Foto ter illustratie. De opleiding tot commando is zo zwaar dat 75 tot 80 procent de eindstreep niet haalt, het onderzoeksteam van Ruud den Hartigh doet hier nu onderzoek naar.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. De opleiding tot commando is zo zwaar dat 75 tot 80 procent de eindstreep niet haalt, het onderzoeksteam van Ruud den Hartigh doet hier nu onderzoek naar. © ANP

Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?

Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt.

23 reacties

 • John Bluhmen

  1 maand geleden
  In Amerika is de openingszin, bij het eerste appèl van deze elite, dat 80% van jullie uitvalt!! Dus wat is het probleem? Bij de infanterie is het ook niet veel anders. Semper fi...
 • Nobody special

  1 maand geleden
  Dhr A.Jansen, IJmuiden. Grappig om het commentaar over de huidige jeugd te lezen. Uit ervaring weet ik dat uitval bij het KCT al decennia erg hoog is en ik vroeg me af of het ook de schuld was van de tablet voor de jeugd van dertig jaar terug? Ik vzou graag weten wat het percentage is van het marsen? Kilometers lopen in een maat welke niet de jouwe is maakt de kans op blessures groot. Heeft het marsen voorkeur of het het eindpunt?
 • Wennekes

  1 maand geleden
  Vroeger waren de mannen van staal en de boten van hout. Tegenwoordig zijn de meeste mannen van hout en willen ze een privé jacht.
 • Ruud Graat

  1 maand geleden
  Vraag me af of er ook wordt gekeken naar de thuis situatie. Tegenwoordig worden kinderen opgevoed zonder weerstand. Alles mag, niets moet. En wat niet mag wordt meer beloond dan bestraft. Discipline is ver te zoeken van jongs af aan.
 • Erik Hoogeweij

  1 maand geleden
  De opleiding tot operator bij de Marsof (elite-eenheid van het Korps Mariniers) is net zo zwaar. Deze mannen en die van het KCT zijn verreweg het beste van de hele krijgsmacht. Er wordt heel veel van deze operators verwacht en geeist, zeker bij hun (vaak geheime) operaties! Onderschat dat niet!
 1. Na 20 jaar neemt bestuurder Irene (66) afscheid van ‘haar’ verzorgingstehuis: ‘Ik vecht voor mijn bewoners’

  Na 20 jaar neemt bestuurder Irene (66) afscheid van ‘haar’ verzor­gings­te­huis: ‘Ik vecht voor mijn bewoners’

  Twintig jaar lang knokte bestuurster Irene Vriens (66) voor haar bewoners. In mei neemt ze definitief afscheid. Een van haar laatste daden is kenmerkend voor haar als bestuurder. Ze zorgde ervoor dat ook alle nog zelfstandig wonende bewoners van de flat die bij De Koperhorst hoort, in huis werden gevaccineerd. ,,Je kunt een 100-jarige toch niet naar Houten sturen? Ik vecht voor mijn bewoners. Daar ben ik voor ingehuurd. Voor niks anders.’’
 2. Evelien moest haar droombaan opgeven door reuma: ‘Dan sta je wel even machteloos'
  werken met een beperking

  Evelien moest haar droombaan opgeven door reuma: ‘Dan sta je wel even machteloos'

  Een groot aantal Nederlanders met een lichamelijke beperking zit werkloos thuis. Terwijl ze wel graag aan het werk zouden willen. Maar hoe vind je een baan als je slechthorend, chronisch ziek bent of in een rolstoel zit? Veel werkgevers lijken ervoor terug te deinzen. In deze serie vertellen werkenden met een arbeidsbeperking over hun ervaring op de arbeidsmarkt. Vandaag: Evelien Ruijtenberg (37).
 1. Dennis (26) vindt paaseierdoosjesvulmachine uit

  Dennis (26) vindt paaseier­doos­jes­vul­ma­chi­ne uit

 2. Mensen gebruiken vaker botox en fillers vanwege 'Zoom-hoofd'
  Play

  Mensen gebruiken vaker botox en fillers vanwege 'Zoom-hoofd'