Dit is hoe je het beste je vakantiegeld kunt besteden
VideoDe meeste werknemers ontvangen deze week hun vakantiegeld. Weet jij al wat je ermee gaat doen? Experts geven advies en leggen uit waarom je het beter kunt besteden aan een vakantie, dan het op de bank te zetten.
Delen per e-mail
Rond deze tijd krijgt het gros van werkend Nederland 8 procent van het brutoloon extra gestort. Wie geen schulden hoeft af te betalen, kan z’n vakantiegeld een andere bestemming geven. Vorig jaar bleek dat maar liefst 40 procent van de Nederlanders zijn jaarlijkse vakantiegeld op de spaarrekening had gezet, 30 procent besteedde het vakantiegeld daadwerkelijk aan een vakantie.
Dit jaar zeggen nog iets meer mensen het te willen uitgeven aan bijvoorbeeld een paar weken Turkije of Italië. Bijna vier op de tien mensen (38 procent) geeft aan het te willen gebruiken voor vakantiedoeleinden, blijkt uit een onlangs verschenen poll van ING die door 27.500 werd ingevuld. Maar wat kan je nou het beste doen met je vakantiegeld?
Vakantie
Ap Dijksterhuis, hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en ‘geluksprofessor’ geeft het advies om je vakantiegeld te spenderen aan ervaringen. ,,Ga op vakantie, uit eten, of naar een concert. Het zijn vooral de dingen die je deelt met anderen, waar je gelukkig van wordt.”
Ook volgens Sandra Phlippen, hoofd Nederland bij het Economisch Bureau van ABN Amro, kan een vakantie een goede investering zijn. ,,Zeker als het ervoor zorgt dat je weer met gezonde energie je dagelijkse leven kunt oppakken.”
Besteed je vakantiegeld vooral niet aan spullen of kleren
Sparen
Phlippen betwijfelt of sparen gunstig is. ,,Sparen heeft op dit moment niet zo’n zin, omdat de rente laag is. Als de rente laag is, kun je beter investeren in iets waar je later wat aan hebt, zoals een opleiding of een cursus. De vakantie is zo’n periode waarin je nadenkt of je nog wel blij bent met je carrière. Stel je wilt verandering, dan kun je het geld daarvoor gebruiken. Op den duur word je daar weer gelukkig van.”
Tijd
Naast geld uitgeven aan ervaringen, zijn er nog twee uitgaven die je kunt doen waar je gelukkig van wordt, zegt Dijksterhuis. Eén ding moet je niet doen: ,,Besteed je vakantiegeld vooral niét aan spullen of kleren”, zegt hij. ,,Daar hebben we al te veel van. Neem – als je hard werkt en voldoende geld hebt – in plaats daarvan een hulp in de huishouding. Geld dat je besteedt om vrije tijd te sparen, om de dingen te kunnen doen die je leuk vindt, maakt gelukkig.”
Schulden
Als derde kun je het vakantiegeld ook aan anderen uitgeven. ,,De beste manier om gelukkig te worden is om anderen gelukkig te maken. Je kunt hulp bieden aan mensen die het minder breed hebben”, zegt Dijksterhuis. ,,Het is het beste om vakantiegeld uit te geven aan dingen waar je gelukkig van wordt”, zegt ook Phlippen. Er is één maar. ,,Als je hoge schulden hebt, kun je beter het geld gebruiken om het verschuldigde bedrag af te lossen.”
Voor je portemonnee is het eigenlijk gunstiger als je per maand een deel van je geld ontvangt, want dan kun je er rente over krijgen
In één keer
De meeste werknemers krijgen één keer per jaar, in de maand mei, hun vakantiegeld. Uit een recente poll van ING bleek dat 79 procent van de werknemers dat ook prefereert, 9 procent van de 30.000 respondenten wil elke maand een deel ontvangen. ,,Het is grappig, want voor je portemonnee is het eigenlijk gunstiger als je per maand een deel van je geld ontvangt, want dan kun je er rente over krijgen”, zegt Marten van Garderen, specialist consumentvoorkeuren van ING. ,,Ik denk dat mensen het prettig vinden als vakantiegeld apart wordt gezet, omdat je het dan niet tussentijds kunt uitgeven. Hetzelfde geldt voor je pensioen.’’
Wat te doen met je vakantiepoen? Marleen Luijt, redacteur Arbeidsmarkt, geeft drie tips:
Hoeveel vakantiegeld krijg je? Het Nibud zette het op een rij. Wie maandelijks bijvoorbeeld 2500 euro bruto verdient, ontvangt eind mei 2400 euro vakantiegeld (dat is 1350 euro netto):
Verpleegkundigen
Maar liefst 60 procent van de verpleegkundigen geeft hun vakantiegeld daadwerkelijk uit aan vakantie, blijkt uit de resultaten van een recente online enquête van uitzend- en thuiszorgorganisatie HappyNurse. Los van de vakantie, gebruiken verpleegkundigen hun vakantiegeld ook om te sparen (44 procent) of om het huis op te knappen (30 procent).
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
Collega's en vrijheid vinden we belangrijker dan geld en borrels
We geven de voorkeur aan leuke collega's boven een leaseauto, en we hebben veel liever onbeperkt vrije dagen dan een bonus van 2000 euro. Dat blijkt uit een poll op deze website, die ingevuld werd door meer dan 32.000 mensen. -
Zo zorg je dat collega’s hun afspraken wél nakomen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: afspraken nakomen. -
Ondernemers staan klaar om uw vakantiegeld binnen te hengelen
Het vakantiegeld komt volgende week binnen. Ondernemend Nederland heeft een advertentiebombardement voorbereid om een zo groot mogelijke hap uit die zilvervloot van 12 miljard euro te nemen.
-
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden. -
Video
Nettoloon van vrijwel iedereen omhoog, maar bijna alles op aan extra uitgaven
Vrijwel elke werkende ziet zijn nettoloon stijgen. Maar dat betekent niet dat de koopkracht voor iedereen stijgt. Met name inkomens tot modaal zien ook de kosten fors stijgen. -
PREMIUM
‘Stop de vergaderterrorist’: zo voorkom je saaie, eindeloze meetings
Niet veel werkenden zullen zeggen dat ze gelukkig worden van vergaderen, maar volgens Rik Nijkamp, Ernst van Dam en Bart Groenewoud kan het echt. De auteurs van het boek Vergader jezelf gelukkig helpen bedrijven hun vergaderingen productiever en vooral plezieriger te maken.