Foto ter illustratie. Werkzoekenden met een migratieachtergrond hebben een minder grote kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek dan iemand met een Nederlandse achtergrond.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Werkzoekenden met een migratieachtergrond hebben een minder grote kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek dan iemand met een Nederlandse achtergrond. © Shutterstock

Discriminatie op de arbeidsmarkt? Dit zijn de cijfers

Ook op de arbeidsmarkt blijft discriminatie een probleem. Bij sollicitaties maken mensen met een migratieachtergrond minder kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Ook herkomst is een veelgehoorde discriminatiegrond op de werkvloer. We zetten een aantal belangrijke onderzoeken en cijfers op een rijtje.  

 1. ‘Een poepvlek’ en ‘de enige goede neger die ik ken’: dit is wat Fay (12), Tony (23), Nina (22) en Suus (36) de afgelopen jaren te horen kregen
  PREMIUM

  ‘Een poepvlek’ en ‘de enige goede neger die ik ken’: dit is wat Fay (12), Tony (23), Nina (22) en Suus (36) de afgelopen jaren te horen kregen

  NIJMEGEN/ ARNHEM - Na Arnhem, Nijmegen en andere grote steden volgt dit weekend een Black Lives Matter protest in Wageningen. Als er in de geschiedenis een moment is geweest dat er een kentering kan komen in hoe we over discriminatie denken, dan is het misschien wel nu. ,,Wat nu gebeurt, zet zoden aan de dijk.’’ Vier aangrijpende getuigenissen.
 2. Discriminatie is soms een goedbedoelde opmerking die net niet lekker landt: ‘Goh wat spreek jij goed Nederlands’
  PREMIUM

  Discrimina­tie is soms een goedbedoel­de opmerking die net niet lekker landt: ‘Goh wat spreek jij goed Nederlands’

  MIDDELBURG - Hij stierf bijna 7.000 kilometer hier vandaan. Toch is de dood van de Amerikaan George Floyd ook in Zeeland geen ver-van-mijn-bed-show. Ook hier neemt racisme toe, blijkt uit recent onderzoek. In Zeeland ging het vorig jaar nog om 300 meldingen. ,,Nog regelmatig krijg ik te horen: ga terug naar je eigen land. Waar moet ik dan heen? Ik kom hier vandaan”, zegt Angelique Duijndam, medeorganisator van de demonstratie Black Lives Matter, maandag in Middelburg.
 3. Kim en Cherique brengen unieke badjassen op de markt: ‘Vroegen ons af waarom andere jassen lelijk zijn’
  PREMIUM

  Kim en Cherique brengen unieke badjassen op de markt: ‘Vroegen ons af waarom andere jassen lelijk zijn’

  Een vrouw die met krulspelden, een sigaretje nonchalant in haar mondhoek, in een slobberige badjas en afgetrapte slippers door haar huis loopt. Het is een beeld dat geen recht doet aan de badjas, vinden Kim Mast en Cherique Kranendonk. Een badjas is sexy, feel good en een modeaccessoire tegelijk, vinden ze. En wat zouden ze graag Fred van Leer en Nikkie de Jager (Tutorials) in hun creaties zien.