Dit is waarom de vakantie voorbij is gevlogen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: tijdsbesef.
Het is alweer september, mijn column staat na een zomerstop van twee maanden weer op deze nieuwssite. De vakantie is voorbijgevlogen. Dit jaar misschien nog wel sneller dan anders. Onze agenda werd leeggeveegd en dat doet iets met ons tijdsbesef.
Herinneringen als kilometerpaaltjes
Als we terugkijken dan hebben we herinneringen nodig om tijdsduur in te schatten. Herinneringen zijn een soort kilometerpaaltjes om tijd te meten. Normaal slaan we heel wat paaltjes: de zomerborrel op het werk, je werkcomputer afsluiten, de kinderen die thuisblijven van school. Je gaat naar het strand, terras, buurt-barbecues, festivals. Misschien op vakantie naar Cadzand of Antalya. Je ontmoet nieuwe mensen en komt op plekken waar je nog niet eerder was.
Veel paaltjes neergezet? Terugkijkend lijkt de zomer eindeloos. Denk maar aan die korte vakantie waarvan je bij thuiskomst het gevoel hebt dat je een maand bent weggeweest.
Niks om op terug te kijken
In deze coronatijd doen we veel minder en slaan we geen paaltjes. De kinderen waren al thuis, de vakantie werd geannuleerd en festivals afgelast. We zijn op dezelfde plek als we waren toen we nog werkten. Ommetjes in de buurt en avonden met een pilsje in Tuinesië of op Balkonia maken weinig indruk. We hebben geen meetpaaltjes, niks om op terug te kijken en de zomer lijkt achteraf zomaar verdwenen. Bijna oneerlijk dat je nu weer aan het werk moet.
Toch was er iets vreemds aan de hand. Want op de dag zelf leek tijd voorbij te kruipen. Allemaal het gevolg van verveling. Probeer de dagen maar eens te vullen als de puzzels je neus uitkomen en je Netflix uit hebt. Pijn en angst doen hetzelfde met hoe je tijd op het moment ervaart. Denk maar aan deze internetwijsheid: ‘Leg je hand een minuut op een heet fornuis en het lijkt een uur. Praat een uur met een leuk meisje en het lijkt een minuut.’ Dat iets lang lijkt te duren is dus niet altijd fijn.
Hoe kun je deze vervelende coronaperiode wat versnellen? Doe iets nieuws. Ontdek een nieuwe hobby of een stukje buurt waar je nog nooit geweest bent, schrijf je in voor een cursus en leg contact met iemand in een ander werkveld. Zo lijkt deze periode achteraf misschien wat langer, maar wel leuker, én gaan de dagen sneller.
Meer weten over onze hersenen op het werk? Chantal van der Leest is ook auteur van het boek Ons feilbare denken op het werk: over denkfouten op de werkvloer (2018).
Geen vakantie gehad? Coach Charlotte van 't Wout geeft tips om werk te overleven als je collega's op vakantie zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Veranderen wordt ons moeilijk gemaakt: ‘Heel wat partijen profiteren van onze slechte gewoontes’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: is gedragsverandering echt zo lastig? -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Last van de buren? Zo overtuig je ze om wél naar je te luisteren
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: informatie als anker -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUM
Kantoorbaan is niets voor Minou (23): ‘Op mijn 35ste heb ik genoeg verdiend om te stoppen met werken’
Rijden in dure auto’s, reisjes naar Dubai, Ibiza en geen vakantiedagen hoeven aan te vragen, voor de 23-jarige Minou Üçerler uit Den Dungen is het allemaal werkelijkheid. Met haar webshop verdient ze meer geld dan menig vijftiger en dat vanuit allerlei uithoeken van de wereld. Het uiteindelijke doel? ,,Stoppen op mijn 35ste en gaan genieten.’’ -
-
-
wat doet een...
‘Ik wist dat de wereld zou veranderen door de komst van internet, daar wilde ik graag een rol in spelen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Jan-Willem Wesselink (49) is kwartiermaker bij de Future City Foundation in Amersfoort. -
Waarom we onze kop in het zand steken als het moeilijk wordt
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het negeren van narigheid.