De pas afgestudeerde Daphne Drenth (25) ontdekt in haar zoektocht naar een baan dat het helemaal niet zo makkelijk is om aan de bak te komen.
Volledig scherm
De pas afgestudeerde Daphne Drenth (25) ontdekt in haar zoektocht naar een baan dat het helemaal niet zo makkelijk is om aan de bak te komen. © Privé-archief

Geen werkervaring, geen baan: afgestudeerde Daphne (25) uit frustratie over vacature-eis in rake post

Met haar diploma net op zak en het volste vertrouwen in de arbeidsmarkt begon Daphne Drenth (25) in april aan haar zoektocht naar een eerste baan. Maar dat bleek – ondanks de grote hoeveelheid openstaande vacatures – vies tegen te vallen. De reden? Vrijwel elke werkgever in haar branche vraagt om minimaal twee jaar werkervaring. Op LinkedIn uit Daphne haar frustratie, maar die post krijgt een bijzondere twist.

55 reacties

 • Bart Bats

  2 maanden geleden
  Denken dat je als je net van school komt een frisse wind voor een bedrijf te zijn, Het bedrijf moet eerst in jou investeren alvorens je je ontwikkelt en mogelijk een frisse wind kan zijn (meestal niet)
 • Nina Ketting

  2 maanden geleden
  Waarom zou je naar een ander vakgebied moeten kijken als je bewust gekozen hebt voor een studie in een vakgebied? Dat vind ik toch wel een bijzondere redenatie. Want wat is dan nog de toegevoegde waarde van een specifieke studie voor een specifiek vak?
 • Wendy Bruijn

  2 maanden geleden
  Dat is nou het grootste nadeel van een hogere opleiding leren leren leren uit boekjes maar geen praktijk ervaring. Daarom raad ik iedereen te combineren. Werken en leren. Ik ben begonnen als helpende niveau 2 in de ouderen zorg en via mijn huidige werk heb ik mijn verzorgende IG opleiding afgerond en volgende jaar een GVP opleiding doen.
 • Jeroen Noordover

  2 maanden geleden
  Grootste probleem is, is dat ze al aangeeft max 2j te willen blijven. Ik zou er als werkgever dan ook niet aan beginnen.
 • Koen Prive

  2 maanden geleden
  @janneke Je klinkt heel afgunstig. Ontevreden dat je zelf niet hebt kunnen studeren? Er zijn overduidelijk genoeg vacatures in haar vakgebied, dus daarbuiten zoeken wil ze niet, maar is ook niet nodig. Zou ook heel zonde zijn van het geld dat in haar is geïnvesteerd. Stel je voor dat een arts, voor tonnen aan belastinggeld opgeleid, besluit om toch bakker te worden. Niks mis mee, maar wel een beetje zonde toch?