Fysiotherapeut Myrna: ‘Ik heb meer taken gekregen, maar geen opslag’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Myrna (30) werkt 24 uur per week als fysiotherapeut en leidinggevende.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,Bruto 2389 en netto is dat 1929 euro. Ik heb nog een eindejaarsuitkering van 6 procent.”
Blij mee?
,,Eigenlijk wel. Voor een fysiotherapeut is dit een goed salaris, maar als je het vergelijkt met andere hbo-studies misschien niet. Een kennis die bouwkunde heeft gestudeerd, heeft mijn salaris als startsalaris. Ook kan diegene doorgroeien en voor mij is dit het maximum binnen dit bedrijf. Het fijne aan dit bedrijf zijn de secundaire voorwaarden. Die heb je niet overal.”
Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Cursusgeld wordt betaald, net als studiedagen en lidmaatschappen van het kwaliteitsregister. Dat is 250 euro per jaar en voor het register voor andere specialiteiten is dit gemiddeld 150 euro. De beroepsvereniging kost ongeveer 450 euro per jaar. Bij mijn vorige werkgever moest ik dit zelf betalen, dus dit is een enorme vooruitgang. Ook werd ik daar per patiënt betaald en niet per uur. Dus als je agenda leeg is heb je geen inkomen. Het was een soort verkapte zzp-constructie. Dat zie je veel. Je hebt dan misschien wel een hoger uurloon, maar ik heb nu veel meer zekerheid. Ik denk dat dit het hoogst haalbare is.”
De tekst gaat verder onder de salaristool.
Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Ik werk nu zes jaar bij dit bedrijf en ik heb nog niet onderhandeld. Dat wil ik binnenkort voor de eerste keer gaan doen, al vind ik dat enorm lastig. Ik ben nu leidinggevende en heb er veel taken bijgekregen. Ik krijg daar meer uren voor betaald, maar ik heb geen opslag gekregen. Ik heb gezorgd dat we in de groene cijfers zijn gekomen, dus daar wil ik over onderhandelen. Mijn vriend is daar een stuk makkelijker in. Bij elke goede beoordeling vraagt hij: mag ik er wat bij? En dat heeft hij ieder jaar gekregen, al was het tien cent per uur.”
Ik heb gezorgd dat we in de groene cijfers zijn gekomen, dus daar wil ik over onderhandelen
Waarom doe jij dat niet?
,,Dat is toch bescheidenheid of misschien wel verlegenheid. Ik probeer me al weken voor te bereiden. Voornamelijk mentaal. Ik heb het al een aantal keer laten vallen met een grapje. Toen zeiden ze: dat zien we tegen die tijd wel. Dus er is een ingang.”
En wat als ze nee zeggen?
,,Dat zou ik wel heel jammer vinden, maar als ze het goed kunnen onderbouwen… Wel heb ik bedacht dat ik dan m’n leidinggevende taken aan iemand anders wil overdragen. Ik ben door deze functie veel meer bereikbaar. Dan wil ik terug naar de situatie dat ik de deur uit kan en dan klaar ben met het werk.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ja, twee collega’s hebben een masteropleiding, die verdienen 500 euro meer en werken 28 uur per week. Dus zoveel scheelt het niet per week. Zelf een master doen zou ik niet willen. Er is er niet eentje die ik zou willen doen. Ik doe wel een andere opleiding, om te zorgen dat er een andere patiëntengroep bij ons terecht kan en we dus meer inkomsten hebben.”
Verdient Myrna genoeg?
Leeftijd: 30
Aantal jaar werkervaring: 8
Aantal werkzame uren per week: 24
Opleiding: hbo
Functie: paramedicus
Branche: zorg
Leidinggevend: ja, aan 4 personen
Budgetverantwoordelijkheid: maximaal 5000 euro
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor haar functie 1776 euro bruto. ,,Dat had ik wel verwacht. Ik weet dat ik meer verdien dan anderen die hetzelfde vak uitvoeren. Ik vind wel dat er meer geld moet naar de zorg en het onderwijs. De cruciale beroepen verdienen het minst. Er zouden ook veel meer doorgroeimogelijkheden moeten komen. Vriendinnen die in het onderwijs werken, verdienen minder en werken meer, dat vind ik een kwalijke zaak.”
*Noot van de redactie: de uitkomsten van de Salariswijzer zijn gebaseerd op dit specifieke individuele geval en zijn accuraat op het moment van publicatie.
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Minimumloon naar 14 euro of zo houden? Dit willen de partijen uit de Tweede Kamer
De verkiezingen zijn al over drie weken; hoog tijd dus om de partijprogramma’s eens goed te bekijken. De hoogte van het minimumloon is voor veel mensen van belang. Bijna alle partijen willen dat het meer wordt, maar hoeveel precies? En: moet de bijstand meestijgen of niet? We leggen de standpunten naast elkaar van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten. -
PREMIUM
‘Stop de vergaderterrorist’: zo voorkom je saaie, eindeloze meetings
Niet veel werkenden zullen zeggen dat ze gelukkig worden van vergaderen, maar volgens Rik Nijkamp, Ernst van Dam en Bart Groenewoud kan het echt. De auteurs van het boek Vergader jezelf gelukkig helpen bedrijven hun vergaderingen productiever en vooral plezieriger te maken. -
CNV-onderzoek: Nederlanders met vitaal beroep voelen zich onveilig op de werkvloer
Veel Nederlanders (71 procent) met een vitaal beroep voelen zich regelmatig onveilig op de werkvloer. Ze vinden dat ze een verhoogd risico lopen om corona te krijgen, doordat met name de 1,5 meter afstand niet wordt nageleefd. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV onder 1100 werkenden. -
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen. -
Salaris
Francoise (39): ‘Ik wil op mijn 45ste met pensioen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Francoise (39) werkt 32 uur in de week als administratief medewerker voor een rechtbank. Daarnaast werkt ze zo’n 20 uur in de week als zzp’er in multilevelmarketing.
-
Salaris
‘Ik verdien nu 1000 euro bruto meer dan tien jaar geleden. En de groei is er nog niet uit’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Paul (37) werkt 40 uur in de week als transportplanner. -
Nooit een studie afgemaakt, toch succesvol: 'Men vraagt eerder naar je laatste baan dan naar je diploma’
Elk jaar verlaten duizenden jongeren hun mbo-, hbo- of wo-studie zonder diploma op zak. Wat zijn de gevolgen voor de baankansen op de lange termijn: is het zonder diploma lastiger een (goedbetaalde) baan te vinden? -
PREMIUM
Is er een toekomst voor de euro? ‘Hij stort ons vanzelf in een crisis, bereid je daar op voor’
Is de euro nog wel houdbaar nu vooral de rijkere eurolanden van de munt lijken te profiteren? Renske Leijten (SP) mikt op een noordelijke en een zuidelijke euro, Hans Vijlbrief (D66) vraagt geduld: eurolanden moet meer naar elkaar toe groeien.