo aan collega’s die vieze vaat in de keuken achterlaten of roddelen over anderen? Het is me wat met die mensen tegenwoordig. Ook de coronacrisis geeft genoeg aanleiding voor asociaal gedrag. Mensen die te dichtbij passeren, samenscholen in parken, gehamster en lange rijen voor winkels. We zijn het allemaal met elkaar eens: kan écht niet. Wie doet zoiets?
Wanneer journalisten ter plekke vragen stellen, blijken ze steevast net de lieve mensen te treffen. Nee nee, deze mevrouw heeft dan wel een hele volle winkelkar met drie pakken wc-papier, maar dat is toeval, want dit zijn de normale weekboodschappen. En ja, de ondervraagde in de lange rij voor de winkel had deze meubels misschien ook online kunnen bestellen, maar hij is net vanochtend door zijn bed gezakt, dus even zelf ophalen was makkelijker.
Self-serving bias
Grote kans dat de journalist nooit een zelfbenoemde aso voor zijn microfoon krijgt. Allemaal vinden we onszelf een goed mens, ook al doen we wel eens iets vervelends. Het komt door de ‘self-serving bias’, een denkfout die ervoor zorgt dat je oorzaken van slecht gedrag buiten jezelf legt.
Kijken wij naar anderen, dan denken we precies omgekeerd. Wanneer iemand zich asociaal gedraagt, dan denken we dat dat in zijn karakter zit en vergeten we na te denken over de omstandigheden waar anderen in zitten.
Dat onze collega’s stiekem hun mail checken terwijl je een online overleg met ze hebt, of gewoonweg niet luisteren, dát is echt asociaal. Doen we het zelf, dan was dat een onschuldige onderbreking, omdat jij écht een belangrijk mailtje verwacht of een vaas moest redden van een rellende kat.
Socrates
Worden we met z’n allen steeds asocialer? Ik denk het niet. Griekse filosoof Socrates mopperde vier eeuwen voor Christus al over de jeugd van tegenwoordig. Maar in een wereld waarin er heel veel anderen zijn, is het misschien niet zo vreemd dat we het gevoel hebben dat zoveel mensen asociaal zijn.
Wil je een wat rooskleuriger beeld van anderen? Probeer je in te leven in de situatie waarin de ander zit. Een andere oplossing is om vrienden te worden met je meest gehate collega of asociale buur. Over vrienden zijn we namelijk net zo mild als over onszelf.
Meer weten over onze hersenen op het werk? Chantal van der Leest is ook auteur van het boek Ons feilbare denken op het werk: over denkfouten op de werkvloer (2018).
We hebben allemaal weleens spijt, een pijnlijke én nuttige emotie. Economisch psycholoog Marcel Zeelenberg (Tilburg University) legt uit waarom:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het Zeigarnik-effect: dit is waarom we ons ergeren als taken nog niet af zijn
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het Zeigarnik-effect. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Rechtbanktolk Adham vertaalt gruwelijke verhalen: ‘Denk er soms aan dat mijn kinderen dit ook kan overkomen’
Rechters, officieren en advocaten: elke dag trekken zij hun toga aan om in de rechtbank aan het werk te gaan. Maar zij zijn niet de enige onmisbare schakels in een rechtszaak. Zonder tolken als Adham Fawzy (55) komt de waarheid niet boven tafel: ,,Ik ben een vertaalmachine.” -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
PREMIUM
Leven van Joost volledig in het teken van tulpen: hij kweekt er 125 miljoen per jaar
Hij is Mister Tulp himself. Joost Wesselman (52) uit Roelofarendsveen kweekt miljoenen tulpen, heeft een tulpenwebshop en is medeorganisator van Nationale Tulpendag. Het seizoen wordt zaterdag geopend met een oudhollands tulpenfeest: Typical Dutch! -
-
-
Arjen had een overlevingskans van 2 procent, na wonderbaarlijk herstel leeft hij nu zijn droom
Nederland vaarwel zeggen voor een eigen bedrijf in het buitenland: Lenja te Velde (54) en haar partner Arjen van Weeghel (55) namen die stap na een bijzondere moeilijke periode in hun leven. Arjen kreeg begin 2022 een longembolie waarna zijn leven aan een zijden draadje hing. Toen hij bijkwam uit zijn coma, wist hij wat hij wilde: wijnboer worden. Inmiddels runnen de twee een wijnboerderij in Italië. -
Online lesgeven of presenteren lastig? Hier komt dat door
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: directe feedback.