Deze stichting doet alles om mensen aan het werk te helpen: ‘Fiets, laptop of diploma betalen wij’
Wat als je heel graag wil werken, maar geen vervoer kan betalen om naar een sollicitatiegesprek te kunnen? Of graag een diploma wil halen maar het niet kan betalen. Non-profitorganisatie Everyday Heroes schiet deze werkzoekenden te hulp. Om doneren voor bedrijven en particulieren makkelijker te maken, gaat softwarebedrijf Transfer Solutions kosteloos een app ontwikkelen.
Everyday Heroes helpt mensen die willen en kunnen werken, maar moeite hebben met de laatste stap. ,,Deze mensen missen bijvoorbeeld een fiets om naar het werk te gaan. Sommigen wonen in gemeente A, krijgen een baan in gemeente B, maar geen reiskostenvergoeding. Wij regelen dat laatste stukje. Daarmee creëer je zo veel meer werkgelegenheid”, zegt Sabine de Jong, oprichter van de organisatie.
Op deze manier wist Everyday Heroes al ruim 400 Nederlanders te helpen. Met die fiets, rijbewijs, laptop of gewoonweg stevige werkhandschoenen. Voor sommigen betaalt Everyday Heroes een cursus of opleiding. ,,Het UWV verwijst mensen ook naar ons door. Als je een uitkering hebt, willen ze je begeleiden naar een nieuwe baan, bijvoorbeeld met een opleiding. Maar er is ook een groep die niet alles in een keer haalt. De eerste en tweede keer wordt nog wel door het UWV betaald, de derde poging niet. Die betalen wij dan.”
Certificaat
Het geld komt van bedrijven en particulieren die een ‘Power Certificaat’ kopen in de vorm van een schenking, waarmee het laatste duwtje in de rug kan worden betaald. ,,De ene keer hebben we 100 euro nodig om iemand te helpen, maar soms ook 1000 euro.”
Everyday Heroes kan me dit geld veel sneller in actie komen dan bijvoorbeeld gemeenten. ,,Vragen die buiten de standaard procedure vallen kosten veel tijd. Wij kunnen als iemand een fiets nodig heeft om die baan te krijgen diezelfde dag nog een nieuwe kopen bij de lokale handelaar.”
Wij kunnen als iemand een fiets nodig heeft om die baan te krijgen diezelfde dag nog een nieuwe kopen bij de lokale handelaar
Maar aan het verwerken van deze donaties en de hulpvragen is Everyday Heroes veel tijd kwijt. Daarom kwam het idee van OutSystems, een leverancier van het gelijknamige platform dat applicatieontwikkeling makkelijker maakt, als geroepen: een applicatie ontwikkelen die de hele administratie van Everyday Heroes digitaliseert.
Stoomcursus
De applicatie wordt, geheel kosteloos, ontwikkeld door Transfer Solutions. Martijn Di Bucchianico is een van de twee ontwikkelaars die betrokken is bij het project. Een geinige match, aldus de ontwikkelaar. Di Bucchianico studeerde aan de hogere hotelschool, maar ontdekte dat hij data en IT veel interessanter vindt. Dus wilde hij de hotelwereld vaarwel zeggen. ,,Toen brak ook nog eens de coronacrisis uit en zag ik nog minder kans om verder te komen in die wereld.”
Niet veel later kwam Di Bucchianico in contact met Transfer Solutions en kreeg met een aantal anderen in oktober de mogelijkheid om een cursus tot ontwikkelaar te volgen. Binnen twee maanden leerde hij werken met OutSystems. ,,Dat we dit na twee maanden zo doen, vind ik bewonderenswaardig, al zeg ik het zelf. Dit had ik een half jaar geleden niet gedacht.”
Dat zijn nieuwe werkgever de applicatie kosteloos maakt voor Everyday Heroes vindt Di Bucchianico fantastisch. ,,Het betekent namelijk wel dat twee ontwikkelaars er fulltime mee bezig zijn. Maar het biedt ons ook de kans om te leren. Bij een betaald project krijg je misschien toch wat minder ruimte om fouten te maken en kun je minder de tijd nemen om dingen rustig uit te zoeken.”
Het betekent wel dat twee ontwikkelaars er fulltime mee bezig zijn. Maar het biedt ons ook de kans om te leren
Bijhouden
Binnen nu en een week moet de eerste werkbare versie van de app beschikbaar zijn. Donateurs krijgen ook toegang en kunnen zien waar hun geld aan besteed wordt. Hulpvragers kunnen bijhouden hoe het met hun aanvraag gaat.
Met de data die via de applicatie worden verkregen, kunnen ook patronen worden herkend. Daar kunnen gemeenten dan weer mee aan de slag, zegt De Jong van Everyday Heroes. ,,Als blijkt dat je in een regio banen kunt creëren door mensen een rijbewijs te laten halen, dan is het als gemeente aantrekkelijk om daar voortaan een potje voor vrij te maken.”
De Jong is ontzettend blij met de inzet van de ontwikkelaars. ,,We besteden onze tijd niet graag aan administratie, we houden onze handen liever vrij om nog meer mensen aan het werk te krijgen. Dat wordt nu mogelijk gemaakt.”
Bekijk hier alle video’s op het gebied van werk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUM
Gertjan had een goedlopend bedrijf maar terugbetalen coronasteun kost ’m de kop: ‘Ik ben helemaal kapot’
Rijschoolhouder Gertjan Gerritsen (38) hielp veel mensen met rijangst, ADHD en autisme aan een rijbewijs. Zijn bedrijf liep goed, groeide zelfs. Toch wordt hij nu gedwongen de handdoek in de ring gooien. ,,We zijn op alle vlakken tegengewerkt. Ik ben helemaal kapot.” -
PREMIUMColumn
Het abstracte nieuws over de stikstofmaatregelen kreeg met boer Jos een gezicht: ‘De koek is op’
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen.
-
PREMIUM
Ontslag nemen of toch blijven? Zo maak je de beste keus
Blijven of weggaan bij je baas. Het is dé vraag die loopbaancoaches en –psychologen samen met hun cliënten proberen te beantwoorden. Door corona durven werknemers minder snel hun baan op te zeggen. Toch is het verstandig ook nu iets te doen aan ontevredenheid op het werk. -
PREMIUMMET VIDEO
Steeds meer mensen willen zijn honing kopen, dus zegde Mohamed (30) zijn vaste baan op
Bij een lievelingsdier denk je al snel aan een kat, hond, cavia of een dolfijn. Maar Mohamed Elkhalki (30) niet. Hij is gék van bijen en is daar zo gepassioneerd over, dat hij er zijn beroep van heeft gemaakt. Hij verruilde een vaste baan als it’er om imker te worden. ,,Van de bijen word ik rustig.’’ -
Dit zijn de populairste banen onder starters
Grote, bekende bedrijven als Unilever, ABN AMRO en Shell hebben net als vorig jaar de populairste startersfuncties in handen. De coronacrisis had gevolgen voor het aantal beschikbare banen in verschillende sectoren, en daarmee ook op hoe gewild ze zijn onder starters. Met name werken bij de overheid en in de logistiek bleek in 2020 een stuk aantrekkelijker dan voorheen.