Dit zijn de 5 grootste ergernissen op het werk
Wanneer een groep mensen met elkaar samenwerkt, ontstaan er ongetwijfeld ergernissen. Waar ergert de werkende Nederlander zich het meest aan?
Delen per e-mail
Lilian Woltering, deskundige op het gebied van zakelijke omgangsvormen, heeft onderzoek gedaan naar ergernissen op de werkvloer. In totaal ondervroeg ze 500 kandidaten naar hun werkomstandigheden en persoonlijke frustraties op de vloer. De lijst met Vijf Grootste Ergernissen op de werkvloer ziet er zo uit:
1. Telefoon gebruiken tijdens vergaderingen of gesprekken
Met stip op 1 staan de mensen die hun telefoon gebruiken tijdens vergaderingen of gesprekken. Dat is onbeschoft en irritant, met name als jij een verhaal aan het houden bent in een meeting. Het is storend als mensen iets anders aan het doen zijn: alsof de spreker niet belangrijk is.
2. Mensen die hun afspraken niet nakomen
Het is bijzonder lastig werken en plannen wanneer een afgesproken deadline niet wordt gehaald. Mocht je het aan zien komen, communiceer dan tijdig wanneer dit het geval gaat zijn en wat de stand van zaken is.
3. Roddelen
Een roddel of slinkse grap over collega’s kan zeer verkeerd vallen, en veel meer schade aanrichten dan je in eerste instantie zou denken. Natúúrlijk roddel jij nooit, maar gek genoeg zal iedereen dat beweren. En toch gebeurt het…
4. Het eindeloos cc’en van irrelevante mensen in je mails
Deze ergernis is duidelijk. Veel te veel onzinnige adres-informatie bij de kettingmails die iedereen in de werkgroep ontvangt. Dit is wellicht bedoeld om je in te dekken en te zorgen dat iedereen van de hoed en de rand weet, maar dat maakt het niet altijd duidelijker.
5. Te laat komen
Je hebt te laat komen en te laat komen. Dat kan iedereen gebeuren. Maar: het is belangrijk hoe je hiermee omgaat. Als je niets laat weten en een uur te laat verschijnt op een belangrijke vergadering, is dat een ander verhaal dan wanneer je goed communiceert als je iets later bent en na een kwartiertje binnen komt wandelen.
Onfris
Vijf jaar geleden was de grootste ergernis het niet nakomen van afspraken. Voormalige ergernis nummer 2 ging over collega’s die onfris ruiken. ,,De ergernis over niet-nagekomen afspraken staat nog steeds in de lijst, maar de onfris ruikende collega's zijn uit het rijtje verstoten. Van stinkende collega's kun je nog makkelijk weglopen, maar van onpersoonlijk appende, bellende of sms'ende collega's is dat wat lastiger", zegt Lilian Woltering.
In de loop der jaren zijn de opvattingen van mensen veranderd. En daarmee veranderden ook de etiquette en ergernissen, net zoals de maatschappij verandert. Woltering trekt de vergelijking met voetbalwedstrijden van vijftig jaar geleden. ,,Toen kwam je daar met een lange, donkere jas en een hoed op. Nu zit je er luidkeels schreeuwend met het shirt van je club. De maatschappij is steeds informeler geworden. Het is voor bedrijven heel belangrijk om enerzijds mee te gaan met die informele sfeer, maar anderzijds de omgangsvormen en interne etiquette op orde te hebben."
Volgens Lilian Woltering zijn er steeds meer bedrijven waarin een gedragscode op papier wordt gezet. Daarin kunnen bijvoorbeeld regels staan over het opruimen van de gezamenlijke keuken. ,,Mensen die zich daar dan niet aan houden, kunnen door directe collega's of hun manager hierop worden aangesproken. Dat kan kriskras door het hele bedrijf. En complimenten geven kan natuurlijk ook, wanneer iemand aandacht besteedt aan zijn uiterlijk. Of elkaar vriendelijk groeten. Dat draagt allemaal bij aan die positieve sfeer."
Lees alle artikelen op het gebied van werk en carrière op onze Werkt-pagina en meld je aan voor de nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Noodkreet: ‘Gooi winkels nú open, we kunnen de binnensteden niet verder laten afbreken’
-
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
'Een man denkt: ik snap 40 procent van de nieuwe baan en de rest leer ik wel'
In de week dat het salarisonderzoek uitkwam, vragen we bankier Annemiek van Melick om haar salaris. En hoe het zit met de beloningen bij banken.
-
PREMIUMdrie doden
Zakenreis in Ghana eindigt in drama: Amsterdamse Stephany (33) en twee vrienden overlijden bij zware crash
De lichamen van de drie bevriende Nederlanders die vorige maand omkwamen bij een crash in Ghana, zijn aangekomen in Nederland. Dat bevestigt de vader van de 33-jarige Stephany Leonora, een van de slachtoffers, tegen deze nieuwssite. De in Amsterdam bekende interieurdesigner was in Ghana voor een zevendaagse zakentrip. ,,Door keihard te werken en de juiste scholing te volgen, heeft Stephany van haar passie haar droombaan kunnen maken”, stelt haar vader. -
De Succesminuut
Beoordelingsgesprek op komst? Zó maak je de beste indruk
Komt jouw beoordelingsgesprek er ook aan binnenkort? Denk er niet te licht over. In de Succesminuut geeft Charlotte van 't Wout (carrièrecoach en onze columnist) wekelijks tips over werk. Met deze drie tips kom je goed beslagen ten ijs bij je baas! -
'Stonden we te zoenen op kantoor voor andere collega's binnenkwamen'
Een relatie op de werkvloer, dat betekent vlinders in je buik, veel energie én heel vaak gedoe. Of nog erger: ontslag.