Deze culinaire kenners zorgden achter de schermen voor jouw perfecte thuiskerstmenu
Voor een aantal mensen die werken betekent de kerstperiode vooral een tandje bijzetten. Ook na de sluiting van de horeca is dit nog steeds het geval bij kenners uit de culinaire wereld. Want zij zorgen er achter de schermen voor dat jij een succesvol kerstmenu op tafel zet. Maar wie is toch die bedenker van je kerstgerecht, de patissier van jouw kerstdessert of die wijnkenner die met goede adviezen komt?
Delen per e-mail
Veel restaurants bieden een thuismenu aan met kerstgerechten. Miele Nederland bedacht een kerstbox waarmee je sterrengerechten zelf maakt, onder online begeleiding van chef Peter Gast van oud-sterrenrestaurant ‘t Schulten Hues.
Waar de ene thuiskok kiest voor gemak, heeft de ander behoefte aan uitdaging. Met die laatste groep in gedachten bedacht Miele Nederland, producent van huishoudelijke- en keukenapparatuur, een speciale kerstbox. Daar zitten ingrediënten in voor een menu van een voormalige sterrenzaak, met online kookworkshop van de sterrenchef en een chef van Miele.
Dit idee is een follow-up van de online kookworkshops die Miele sinds de coronacrisis online aanbiedt. ,,Met de kerst wilden we uitpakken, iets bijzonders doen. Heel veel restaurants sturen je een box toe met gerechtjes die je alleen nog maar in de magnetron hoeft te doen. Met onze box ga je zelf aan de slag,” vertelt Hugo Smeenk, marketeer bij Miele Nederland. ,,Sommige dingen zijn al voorbereid, anders sta je dagen in de keuken. Maar het snijden, koken en borden opmaken doe je allemaal zelf, zoals een sterrenchef dat zou doen.”
Sommige dingen zijn al voorbereid, anders sta je dagen in de keuken. Maar het snijden, koken en borden opmaken doe je allemaal zelf
Miele wilde het liefst samenwerken met een sterrenrestaurant dat op een hoogtepunt is gestopt. Met het oud-sterrenrestaurant ‘t Schulten Hues van Peter Gast en zijn vrouw Jacqueline van Lier dat in 2018 zijn deuren sloot klikte het meteen. ,,We hebben samen met chef Peter het idee uitgedacht. Zo zijn we tot een viergangendiner gekomen met zijn ‘signature dishes’, zoals de beroemde langoustines.”
Je hoeft volgens Smeenk geen keukenapparatuur van Miele te hebben om het menu te kunnen maken. ,,Dat kan ook gewoon in een normale keuken, als je maar een oven en gasfornuis of inductieplaat hebt. Het moet voor iedereen maakbaar zijn. Ondanks dat ik geen held in de keuken ben, ga ik de box zelf ook maken. met de online video en de uitleg moet het helemaal goed komen.”
Tip van de chef: ,,Volgens chefkok Peter is voorbereiding key. Ruim voor je begint je werkblad op en lees je goed in.”
Geen kerstmenu zonder een spectaculair dessert. Bart-Jeroen van Overveld is productontwikkelaar bij Bakker Goedhart Patisserie en ontwikkelde exclusief voor Albert Heijn een speciale kersttaart en bakte in korte tijd honderden exemplaren.
Een jaar van tevoren begon Van Overveld met nadenken en het maken van een plan. Dit jaar liet hij zich inspireren door de Britten. ,,In Engeland worden wedstrijden gehouden voor de mooiste Woodland cake, zo kwamen we op het idee voor de Luxe Woodland-taart.”
Een Woodland Cake wordt gekenmerkt door houtstructuren. Iets wat ook in de creatie van deze patissier is terug te zien. ,,Ik ben met mijn kinderen het bos ingegaan, op zoek naar boomschors. Van die schors is met een 3D-scanner een mal gemaakt voor de taart.” Maar hoe maak je eigenlijk een taart voor een zo breed mogelijk publiek, ofwel klanten van Albert Heijn? ,,Kinderen moeten het ook lusten. Daarom hebben we er een chocolade moussetaart van gemaakt, dat is meer geschikt voor Nederland en die techniek beheersen we heel goed.”
De taart is in delen gemaakt en bestaat uit 7 lagen, met chocolademousse en onder meer een laag stoofpeertjes. ,,Die komen ondermeer uit Strijen en zijn speciaal voor ons gestoofd.” Het team moest in korte tijd honderden taarten weten te maken zodat ze gedistribueerd konden worden naar de winkels van Albert Heijn.
De patissier is ontzettend trots op het resultaat. ,,Voor de retail is dit heel uniek. Een bedrag van 15 euro lijkt veel, maar bij een speciaalzaak zou je hier het dubbele voor betalen.” Volgens Overveld hoef je de taart niet per se als dessert te serveren bij het kerstmenu, je kunt ‘m ook prima bij de koffie eten.
Bij lekker eten hoort volgens veel Nederlanders een lekkere wijn. Daar hielp wijnspecialist Laura Lemmers (34) mensen in aanloop naar de kerst bij met een online workshop. Ze weet precies waar je welke fles bij schenkt.
