Gat in de markt: Anouk (18) uit Hengelo bedenkt onzichtbare lingerie
Het is een probleem dat veel vrouwen herkennen, zegt Anouk Tanke: lingerie die zichtbaar is door de kleding heen. Ze heeft er een oplossing voor bedacht: naadloze strings in zestien verschillende lichaamskleuren.
Delen per e-mail
De 18-jarige Saxion-studente bedrijfskunde uit Hengelo won woensdagavond met haar bedrijfsplan voor ‘onzichtbare lingerie’ de Saxion Ondernemers Award 2019 in de categorie ‘net gestarte ondernemingen’. De geldprijs van 7500 euro komt goed van pas bij het in productie nemen van de eerste serie strings door haar pas opgerichte bedrijfje Sassive Lingerie.
Jumpsuit
Nikkie Plessen en Sylvie Meis zijn zakelijk gezien haar grote voorbeelden. Maar voorlopig heeft Anouk Tanke nog een bijbaantje als verkoopster bij Hudson’s Bay in Enschede. Ze hoopt spoedig haar eerste geld met Sassive Lingerie te verdienen.
Volgende week gaat ze in het laboratorium van de textielafdeling van Saxion een ‘probeersessie’ doen met de strings, die daar op haar specificatie zijn ontwikkeld. Het eerste exemplaar droeg ze woensdagavond bij de finale van de Saxion Ondernemers Award in het Wilminktheater onder haar jumpsuit, verklapte ze. „Om te bewijzen dat het echt onzichtbaar is”, stelde Anouk.
Huidskleur in zestien tinten
„Damesondergoed in huidskleur is altijd beige, maar ik ben niet beige. Huidskleur gaat van licht naar donker en daar zitten wel zestien verschillende tinten tussen. Ik laat lingerie in al die tinten produceren.”
De verkoopwebsite moet nog worden gebouwd, maar de Facebookpagina van Sassive is al online. Ze zit op Saxion pas in het eerste jaar, maar Anouk is niet bang dat haar studie eronder gaat lijden. „Saxion heeft een mooi programma voor studenten die ook ondernemen. Je krijgt ondersteuning en kunt ook afstuderen binnen je eigen bedrijf.”
Kledinglijn voor dj’s
Bij de al gestarte bedrijven ging de Ondernemers Award naar de studenten Bas Dijkhuis (25) en Karel Kloeze (25), die sinds januari eigenaar zijn van een eigen bv: Brand Your Merch. Het duo ontwikkelt kledinglijnen voor populaire dj’s.
De diskjockeys kunnen die petten, T-shirts, sweatshirts, hoody’s en colberts verkopen via een website, die Brand Your Merch voor ze bouwt. „Wij ontwikkelen die kleding in samenspraak met de dj en maken dingen die ze zelf mooi vinden en dus dragen tijdens optredens”, legt Bas Dijkhuis uit. „Via merchandising kunnen hun fans dezelfde kleding kopen. De artiest betaalt zelf de productie, wij begeleiden die, doen de website en de marketing. De winst delen we met de dj.”
Het duo uit Deventer heeft al zes dj’s gecontracteerd: Blasterjaxx (de nummer 37 van de wereld), Julian Jordan, Brooks, Skink, Mattn en Reinier Zonneveld. Karel Kloeze schetst het voorlopige doel: „Eind dit jaar moeten we samenwerken met tien dj’s uit de top 150 van de wereld.”
Overweeg je voor jezelf te beginnen en twijfel je of je ontslag moet nemen? Vraag jezelf eerst dit, adviseert coach Charlotte van 't Wout:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUM
Ondernemer Thomas (21) weet precies wat Nederland nú wil kopen: ‘Als kind had ik al handeltjes’
Eerst kwam er een run op mondkapjes en deze zomer wilde iedereen een webcam. Voor Thomas Prinsen (21) uit Leusden is het de uitdaging om het gouden product te vinden én groot in te kopen. ,,Als kind verkocht ik al waterballonnen op het schoolplein.” -
PREMIUMvideo
Zijn Jawid en Yaser de redders van dit spookwinkelcentrum in Bilthoven?
Dan heb je lef! Als je in het coronatijdperk een fonkelnieuwe versmarkt opent in het desolate winkelcentrum De Planetenbaan in Bilthoven, waar de ene na de andere middenstander het voor gezien houdt. Jawid en Yaser gaan ervoor. ,,Wij geloven dat we iets kunnen betekenen voor de mensen hier.” -
Thuiswerken saai? Deze app koppelt je aan een willekeurige collega voor een kletspraatje
Gezellig kletsen met collega’s op de werkvloer zit er voorlopig nog niet in voor de meeste werkenden. Om toch sociaal contact te houden zijn er tegenwoordig digitale alternatieven: van een app voor een simpel kletspraatje tot een website waarbij je een live werksessie met elkaar kan inplannen.
-
Deze studenten denken het redmiddel te hebben tegen een kater
Na een lekkere alcoholroes volgt onvermijdelijk die ellendige kater. Bonkende hoofdpijn, vermoeidheid en ongebreidelde trek in vette snacks. Wie ooit het magische recept tegen een kater bedenkt, wordt (vast) schathemeltjesrijk, dachten deze drie Nederlandse studenten. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
Deze ondernemer (31) runt vijf bedrijven
Het ondernemen begint voor Erik van Donselaar al in zijn studententijd. Als lid van een introductiecommissie reist hij af naar Pakistan en koopt een partij tenten in. Die verhuurt hij inmiddels aan verenigingen en, via zijn andere bedrijven, aan festivals.