Collega's en vrijheid vinden we belangrijker dan geld en borrels
We geven de voorkeur aan leuke collega's boven een leaseauto, en we hebben veel liever onbeperkt vrije dagen dan een bonus van 2000 euro. Dat blijkt uit een poll op deze website, die ingevuld werd door meer dan 32.000 mensen.
Delen per e-mail
Een grote meerderheid van de (75 procent) respondenten heeft liever onbeperkt vrije dagen dan een bonus van 2000 euro. Ook hebben mensen veel liever leuke collega’s (76 procent) dan een leaseauto. En die vervelende collega? Die mag er als het aan de meerderheid ligt (ook 76 procent) per direct uit. Liever die stoorzender eruit, dan een betere koffiemachine erin (24 procent).
,,Het is niet zo dat iemand meteen ongelukkig op zijn werk wordt wanneer er een ongezellige collega rondloopt, maar mensen hebben er wel last van hebben als anderen structureel de sfeer verpesten", zegt werkgeluk-deskundige Maartje Wolff. ,,Collega’s zijn namelijk heel erg belangrijk voor ons werkgeluk. Als die echt structureel dwars liggen, kan ik me voorstellen dat je er knettergek van wordt."
Mensen worden gelukkig van fijne collega’s en complimenten van de baas
Wolff ziet overeenkomsten in de uitslag van de poll met eerdere onderzoeken naar werkgeluk. ,,Mensen worden gelukkig van fijne collega’s en complimenten van de baas.” Bij de stelling 'vaker een oprecht compliment van de baas, of een extra vrije dag per jaar', gaf 63 procent aan de complimenten meer te waarderen. In totaal konden lezers hun mening geven over tien dilemma's. Meer dan 32.000 mensen lieten hun voorkeur achter.
Kantoortuinen worden – zoals wel vaker uit onderzoek blijkt – niet erg gewaardeerd door de respondenten van deze poll. 67 Procent zou graag zien dat de kantoortuin verdwijnt. Aan de andere optie, elke week een vrijdagmiddagborrel, wordt maar door 33 procent de voorkeur gegeven. Ook wordt een langere reistijd door file door veruit de meeste lezers verfoeid: 93 procent slaat dagelijks een gratis lunch af als ze een uur filerijden kunnen overslaan. Wolff: ,,Ik adviseer werkgevers daar iets aan te doen. Ga het gesprek aan en ga kijken of je kunt doen aan werktijden. Dit laat zien dat mensen hier gefrustreerd over zijn en dat kan je werk beïnvloeden.”
Vrijheid
Uit de poll komt ook naar voren dat mensen graag vrijheid willen hebben in hun werk, dat is zo belangrijk dat elke dag een uur eerder naar huis (27 procent) de meeste mensen gestolen kan worden. ,,Dat zie je ook terug in eerder onderzoek”, zegt Wolff. ,,Nederlanders hebben meer gelukkige werkdagen op het moment dat ze meer vrijheid ervaren.”
Ook een pensionado heeft zeeën vrijheid in het verschiet. Is dat de reden waarom een meerderheid (56 procent) nu liever nog drie jaar hard doorwerkt en dat belangrijker vindt dan de mogelijkheid om thuis te werken? Wolff: ,,Ik denk dat mensen vooral dénken dat ze eerder met pensioen willen, maar dat ze nog niet echt een goed beeld hebben van de toekomst. Als je werk onderdeel is van je totale leven waarin je de ruimte neemt om dingen te doen waarvan je geluk wordt, dan vraag ik me af of die drie jaar eerder met pensioen iets uitmaakt”, zegt Wolff. ,,Bij fysiek werk is dat natuurlijk anders."
Tot slot koos een ruime meerderheid (81 procent) voor het sportschoolabonnement ten opzichte van een broodje kroket. Wolff moet lachen: ,,Liever een sportschoolabonnement dat je nauwelijks gebruikt dan elke dag een broodje kroket? Dat is volgens mij een sociaal wenselijk antwoord. Dat geloof ik niet.” En voegt ze daar aan toe: ,,Uiteindelijk dragen ze allebei niet direct bij aan het werkgeluk. Dit gaat over werktevredenheid."
Bekijk ook: 4 tips om blijer te worden op je werk
Meer lezen over werkgeluk? Dat kan hier.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
10 dilemma's
Wat heb je liever: onbeperkt vrije dagen, of 2000 euro bonus?
Wat vind jij belangrijk op je werk: vrijheid, geld, waardering? Waar word je echt gelukkig van? We leggen je 10 stellingen voor met telkens twee keuzes. Check meteen wat anderen hebben ingevuld! -
1
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
Wat doet een...
Centrummanager Dennis (46): ‘Zelfs in coronatijd zijn er twintig winkels bijgekomen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Dennis Houkes (46), centrummanager bij het winkelgebied in Spijkenisse.
-
Hoe hoger de functie, hoe gelukkiger op het werk
Hoe hoger in de boom, hoe vaker iemand een goede dag op het werk heeft. Bijna 40 procent van de hoge bazen zegt bijna elke dag een goede dag te hebben op werk. Bij werknemers (27 procent) en managers (29 procent) is dat minder het geval. -
Vrouwen in overgang durven klachten niet te bespreken: ‘Miljoenen lijden in stilte’
Hoewel de helft van de werkende bevolking er op een bepaald moment mee te maken krijgt, blijft de menopauze een taboe op het werk. Veel vrouwen hebben last van klachten, ziet vakbond CNV. In een onderzoek onder vakbondsleden zegt 60 procent van de vrouwen in de overgang dat de combinatie met werk hen zwaar valt. -
'Twee derde van mijn opdrachten doe ik puur omdat ik geld moet verdienen'
Als het gaat over werk, gaat vaak ook over passie, ambities en werkplezier. Maar soms is werk gewoon werk: er moet brood op de plank komen.