‘Collega's die hun mail checken tijdens een online overleg, dát is echt asociaal’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: asociaal gedrag.
Erger jij je ook altijd zo aan collega’s die vieze vaat in de keuken achterlaten of roddelen over anderen? Het is me wat met die mensen tegenwoordig. Ook de coronacrisis geeft genoeg aanleiding voor asociaal gedrag. Mensen die te dichtbij passeren, samenscholen in parken, gehamster en lange rijen voor winkels. We zijn het allemaal met elkaar eens: kan écht niet. Wie doet zoiets?
Wanneer journalisten ter plekke vragen stellen, blijken ze steevast net de lieve mensen te treffen. Nee nee, deze mevrouw heeft dan wel een hele volle winkelkar met drie pakken wc-papier, maar dat is toeval, want dit zijn de normale weekboodschappen. En ja, de ondervraagde in de lange rij voor de winkel had deze meubels misschien ook online kunnen bestellen, maar hij is net vanochtend door zijn bed gezakt, dus even zelf ophalen was makkelijker.
Self-serving bias
Grote kans dat de journalist nooit een zelfbenoemde aso voor zijn microfoon krijgt. Allemaal vinden we onszelf een goed mens, ook al doen we wel eens iets vervelends. Het komt door de ‘self-serving bias’, een denkfout die ervoor zorgt dat je oorzaken van slecht gedrag buiten jezelf legt.
Kijken wij naar anderen, dan denken we precies omgekeerd. Wanneer iemand zich asociaal gedraagt, dan denken we dat dat in zijn karakter zit en vergeten we na te denken over de omstandigheden waar anderen in zitten.
Dat onze collega’s stiekem hun mail checken terwijl je een online overleg met ze hebt, of gewoonweg niet luisteren, dát is echt asociaal. Doen we het zelf, dan was dat een onschuldige onderbreking, omdat jij écht een belangrijk mailtje verwacht of een vaas moest redden van een rellende kat.
Socrates
Worden we met z’n allen steeds asocialer? Ik denk het niet. Griekse filosoof Socrates mopperde vier eeuwen voor Christus al over de jeugd van tegenwoordig. Maar in een wereld waarin er heel veel anderen zijn, is het misschien niet zo vreemd dat we het gevoel hebben dat zoveel mensen asociaal zijn.
Wil je een wat rooskleuriger beeld van anderen? Probeer je in te leven in de situatie waarin de ander zit. Een andere oplossing is om vrienden te worden met je meest gehate collega of asociale buur. Over vrienden zijn we namelijk net zo mild als over onszelf.
Meer weten over onze hersenen op het werk? Chantal van der Leest is ook auteur van het boek Ons feilbare denken op het werk: over denkfouten op de werkvloer (2018).
We hebben allemaal weleens spijt, een pijnlijke én nuttige emotie. Economisch psycholoog Marcel Zeelenberg (Tilburg University) legt uit waarom:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Online lesgeven of presenteren lastig? Hier komt dat door
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: directe feedback. -
Het Zeigarnik-effect: dit is waarom we ons ergeren als taken nog niet af zijn
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het Zeigarnik-effect. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Wat doet een...
Van kleinschalig festival naar tienduizend bezoekers: Wendy weet van aanpakken
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Wendy van Wilgenburg uit Zaandam (48), festivaldirecteur van Ambacht in Beeld. -
PREMIUM
Christel (51), ooit juf, helpt nu andere juffen: ‘Leraren leggen te veel druk op zichzelf’
Volle hoofden en uitgeputte lijven. Om uitval in het onderwijs te voorkomen, moeten leraren vaker voor zichzelf kiezen, meent Christel Schalke. De Naaldwijkse stond ooit zelf voor de klas en helpt nu anderen om te gaan met de hoge werkdruk.
-
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Insaf (18) leerde in zes maanden Nederlands door werk bij Albert Heijn nu is ze stadsdichter in Den Haag
Ze leerde op haar vijftiende binnen zes maanden Nederlands door bij de Albert Heijn te gaan werken als vakkenvuller. Drie jaar later is Insaf El Assouad (18) jonge stadsdichter van Den Haag en droeg ze al eigen werk voor op Bevrijdingsdag én Dodenherdenking.