Dít zijn de banen van de toekomst (plus de 5 beroepen die je niet moet kiezen)
In de nabije toekomst heeft Nederland behoefte aan verpleegkundigen en ingenieurs, maar kunnen militairen en hoveniers beter een ander beroep zoeken.
Delen per e-mail
Er zullen, zo voorspelde het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit van Maastricht vandaag, 519.900 werkenden bijkomen. Dat betekent dat er in 2022 6,2 procent meer werkenden zijn ten opzichte van 2016.
Maar aan wat voor mensen is er de komende tijd nou echt behoefte? We zetten de functies op een rij die de meeste groei zullen vertonen (plus de 5 beroepen waar geen of minder vraag naar zal zijn). Denk je na over een carrièreswitch, of ben je student, dan is dit handig om te weten:
1. Verpleegkundige (MBO)
Door de vergrijzing en de toenemende zorgvraag heeft Nederland in 2022 dringend behoefte aan meer verpleegkundigen. De vraag naar hen stijgt met 6,5 procent - elk jaar welteverstaan! De hele zorgsector zal groeien, want er zijn ook meer medische praktijkassistenten (groei van 3,2 procent per jaar) nodig en ook de vraag naar psychologen en fysiotherapeuten zal groeien (beide 2,3 procent per jaar)
2. Ingenieur
De technische beroepen kennen de gunstigste prognose. In de gehele sector zijn de komende jaren liefst 94.800 personen nodig - 20 procent van het totaal aantal gewilde werknemers! Het grootse aantal werkenden binnen de sector is ingenieur. Naar dit beroep zal binnen deze sector het meeste vraag zijn. Ook de beroepen van automonteur en bakker zullen groeien, beide met 2,7 procent per jaar.
3. Manager van een zorginstelling
Een toenemende zorgvraag leidt tot een grotere behoefte aan managers om de boel in goede banen te leiden. Er zullen er per jaar 2,8 procent meer nodig zijn.
4. Chauffeurs van auto’s, taxi’s en bestelwagens
De komende vijf jaar zal de transport- en logistieksector naar verwachting groeien. De vraag naar chauffeurs van auto’s, taxi’s en bestelwagens zal sterk toenemen met 2,3 procent per jaar.
5. Receptionist of telefonist
Binnen de bedrijfseconomische en administratieve beroepen zal de vraag het grootst zijn naar receptionisten en telefonisten: hun aantallen zullen groeien met 2,1 procent per jaar.
In vijf jaar zal er ook minder vraag zijn naar bepaalde werknemers. In welke beroepen kunnen werknemers beter over iets anders nadenken?
1. Agrariër
Iedere sector kent stijgers en dalers, maar over het algemeen groeien ze. De agrarische sector is hier echter de negatieve uitzondering op. Het is de enige sector met algehele krimp. Het totaal aantal werkenden in de agrarische sector zal per jaar dalen met 0,6 procent. Naar hoveniers, tuinders en kwekers zal de minste vraag zijn: hun aantallen zullen ieder jaar dalen met 0,9 procent.
2. Militair
Voor de sector openbaar bestuur, veiligheid en juridische beroepen wordt een gemiddelde jaarlijkse uitbreidingsvraag verwacht van 0,7 procent. Er zullen onder andere meer juristen en beveiligers nodig zijn (beiden een stijging van 1,7 procent. Opvallend is dan de krimp van de militaire beroepen: het aantal werknemers hierin zal dalen met liefst 5,2 procent per jaar.
3. Medewerker drukkerij
Waar de meeste technische beroepen een groei zullen doormaken, gaat het voor medewerkers van drukkerijen juist de verkeerde kant op. Voor dit beroep wordt een daling in de aantallen verwacht van 2,7 procent per jaar.
4. Secretaresse
Waar bedrijven in 2022 zullen staan springen om telefonistes of receptionistes, zal er een dalende vraag zijn naar secretaresses. Er zullen er per jaar 2,6 procent minder nodig zijn.
5. Manager verkoop of marketing en callcentermedewerker outbound
Managers zullen gewild zijn voor zorginstellingen, maar in de verkoop of marketing zullen hun aantallen juist dalen, met 1,2 procent per jaar. Het aantal callcentermedewerkers zal naar verwachting met datzelfde percentage afnemen.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
We werken minder dan andere Europeanen, maar waarom zijn we dan zo druk?
Nederlanders zijn gemiddeld iets minder druk dan de inwoners van andere landen. Tegelijkertijd vóelen we ons minstens even druk. Ook midden in een lockdown lijken we bezig te moeten blijven. Waarom? Hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe schreef er het nieuwe boek Waar blijft mijn tijd? over. -
Instagram doet hit-app Clubhouse na: wat zijn de verschillen?
Clubhouse is een grote hit: de app moet het makkelijk maken audiogesprekken met mensen van over de hele wereld te voeren. Dat begon eerst klein, maar de populariteit van de applicatie nam explosief toe toen beroemdheden als Elon Musk en Oprah accounts openden en met duizenden mensen tegelijk gingen chatten. -
PREMIUMVIDEO
Ibrahim (25) wil jongeren inspireren: ‘Ik heb nooit gedacht dat ik iets níet kan’
Jongeren met een niet-westerse achtergrond kunnen het ver schoppen als ze zelf óók meer in kansen denken. Ibrahim Jabri uit Utrecht wil met zijn drie bachelor- en drie masterdiploma’s een inspiratiebron zijn. ,,Ik heb nooit gedacht dat ik iets níet kan.’’ -
Met je baby in één bed, doen of niet?
Moeders die samen met hun baby’s in één bed slapen, in veel culturen is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Maar ook hier wint, nadat baby’s jarenlang in een wiegje werden gelegd, het zogenaamde ‘co-sleeping’ steeds meer terrein. En dat is niet zo raar: gebroken nachten worden bijvoorbeeld een stuk minder ingrijpend, doordat je niet meer hoeft op te staan voor een nachtvoeding. -
Kleine ondernemer? Dit bepaalt of klanten een prijsverhoging accepteren
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: gerechtigheid
-
Het vaste contract keert voorzichtig terug, en wel hier
Nu de economie in de lift zit, stijgt de vraag naar werknemers. En waar veel vraag is, wordt meer geboden. In verschillende sectoren ligt een vast contract weer in het verschiet. -
PREMIUMKoken & eten
Zo eet je met gemak een week - of langer - geen vlees: ‘Hang niet de betweter uit’
Tienduizenden Nederlanders letten deze week op hun vleesinname: zo’n 18.000 van hen hebben zich opgegeven voor de Nationale Week zonder Vlees en velen doen het op eigen houtje. Hoe ga je het best te werk als je - tijdelijk of langer - vegetariër of veganist wil zijn? -
Wie mag de IT’er aan een baan helpen?
IT’ers zijn gewild. Veel van hen hebben hun profiel van LinkedIn verwijderd, omdat ze gek worden van alle uitnodigingen. Een nieuw initiatief laat de recruiter solliciteren.