Laura Lemmers (34) is voormalig restauranteigenaar, oprichter van foodblog WijnSpijs en wijnspecialist. Voor de coronacrisis organiseerde WijnSpijs nog culinaire wandelingen langs 6 restaurants waarbij deelnemers een gerechtje met bijpassende wijn krijgen. ,,Dat ligt natuurlijk sinds de coronacrisis op z’n gat.” Stilzitten was voor Lemmers en haar partner Wouter geen optie. Daarom besloten ze een serie van online culinaire cursussen op te zetten. ,,We zijn begonnen met wijnen. De basiscursus heet: Ontdek je smaak. Die is ontstaan uit frustratie, bij wijncursussen gaat het bijvoorbeeld vaak over grondsoorten waar je later nooit meer wat mee doet.”
Volgens Lemmers draait het maar om een ding bij wijn: of je ‘m lekker vindt of niet. De WijnSpijs Academy legt cursisten online uit hoe je je favoriete wijn ontdekt en uit welke stijlen je allemaal kunt kiezen. ,,Dan gaat het bijvoorbeeld over de zuurgraad en de druifrassen. Maar ook wat je erbij moet eten.”
Thuischefs die voor de kerst graag meer over wijn én eten willen leren, kunnen ook bij Lemmers terecht. Samen met De Bruijn Wijnkopers en Miele zette ze de cursus op. ,,Wijn en spijs zijn belangrijke thema’s voor de kerst. Ik leer mensen wat ze zelf kunnen doen om hun menu tot een succes te maken. Van gerechten kiezen tot wijnen en serviesgoed. Een mooi wijnglas maakt bijvoorbeeld al een wereld van verschil, niet alleen vanwege de aroma’s die beter vrijkomen maar ook door de beleving.”
Een mooi wijnglas maakt bijvoorbeeld al een wereld van verschil, niet alleen vanwege de aroma’s die beter vrijkomen maar ook door de beleving
Een advies van de wijnspecialist voor alle thuischefs: serveer bij je blauwaderkaas een zoete fruitige wijn. ,,Dat hoeft niet per se een port te zijn. Port schenken bij ál je kazen is een slecht idee. Kies bijvoorbeeld één mooie wijn, die écht past bij één zorgvuldig uitgezochte kaas.”
En hoe voorkom je dat je de volgende dag met een zwaar hoofd opstaat? ,,Zet water op tafel en schenk dat van tevoren ook al in voor iedereen. Want als het op tafel staat, drink je ervan. Je kunt ook kiezen voor een lichtere wijn met minder alcohol, of halve glazen. Het is zonde om wijn in hard tempo te drinken, houd het gewoon lekker fris.”
Bekijk hier alle video’s op het gebied van Werk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
Toch samen tijdens de lockdown: zo spreek je online af in virtual reality
Nu de lockdown zich nog langer uit lijkt te strekken, beginnen we de sociale uitjes steeds erger te missen. Een uitgelezen moment om in virtual reality te duiken, want met een vr-bril kun je elkaar toch ontmoeten, zonder risico op een coronabesmetting. -
PREMIUM
Op avontuur in Nederland: waarom niet? Marieke (30) regelt de meest bijzondere verrassingsweekenden
Al ruim een jaar zijn er nauwelijks tripjes naar het buitenland mogelijk. Ook voor de reislustige Marieke van den Berg (30) gooit de coronacrisis roet in het eten als het gaat over haar reisplannen. Dán maar op avontuur in Nederland, is nu haar motto. -
PREMIUM
Zo voorkom je kerstkilo’s: ‘Wees niet te streng voor jezelf’
Rond de feestdagen en met nog weken aan lockdown te gaan is het lastiger om op gewicht te blijven. Voedingskundige Frouwkjen van Duin geeft haar beste tips. -
Zij hebben vandaag hun drukste dag van het jaar: ‘Voel me net de kerstman’
Velen onder ons kunnen het eindelijk wat rustiger aan doen op de werk zo vlak voor de feestdagen, maar die vlieger gaat niet op voor postbezorger Cora Schoneveld, restauranteigenaar Roy Verwijs en taartenbakker Astrid van der Pijl. Deze dagen zijn voor hen de drukste van het jaar.
-
PREMIUM
Niet bij begrafenis kunnen zijn? Dankzij deze cameraman ben je er tot het allerlaatste moment bij
Diep verdrietig de begrafenis moeten missen. Het overkomt velen, nu maar vijftig mensen naar een begrafenis mogen komen vanwege de coronarestricties. Toch lijkt er nu een oplossing te zijn: steeds meer cameramensen leggen ook het moment van begraven live vast, inclusief de wandeling naar de begraafplaats. Zo hoeft niemand ook maar één moment te missen. -
AUTOTEST
Test Dacia Sandero: logisch, praktisch en scherp geprijsd
De Dacia Sandero is misschien wel de slimste nieuwe auto van dit moment: hij biedt meer ruimte en een betere uitrusting voor een lagere aanschafprijs. Bovendien rijdt hij verdienstelijk en is hij voordelig in het gebruik. -
Snel een bammetje achter je bureau? Dit zijn de voordelen van een ‘echte’ lunch
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de kantoorlunch.