Gebruik je graag moeilijke woorden? Dit is waarom je dat beter niet kan doen
ColumnGedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: normale taal.
‘Kan het wat mínder vlot geschreven?’, las ik in mijn mail. Ik had wetenschappers geholpen met een artikel over hun nieuwste project en had mijn best gedaan om het voor leken zo helder mogelijk uit te leggen. Iets te helder, vonden ze, want nu kwam het allemaal iets te simpel op hen over. In de bijlage hadden ze suggesties gedaan om de zinnen weer passief te maken (‘onderzoek werd uitgevoerd aan de hand van vragenlijsten’) en ook ambtelijke taal zetten ze stilletjes terug (‘tevens’ in plaats van ‘ook’).
Op zich snapte ik waar de wetenschappers bang voor waren. Ze wilden niet anders klinken dan hun beroepsgenoten en als je hun onderzoek uitlegt in klare taal klinkt het ineens – tja – begrijpelijk. Alsof hun jarenlange onderzoek eenvoudig was. Sommige mensen zijn huiverig voor het ‘vertalen’ van moeilijke materie naar normale-mensen-taal. Vooral als je het vervolgens jip-en-janneke-taal noemt, dan lijkt het net alsof het voor kleuters bedoeld is. Een belediging voor de lezer en de afzender.
Cognitief gemak
Maar als je verstandig en overtuigend wil overkomen, dan helpt ingewikkelde taal je niet. Integendeel, zo bewees Amerikaanse hoogleraar psychologie Daniel M. Oppenheimer. Hij liet in vijf onderzoeken studenten stukken tekst lezen. Sommige teksten waren goed leesbaar, met normale taal. Andere waren onnodig ingewikkeld gemaakt, met lange woorden. Je zou denken dat het knap is om zulke lastige woorden te gebruiken, maar de studenten waren niet onder de indruk. Ze vonden de schrijvers van de makkelijke teksten intelligenter en meer zelfverzekerd.
Als je verstandig en overtuigend wil overkomen, dan helpt ingewikkelde taal je niet. Integendeel
Het heeft allemaal te maken met ‘cognitief gemak’. Je hersenen doen het liefst zoveel mogelijk op de automatische piloot en een vlotte tekst helpt ze daarbij. Het brein hoeft zich niet te veel in te spannen en je voelt je optimistisch en op je gemak. Lezen we lastige woorden of een tekst in een moeilijk leesbaar lettertype, dan moet ons brein zich actiever gaan inzetten. We worden dan sceptischer en minder goed van vertrouwen.
Gewoon normale woorden schrijven dus, vooral als je wil dat je lezers ook nog iets oppikken van wat je probeert te vertellen. Moet je een advies schrijven of iets ingewikkelds uitleggen aan een ander? Stel je dan voor dat je het aan een buurman of familielid uitlegt. Praat je dan ook zo?
Meer weten over psychologie en werk? Lees Chantals boeken Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn, 13 tips tegen perfectionisme (2021) en Ons feilbare denken op het werk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gebruik jij op het werk ook moeilijke woorden?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom we meer moeten spelen op het werk
Als kind spelen we allemaal, maar op de werkvloer doen we het amper. Werk is vooral een serieuze aangelegenheid. Waarom eigenlijk? Deze experts pleiten voor meer speelruimte in organisaties. -
PREMIUM
Deze bekende Nederlanders begonnen allemaal op de mavo: ‘Voor mij juist een zegen’
Minister, operazangeres, cabaretier, topsporter, topkok. De carrière van deze mensen begon op de mavo: ‘Belachelijk dat er vaak met dedain over wordt gepraat.’ -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Minder arbeidsongevallen in coronajaren, meeste ongevallen bij transport en logistiek
Het aantal arbeidsongevallen bleef in coronajaren onder het niveau van voor corona. De meeste ongevallen met verzuim vonden plaats in de transport en logistieke sector. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. -
Met video14
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
Zij verruilden hun werk in Nederland voor een baan op het zonnige Aruba
Na een werkdag een duik in de zee nemen, even kitesurfen of naar een strandtent voor een drankje in de zon. Deze Nederlanders werken als marinier, basisschooljuf en waarnemend arts op Aruba. Hoe is het om te leven op een Caribisch eiland? -
PREMIUM
Jordy (30) wilde ‘ergens anders van proeven’ en leert nu voor uitvaartverzorger: ‘Altijd mijn interesse gehad’
Hij was pas 9 jaar toen hij bij de voordeur vol verwondering naar de rouwauto voor zijn overleden buurman stond te kijken. En zelfs nu hij 30 jaar is, is Jordy Nijenhuis die fascinatie voor de dood, voor uitvaarten en voor de begraafplaats niet verloren. Verre van zelfs.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerLeo Haas