De Jonge na verwarring over gevolg zorgbonus op toeslagen: ‘Het is netto dus geen effect op toeslag’
VIDEODe bonusregeling voor zorgpersoneel, 1000 euro netto per persoon, zorgt er niet voor dat mensen worden gekort op hun toeslagen omdat ze te veel inkomsten krijgen. Een Kamerbrief over de regeling zorgde aanvankelijk voor verwarring. De oppositie reageerde verbijsterd.
Delen per e-mail
Vanmiddag meldden zorgministers De Jonge en Van Rijn (Volksgezondheid) dat het kabinet met de bonusregeling zijn ‘waardering en dankbaarheid’ laat zien voor al het harde werk dat de mensen in de zorg tijdens de coronacrisis hebben verricht.
In de begeleidende Kamerbrief leek echter een belangrijk voorbehoud te staan: ,,Met het opstellen van deze bonusregeling geeft het kabinet zich ook rekenschap van het feit dat als mensen extra uren werken, ze weliswaar meer verdienen, maar een effect op eventuele toeslagen kunnen ondervinden. Het is technisch echter niet mogelijk om hiermee bij de uitvoering rekening te houden.”
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Daarmee leek het erop dat mensen door deze bonus weer geld konden mislopen. Want bij de bepaling van de zorgtoeslag, huurtoeslag en kindtoeslagen speelt de hoogte van de inkomsten een rol. Soms wordt de toeslag alleen toegekend onder een bepaalde grens, soms is de hoogte van de toeslag afhankelijk van het inkomen.
Maar minister De Jonge nam die verwarring snel weg. ‘Voor de duidelijkheid: de bonus van €1000 voor zorgmedewerkers is een NETTObonus en heeft GEEN effect op de toeslagen', twitterde hij. Wel zouden de extra gewerkte overuren kunnen zorgen voor een korting op toeslagen.
Niet uit te leggen
Vóór de verduidelijking van de CDA-bewindsman hadden de linkse oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks al verbijsterd gereageerd. Nog steeds willen zij een oplossing voor zorgpersoneel die vanwege de overuren die gewerkt zijn in de coronacrisis in de problemen komen met hun toeslagen.
PvdA-leider Lodewijk Asscher: ,,Het is natuurlijk niet uit te leggen als hardwerkende mensen vervolgens vanwege hun overwerk toeslagen moeten terugbetalen. Het kabinet moet dat voorkomen, een bonus moet ook echt een bonus zijn.”
SP-leider Lilian Marijnissen voegde toe: ,,Er speelde al hetzelfde probleem met de overuren. Kabinet, kom maar met een oplossing! Jullie hebben de hele zomer de tijd.”
Ook GroenLinks liet weten het ‘onbestaanbaar’ te vinden. De drie linkse oppositiepartijen willen daarnaast dat de nullijn voor zorgpersoneel komende jaren van tafel gaat. Jesse Klaver: ,,Zorgmedewerkers moeten er structureel op vooruit gaan, zij doen essentieel werk voor ons allemaal.”
Zo kondigde minister De Jonge de bonus eerder vandaag aan:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
‘Als je andere mensen wilt aannemen, moet je anders gaan dóen’
Een team dat bestaat uit allemaal mensen met dezelfde achtergrond en opleiding kan nooit echt tot iets nieuws komen. Dat zegt innovatiestrateeg Leonie van Mierlo. ,,Dus wil je meer omzet en betere beslissingen? Zet dan in op diversiteit.’’ -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
Zo houdt je menstruatie je niet meer tegen op je werk
Het werkritme van negen tot vijf, vijf dagen per week, past dat eigenlijk wel bij ons natuurlijke ritme? Volgens deze twee experts zijn we productiever als we beter leren luisteren naar onze persoonlijke cyclus. De menstruatiecyclus, bijvoorbeeld. -
Waarom je eens met je collega’s zou moeten schilderen, koken of fotograferen
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je sociaal contact met collega’s als zoveel mogelijk thuiswerken de norm is? Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Deze week: deel je talent.
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
Salaris
Santousha: ‘Ik ben niet zozeer bezig met meer verdienen, maar met minder doen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Santousha (33) werkt sinds drie jaar voor zichzelf als online marketeer. Ze werkt tussen de twintig en dertig uur. -
video
Ministerie: Bonus voor zorgpersoneel heeft toch geen effect op toeslagen
Zorgmedewerkers krijgen dit najaar een eenmalige bonus van 1000 euro netto vanwege hun inspanningen tijdens de coronacrisis. Dat hebben zorgministers Hugo de Jonge en Martin van Rijn bekendgemaakt.