Emoticons in zakenmails, doen of niet?
'Ha Pieter, wil jij dit rapport even lezen voor ik 'm opstuur? Thanks :)' Emoticons en emoji zijn niet meer weg te denken uit onze dagelijkse communicatie. Ook op de werkvloer raken ze in zwang. Maar is dat wel zo handig?
Delen per e-mail
Je hebt echt een heel leuke baas. Hij of zij kan tegen een stootje, is streng maar rechtvaardig en bovenal: heeft humor. Na even wikken en wegen verstuur je dus toch maar die ene e-mail, met die ene laatste zin, met dat ene laatste teken: 'Dus ik ben morgen niet bij de vergadering, kan ik lekker uitslapen ;).'
Meteen maakt een onbestemd gevoel zich van je meester. Misschien was deze e-mail iets te amicaal. Je vraagt jezelf af: die emoticon in het bericht, was dat wel zo handig? De meningen daarover zijn verdeeld.
De Ben-Gurion universiteit in het Israëlische Haifa deed vorig jaar samen met de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar emoji in zakelijke e-mails. In totaal deden 549 respondenten uit 29 landen mee aan het onderzoek.
Incompetent
Wat bleek? Een emoji in een e-mail riep bij de respondenten niet dat warme gevoel op van een echte, analoge glimlach. Sterker nog, deelnemers aan het onderzoek beoordeelden mensen die e-mails met emoji stuurden eerder als incompetent.
Deelnemers aan het onderzoek werd ook gevraagd te reageren op de e-mails die ze kregen. Op mails zonder een emoji reageerden ze completer en gedetailleerder. Helder dus: doe het niet.
Wacht even. Emoji en emoticons hebben wel degelijk wat te zoeken in werkgerelateerde e-mails. Ze geven richting aan een boodschap, concludeerden Scandinavische onderzoekers in 2014.
De onderzoekers analyseerden zo'n 1.600 e-mails afkomstig van drie bedrijven uit Finland, Denemarken en Noorwegen. Hun bevindingen presenteerden ze in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Computer-Meditated Communication.
Extra informatie
Emoji geven op drie manieren extra informatie aan de lezer. Ze geven berichten een extra positieve lading en kunnen fungeren als teken van ironie of humor. De derde en belangrijkste functie van emoji is volgens deze onderzoekers dat ze een boze of sturende boodschap wat kunnen verzachten. Doe maar wel dus.
Wat is nu wijsheid? ,,Ik denk niet dat er een eenduidig antwoord te geven is", zegt emoji-expert Lilian Stolk (32). Historicus en kunstenaar Stolk schreef Het zonder woorden boek over emoji, dat in mei uitkomt. In haar boek beschrijft Stolk het ontstaan en de functie van emoji.
,,Ik zie emoji als een vertaling van non-verbale taal", zegt Stolk. ,,Face to face hebben we handgebaren, een bepaalde klemtoon en gezichtsuitdrukking. Daarmee geven we aan hoe we onze woorden bedoelen. Online doen we dat met emoji. Dat is vooral handig voor informele gesprekken."
Maar of emoji geschikt zijn voor zakelijke e-mails, weet Stolk nog zo net niet. ,,Met emoji maak je het gesprek wat informeler. Dat doe je wel bij collega's, maar niet bij een sollicitatie." En of het geschikt is in een mail naar je baas, hangt af van de relatie. ,,Leeftijd speelt ook een rol", zegt Stolk. Een jonge baas zal eerder akkoord gaan met emoji.
Oppassen
Wel is het oppassen geblazen bij internationaal e-mailverkeer. ,,Emoji zijn overal ter wereld precies hetzelfde, maar hun betekenis verschilt vaak", legt Stolk uit. ,,Zo is een duim omhoog in Nederland positief, terwijl dat symbool in Bangladesh een grove belediging is."
Voor wie per se emoji wil gebruiken naar zijn baas, maar niet weet of-ie dat kan appreciëren, heeft Stolk nog advies. ,,Bij een duim omhoog of een ouderwetse smiley kan in Nederland vrij weinig verkeerd gaan. En als je baas toch boos is, leg dan gewoon tijdens de lunch even uit wat je bedoelde."
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video Geen email terug? Zó krijg je wel snel antwoord
Zeventig keer per dag bekijkt de gemiddelde werknemer zijn of haar e-mail. En tóch krijg je geen mail terug! In de Succesminuut geeft Charlotte van 't Wout (carrièrecoach en onze columnist) wekelijks tips over werk. Dit keer drie tips om een snelle reactie op je mail uit te lokken. -
Dit zijn de 5 grootste ergernissen op het werk
Wanneer een groep mensen met elkaar samenwerkt, ontstaan er ongetwijfeld ergernissen. Waar ergert de werkende Nederlander zich het meest aan? -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
Word jij ook overspoeld door e-mails? Zo kom je ervan af
Die stortvloed aan e-mail op je werk, het is toch om gek van te worden? Uit onderzoek blijkt dat 42 procent van de werknemers vindt dat de dagelijkse stroom e-mails afleidt van hun eigenlijke taken. Maar stoppen met mailen, hoe doe je dat? -
PREMIUM
Fien start haar KUT-bedrijf: ‘Mijn illustraties doorbreken taboe, ze noemen het niet voor niets schaamstreek’
Fien ten Dam had zelf nooit gedacht dat ze nog eens een bedrijfje zou starten met het vrouwelijk geslachtsorgaan als onderwerp én handelswaar. Maar dat is wel wat de 28-jarige Delftse in haar woning is begonnen: KUT.Illustraties.
-
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
Waarom het zo lekker is om een ander de schuld te geven
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de self-serving bias -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten.