Er is minder werk in sectoren als de bouw.
Volledig scherm
Er is minder werk in sectoren als de bouw. © Sem Wijnhoven/DCI Media

CPB: Jonge mannen hebben minder vaak een baan, en niet omdat ze voor de kinderen zijn gaan zorgen

Het aandeel jonge mannen dat werkt is sinds de financiële crisis van 2008 afgenomen. Dat komt vooral doordat er minder werk is in sectoren waar van oudsher mannen in actief zijn, zoals de bouw, de industrie of de zakelijke dienstverlening. Daarnaast speelt de nasleep van de financiële crisis mee, concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een studie.

23 reacties

 • Hans Laats

  1 maand geleden
  Hans Laats. Door leren is de motto. Aangemoedigd door ouders en leeraars. Zorg dat je hoogopgeleid ben zodat je niet vuil worden en daarom is er een te kort aan metselaars, constructie werkers e.d. Er is altijd een perspectief om de zogenaamde laagopgeleiden verder in hun vak te leren. Krijg een wrange smaak als er altijd gesproken wordt van laagopgeleiden en hoogopgeleiden, geleerden en niet geleerden. Een ieder draag een steentje bij aan de economie.
 • Fred Barendse

  2 maanden geleden
  Zolang je maar onder de rond de 32.000 euros in NL blijft; krijg je huursubsidie, tegemoetkoming in de zorgkosten etc.etc. de kraan staat wijd open. Mijn broer ging op zijn oude dag 2 dagen minder werken; scheelde 60 euro netto per maand, immers meer subsidie en de rest. Zelf heb ik 47 jaar pensioen betaald. Als je de huurlasten van ons beiden salaris/pensioen eraf trekt heeft hij meer netto te besteden. Met dank aan het ABP. Iedereen een basisinkomen.Werken=meer verdienen.Alle subsidies eraf.
 • Kortman

  2 maanden geleden
  Nico Westra, dat is niet waar. Een bijstandsuitkering betekent echt armoede en vanuit armoede is het moeilijk solliciteren omdat solliciteren geld kost dat je dan niet hebt. Mensen, die eenmaal in de bijstand zitten komen er daardoor moeilijk uit en dat is nog afgezien van het stigma. Ik vind het geen slechte ontwikkeling dat mannen wat minder werken (los van bijstand en armoede) dat voorkomt een burnout. Mensen werken vaak veel te veel en te hard.
 • nico Westra

  2 maanden geleden
  Het financiële verschil, tussen werken en een uitkering is te klein. Voor die paar euro meer kom je je bed niet uit
 • Andre Meijer

  2 maanden geleden
  Als ik de comments zo lees dan denken sommige mensen hier echt dat de bijstand een hangmat is en dat alle mensen lui zijn. Misschien is het handig om te weten dat de bijstand echt heel streng is. Mensen die in de bijstand zitten geven aan dat ze een bestaan leiden zonder perspectief, en dan kunnen er veel vacatures zijn lang niet iedereen wordt aangenomen. Je valt bijvoorbeeld ook al buiten de boot als je een arbeidsbepreking hebt zoals ass of iets anders hebt.