Dankzij productowner Patrick hebben we geen omkijken meer naar onze loonstrookjes
Wat doet een...Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Patrick Kersbergen (34), Senior Productowner Payroll Business bij Visma | Raet.
Snappen mensen wat je werk inhoudt?
,,Nee, er gaat niet altijd direct een lampje branden bij mijn functietitel. Ik snap het ook wel: niet iedereen is op deze manier bezig met salaris en hr. Veel mensen hebben geen idee wat er aan een loonstrook voorafgaat. Gelukkig heb ik een aantal vrienden die in dezelfde hoek werken, die snappen wat ik doe, maar aan familie moet ik het nog vaak uitleggen.”
Hoe leg je dat dan uit?
,,Visma | Raet levert hr- en payroll-software aan bedrijven en mijn team zorgt ervoor dat de producten die klanten gebruiken zo goed mogelijk blijven werken. De salarisverwerking moet bijvoorbeeld zo soepel mogelijk verlopen. Zodat de klant zich hier geen zorgen over hoeft te maken. Wij letten erop dat de mutaties en de rekenregels van de Belastingdienst er goed in komen. Zodat de loonstrook helemaal kloppend in het systeem zit en ook foutloos kan worden uitgedeeld aan de werknemers.”
De tekst gaat verder onder de vacaturetool.
Ben je daar heel het jaar druk mee bezig?
,,Aan het einde van het jaar hebben we onze drukste periode. Dat begint eigenlijk al vanaf Prinsjesdag als alle veranderingen worden aangekondigd. De wijzigingen in belastingen en wet- en regelgeving moeten we zo goed mogelijk in onze systemen zien te krijgen. Maar gelukkig weten de collega’s van Wet & Regelgeving altijd al eerder wat er gaat komen. Zij denken alvast na over de impact ervan en borduren daarop voort. Ik zorg ervoor dat het hele proces goed verloopt en alles op tijd af is.”
Die periodes leveren je vast wel wat stress op…
,,Stress is een groot woord, ik zou het eerder gezonde spanning noemen. Het helpt als je alles goed hebt voorbereid, op het laatste moment kunnen er nog wijzigingen komen. Ik zie het als een uitdaging om alles in goede banen te leiden. En daarna is het heel interessant om te kijken of alles goed loopt.”
Wat vind je nog meer leuk aan je werk?
,,Het is heel leuk om met een groep collega’s en klanten samen te werken. En om de vraag van de klant te achterhalen. Ik hoef het product niet mooi te vinden, de klant wel. Als klanten bijvoorbeeld iets in het salarissysteem op een ander scherm willen, dan regelen we dat. Maar we proberen dit wel vanuit onze kennis te sturen.”
Heb je weleens last van baaldagen?
,,Ik ga elke dag met plezier aan de slag, maar natuurlijk zitten er soms dagen tussen dat je baalt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je ergens veel tijd en energie in hebt gestoken en dat er toch nog een foutje tussendoor glipt. Dat proberen we dan zo snel mogelijk op te lossen. We worden steeds beter in het voorkomen van fouten, ook omdat we veel communiceren met de klant. We nemen ze altijd mee in het proces.”
Je kan roepen dat iets niet klopt in het proces, maar ik zou het fijn vinden als ik er ook zelf wat aan kan doen
Wil je nog verder groeien?
,,Ik kan in deze rol nog verder groeien. Maar ik zou het ook leuk vinden om meer procesmatig naar het werk te kijken. Nu zit ik aan de uitvoerende kant. Je kan roepen dat iets niet klopt in het proces, maar ik zou het fijn vinden als ik er ook zelf wat aan kan doen. Daarin samenwerken met meer verschillende teams ligt me goed.”
Dus jij blijft er waarschijnlijk wel tot je pensioen.
,,Ik zit nu 12,5 jaar bij Visma | Raet en zie nog geen reden om naar iets anders uit te kijken. Ik krijg nog voldoende uitdaging, maar ik weet ook wel dat je er zelf naar moet grijpen. Wat het werk nu wel minder leuk maakt is dat ik mijn collega’s niet zie. Ik loop graag bij mensen langs, inmiddels weten we haast niet beter dan dat we digitaal overleggen. Het zou leuk zijn als we weer snel samen konden zijn.”
Productowners gezocht!
Enthousiast geworden over dit werk? Op Nationale Vacaturebank vind je tientallen relevante vacatures. We lichten er drie voor je uit:
iSense ICT Professionals heeft een vacature voor een een Product Owner Semi-Overheid in Nieuwegein
Nog niet (veel) ervaring met IT, maar wel goed bekend met het Sociaal Domein? Centric in Gouda zoekt een Product Owner die ervaring heeft met de Participatiewet. Kandidaten moeten affiniteit hebben met de IT en zich de rol snel eigen kunnen maken.
Independent Recruiters is op zoek naar een Product Owner ERP Retail om de supply chain van een internationale retailketen in goede banen te leiden. Je standplaats is Alphen aan den Rijn
Solliciteren gaat in coronatijd ook vaak op afstand. Waar moet je op letten als je videobelt met een potentiële nieuwe werkgever? Dit zijn de tips van sollicitatie-expert Mourad:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe installatiebedrijf uitgroeide tot miljoenenbedrijf: ‘Groei te danken aan opkomst van hoogbouw’
Honderd jaar geleden nam Johannes Hermanus Spindler zijn eerste loodgietersklus aan bij stadion De Kuip. Vier generaties later is de Rotterdamse totaalinstallateur uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf, dat kampt met één probleem: ,,We komen vakmensen tekort.” -
Wat doet een...
Bo (22) werkt bij Nederlands enige ‘intensive care voor veulentjes’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Bo Bouwmeester (22), veulenbrigadier bij de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht. -
PREMIUM
Omscholers naar bouw en techniek: ‘Timmerman is een vak waarbij je goed moet nadenken’
De bouw en techniek kampen met oplopende personeelstekorten. De campagne Baan met toekomst, waarbij de gemeente Amsterdam omscholingstrajecten financiert, moet het personeelstekort in de stad helpen verkleinen. Denise Tromp, Bouke Waalewijn en Ivy Bakker lieten zich al omscholen. ‘Het is fijn om een stabiele baan te hebben.’ -
Wat doet een...
Invalleerkracht Dennis heeft al meer dan 3000 kinderen in de klas gehad
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Dennis Verwoert (46), interim leerkracht bij Proominent Primair Onderwijs in Ede. -
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat.
-
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping. -
PREMIUM19
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’ -
PREMIUM
Rechtbankbode Joop gaat met pensioen: ‘Advocaten met kapsones, hadden aan mij een slechte’
Niet alle advocaten zullen hem missen in de Rotterdamse rechtbank. Want bode Joop ten Kaate wilde hen wel eens terechtwijzen als ze ‘kapsones’ hadden of dachten de dienst uit te kunnen maken. Na 15 jaar rechtszaken te hebben uitgeroepen, is hij met pensioen. Daarmee is misschien wel de meest markante bode van het toneel verdwenen.