Deze ‘oubollige’ opening kun je in een sollicitatiebrief beter vermijden
sollicitatietipBegin jij je motivatiebrief standaard met ‘geachte...’ en spreek jij de ontvanger aan met u en uw? Als het aan recruiter Jesse Geul ligt, stop je daar nu meteen mee. Op Intermediair vertelt hij waarom je best mag tutoyeren als je solliciteert.
Wie begint zijn motivatiebrief met ‘geachte’? Statistisch gezien steekt nu minstens de helft van de lezers zijn hand op. Wie van deze mensen heeft dit woord het afgelopen jaar gebruikt in een conversatie? Waarschijnlijk niemand.
Het is mijn persoonlijke missie geworden om te zorgen dat deze oubollige opening verdwijnt. Niemand praat zo, dus waarom zou je dan een motivatiebrief op die manier beginnen?
Op LinkedIn heb ik deze discussie al meermaals aangezwengeld en het enige antwoord dat ik krijg, is dat het van respect zou getuigen naar de lezer. Een onbegrijpelijke dooddoener als je het mij vraagt. Vooralsnog is er niemand geweest die mij kan uitleggen waarom beginnen met ‘beste’ van minder respect getuigt. Sterker nog, door te beweren dat geachte van respect getuigt, insinueer je dat beste dat dus niet doet. In dat geval moet ik iedereen die ik de afgelopen tien jaar heb gemaild mijn excuses aanbieden.
Geen enkele rationele verklaring
Dit diepgewortelde geloof waar vooralsnog geen enkele rationele verklaring voor is heeft wel een sterke correlatie met leeftijd. Het valt mij op dat voornamelijk mensen vanaf een bepaalde leeftijd deze theorie aanhangen. Welke leeftijd dat is, durf ik niet te zeggen, en het leek mij niet gepast daar naar te vragen, aangezien ze kennelijk al gechoqueerd zijn door het woordje beste.
Hetzelfde geldt voor tutoyeren. Dat is onlosmakelijk verbonden met je aanhef, want open je met geachte, dan kun je onmogelijk verderop in je brief doen alsof je samen geknikkerd hebt. Dus het kiezen van de juiste aanhef bepaalt de toon van je hele brief.
Bij dat formele taalgebruik heb je toch het idee dat iemand een format van internet heeft geplukt, maar per ongeluk een dagvaarding van de rechtbank heeft gebruikt
Als het aan mij ligt, schrijft iedereen een brief zoals hij of zij in de reguliere professionele omgeving communiceert: vrijwel altijd met een moderne aanhef, gevolgd door je en jij. Op deze manier leest een brief persoonlijker en geloofwaardiger. Bij dat formele taalgebruik heb je toch het idee dat iemand een format van internet heeft geplukt, maar per ongeluk een dagvaarding van de rechtbank heeft gebruikt.
Vooraf bellen
Een veelgehoord bezwaar om niet gelijk te tutoyeren, is dat men de ontvanger nog niet eerder heeft gesproken. Dit gevoel begrijp ik, maar daarom moet je dus vooraf bellen met de contactpersoon van de vacature. Zodra je iemand gesproken hebt, kun je je brief ook veel beter richten.
Herinner je je nog dat je vroeger in de klas niet aan het opletten was en de meester ineens je naam riep? Dat schrikeffect werkt nog steeds. Als ik tientallen brieven door moet spitten en ik lees ‘beste Jesse’, dan trigger je mijn aandacht. Bij ‘geachte meneer Geul’ ben ik bang dat ik per ongeluk de post van mijn opa heb geopend.
Ik vind het ouderwets taalgebruik. Een traditionele manier van communiceren die zijn bestaansrecht alleen nog ontleent aan het feit dat mensen bang zijn ervan af te stappen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit een generatiekloof is en daarmee op zijn retour. De vraag die jij jezelf moet stellen, is aan welke kant van de evolutie jij wil staan.
Bekijk hier ook alle tips van sollicitatie-expert Mourad voor een geslaagde banenjacht:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oude tv wegbrengen naar de kringloop? Dan moet je je straks laten registreren: ‘Zit hier niet op te wachten’
Eigenaren van antiekwinkels, kringlopen en tweedehandswinkels zitten met de handen in het haar. Zij moeten als het aan het kabinet ligt duizenden schilderijen, lepels, televisies en juwelen stuk voor stuk digitaal registreren. Ondoenlijk, stellen handelaren. -
PREMIUM
Laurain is de vrouw achter de merchandise van grote clubs: ‘Gooi er bij mij een muntje in, er komt een idee uit’
De nieuwe outfit van het nationaal voetbalteam van Suriname al gespot? Of Coentjes dekbed of schooltas? Onder de aankleding van dit elftal en de merchandising van de clubmascotte van Feyenoord staat de handtekening van de Twentse zakenvrouw Laurain Engel-Te Riet (51). Iedere dag legt zij honderden kilometers af om vanuit Rotterdam bedrijven en organisaties naar een hoger plan te tillen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
sollicitatietip
Zo beantwoord je een van de meest gevreesde sollicitatievragen
Solliciteren tijdens een pandemie is lastig. Veel branches liggen stil en het aantal vacatures loopt terug. Daarom geven we je samen met Intermediair tips om ook tijdens de coronacrisis het beste uit je sollicitaties te halen. Deze week: wat moet je antwoorden op de vraag ‘Vertel eens iets over jezelf?’ -
Zo maak je in de eerste sollicitatieronde al indruk
Solliciteren tijdens een pandemie is lastig. Veel branches liggen stil en het aantal vacatures loopt terug. Daarom geven we je samen met Intermediair wekelijks tips om ook tijdens de coronacrisis het beste uit je sollicitaties te halen. Deze week: hoe val je op, nog vóórdat het aankomt op assessments en sollicitatiegesprekken? -
PREMIUM
Een wereldprimeur: demofabriek HVC maakt écht afbreekbaar plastic
Een fabriek die plastic maakt dat echt afgebroken wordt in de natuur en niet alleen in industriële composteerinstallaties. Dordrecht beleefde hiervan gisteren de wereldprimeur met de opening van de PHA2USE bij HVC.