‘Durf eens te twijfelen aan je eigen gelijk’
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de bevestigingsbias.
Een paar banen geleden zat ik in een sollicitatiecommissie. Het lukte me niet om mijn collega’s ervan te overtuigen dat ze de verkeerde kandidaat kozen. We konden kiezen uit een wat stiller muisje met veel schrijfervaring, maar zonder kennis van onze bedrijfstak. En een blij ei dat haar gebrek aan kennis en opleiding compenseerde met bevlogenheid.
Mijn collega’s vielen als een blok voor de ongeschoolde enthousiasteling. Ze was knap en vrolijk en mijn collega’s lieten zich daardoor verleiden, vond ik. Vervolgens zochten ze redenen om haar aan te nemen.
Wegwimpelen
Ze hadden last van de bevestigingsbias, oordeelde ik. Door deze denkfout zoek je informatie die past bij je wat je onbewust toch al denkt of voelt. Alle rationele redenen die ik kon geven waarom het degelijke muizenvrouwtje misschien beter paste, wimpelden ze weg en vonden ze niet zo belangrijk.
Wat ik pas jaren later zag, was dat de bevestigingsbias mij ook te pakken had. Ik voelde me domweg beter bij de andere kandidaat en deed precies hetzelfde als mijn collega’s. Zette mijn hakken in het zand en keek alleen naar argumenten die pasten bij mijn eigen geloof.
Verhitte discussies
We hebben allemaal weleens in een discussie gezeten waarin het ons maar niet lukte om de ander zijn ongelijk te laten inzien. Het internet loopt over van verhitte discussies over het klimaat, vaccinaties en politici. Maar in plaats van te luisteren naar elkaar, googelen we ons rot naar meer bewijs om de ander te overtuigen. Zijn we dan nog standvastig en verstandig, of eerder koppig en eigenwijs?
In plaats van te luisteren naar elkaar, googelen we ons rot naar meer bewijs om de ander te overtuigen
En ja, het voelt fijn om gelijk te hebben, het streelt ons ego. Nieuwe inzichten kunnen eng zijn. Ze kunnen zomaar je kijk op de wereld of het verleden veranderen. Maar juist door aan je eigen gelijk te twijfelen, leer je meer over een onderwerp.
Andere ideeën
Loop je weer eens tegen collega’s of familieleden aan die totaal anders denken, vraag je dan af hoeveel je zelf echt weet over het discussiepunt. Uit welke bron heb je deze informatie eigenlijk en is die betrouwbaar? Heb je weleens andere ideeën hierover overwogen? En zijn er denkfouten die jouw denken vertroebelen? Stel nieuwsgierige vragen aan de ander. Wie weet leer je nog wat of begrijp je de keuze van de ander beter.
Meer weten over onze hersenen op het werk? Chantal van der Leest is ook auteur van het boek Ons feilbare denken op het werk: over denkfouten op de werkvloer (2018).
Hoe fijn zou het zijn als mensen gewoon eens deden wat jij wilt? Gedragseconoom Esther-Mirjam Sent weet hoe je andermans gedrag in je eigen voordeel kan beïnvloeden:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM19
Veertien jaar en grote borsten, maar geen bh te vinden: dus begon Femke (20) maar haar eigen lingeriemerk
Ze was 14, had al behoorlijke borsten en kon amper een goede bh vinden. Het idee dat haar lichaam niet aan de norm voldeed, maakte Femke Hollander onzeker. En in haar hockeyteam hoorde de Puttershoekse vergelijkbare ervaringen. Nu wil ze de lingeriemarkt opschudden met een eigen merk dat jonge vrouwen laat opbloeien. ,,Ik wil de nieuwe Marlies Dekkers worden.” -
AD WERKT
‘Alles wordt net iets geloofwaardiger als je er een leuke hersenkern aan weet te verbinden’
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de allure van de neurowetenschap. -
‘Hoe stroever de samenwerking, hoe beter de resultaten’
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: cognitief gemak -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.
-
PREMIUM
Deze lastige vragen kun je geheid verwachten bij een sollicitatiegesprek (en dit is je antwoord)
Solliciteren is spannend. Je wilt een goede indruk maken in een gesprek met je potentiële nieuwe werkgever, maar dat is simpeler gezegd dan gedaan. Zelfs de ogenschijnlijk meest simpele vragen kunnen je met je mond vol tanden laten staan. Twee sollicitatiecoaches en een hr-expert weten hoe je vijf veelvoorkomende én lastige sollicitatievragen het beste beantwoordt. -
-
-
8
Zzp’en razend populair om ‘vrijheid’, maar wat zijn de nadelen?
Steeds meer mensen verkiezen het bestaan als zzp’er boven een baan in loondienst, blijkt uit recente cijfers van het CBS en de Kamer van Koophandel. Vooral jongeren zijn liever eigen baas. Voordelen als vrijheid en flexibiliteit krijgen veel aandacht. Maar hoe zit het met de nadelen? -
12
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels.