Duitse thuiswerker valt van trap en breekt rug: ‘Arbeidsongeval’, zegt rechter
Een val van een hoogte is een van de meest voorkomende arbeidsongevallen. Maar een val van de trap in je eigen huis? Ook dat kan gezien worden als een arbeidsongeval, stelt een Duitse rechtbank. Een thuiswerker die van de trap viel en zijn rug brak, was aan het ‘forenzen’.
De thuiswerker was ‘s ochtends opgestaan en op weg naar zijn werkplek een verdieping lager, toen hij uitgleed op de spiraaltrap en zijn rug brak, meldt The Guardian.
De verzekeraar van de werkgever wilde de ziektekosten voor dit ongeval niet betalen omdat de man gewond raakte in zijn eigen huis. Een juridische procedure volgde, maar ook twee lagere rechtbanken kwamen er niet uit of dit ongeval nu wel of niet gedekt zou moeten worden door de verzekering. De zaak kwam terecht bij een federale rechtbank, die oordeelde in het voordeel van de werkgever.
Ook reizen naar het werk worden volgens de polis vergoed, redeneert de rechtbank. Hoe klein de af te leggen afstand ook was, de man was aan het ‘forenzen’ naar zijn werkplek. Dit ongeluk valt daarom wel degelijk onder de voorwaarden van de afgesloten polis.
Dekking hetzelfde
Het feit dat de man zich in zijn huis bevond ten tijde van het ongeval, maakt volgens de rechtbank niet uit. Of de activiteiten uitgevoerd door de verzekerde persoon nu plaatsvinden in het eigen huishouden of op een andere locatie, de dekking is hetzelfde als wanneer de activiteit uitgevoerd wordt op het terrein van de werkgever.
Een cruciaal element voor de beslissing was dat de man doorgaans meteen uit bed naar zijn computer liep om te gaan werken. Had hij eerst naar bijvoorbeeld de keuken gelopen om zijn ontbijt te nuttigen, dan had zijn wandeling van de trap af misschien niet geteld als de ‘eerste reis’ naar zijn werkplek die gedekt wordt door de polis.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
Column
Omgaan met feedback: ‘Het woordje ‘maar’ is mijn ergste nachtmerrie’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: omgaan met kritiek -
‘Vergeet uiterlijk of IQ, deze factor bepaalt echt hoe succesvol je wordt’
Succesvol worden in je werk: talloze boeken zijn erover geschreven, eindeloos veel methodes zijn ervoor bedacht. Maar welke tips werken in de praktijk, en welk advies kun je beter links laten liggen? Auteur en spreker Mirjam Wiersma neemt verschillende successtrategieën onder de loep. Deze keer: grit. -
Vrachtwagenchauffeur heeft last van verouderd imago: ‘Chauffeursleven is helemaal veranderd’
Vrachtwagenchauffeurs zijn onmisbaar, maar ook schaars. Nu de economie verder aantrekt hebben we ze meer dan ooit nodig. Maar voldoende personeel vinden is lastig zolang het imago niet klopt met de werkelijkheid, zeggen experts. Wat ook niet helpt is dat chauffeurs over het algemeen te weinig waardering krijgen. -
PREMIUMaan de slag
Verslaggever Danique helpt krantenbezorger Rolf (70): ‘Om 02.00 uur staat de koffie al klaar’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 3: kranten bezorgen.
-
PREMIUM
Dit is de allerbeste gemeente om een klein bedrijf te beginnen
Wie een bedrijfje wil beginnen, kan dat het beste doen in het midden van het land. Van álle gemeenten in Nederland doet het midden- en kleinbedrijf het ’t allerbest in Bunnik. Wat het grote geheim is van deze gemeente? ‘Hier steunen we elkaar’ -
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerChristopher leenders