Geforceerd positief moeten doen op werk leidt ertoe dat je meer alcohol drinkt
‘De klant is koning’ is een fijn beleid voor wie gaat winkelen, maar doet de gezondheid van personeel geen goed. Wie op zijn werk positief gedrag moet vertonen en negatieve emoties moet onderdrukken, zou na zijn dienst weleens meer alcohol kunnen drinken, blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Een team onderzoekers van Penn State University en de University at Buffalo bestudeerde data van 1592 Amerikaanse werknemers die voor hun beroep regelmatig in dienst staan van anderen: niet alleen de gegevens van winkelmedewerkers, maar ook van verplegend personeel en leraren werden onder de loep genomen voor de studie, die onlangs verscheen in Journal of Occupational Health Psychology.
Naast de hoeveelheid alcohol die zij dronken en hun gedrag op werk werd ook bijgehouden hoe impulsief de werknemers handelden en hoe zelfstandig zij zelf vonden dat ze konden zijn in hun werk.
Onderdrukken
Het team vond een verband tussen de alcoholinname na werk en hoe men zich tijdens de werkdag gedroeg. Werknemers die positief gedrag uitvergrootten of deden alsof als ze zich helemaal niet zo voelden, en hun eigenlijke emoties dus onderdrukten, liepen meer risico op zwaardere alcoholinname. Ook het onderdrukken van negatief gedrag – jezelf tegenhouden als je met je ogen wil rollen – droeg hieraan bij.
Volgens onderzoeker Alicia Grandey van Penn State gingen deze mensen niet meer drinken omdat ze stress ervoeren van het werk of omdat ze het er niet naar hun zin hadden. ,,Ze grijpen niet alleen naar de fles omdat ze zich slecht voelen. Je ziet dat hoe meer ze hun negatieve emoties moeten onderdrukken op werk, hoe minder controle ze hebben over hun alcoholinname na werktijd’’, verklaart zij op de website van de universiteit.
Zelfbeheersing
Eerder onderzoek wees al op een verband tussen werk in de service-industrie en alcoholproblemen. De precieze redenen daarvoor zijn niet bekend. Hoewel er in dit onderzoek een verband lijkt te bestaan tussen het drinkgedrag en het forceren van positief gedrag, wijzen de onderzoekers erop dat ook andere factoren de alcoholinname kunnen beïnvloeden. Zij kunnen dus niet met zekerheid spreken over een oorzaak-gevolgrelatie.
Waarom zou er überhaupt een verband zijn tussen de alcoholinname en het gedrag op werk? Het zou volgens Grandey kunnen dat werknemers die mooi weer moeten spelen daar heel veel zelfbeheersing voor moeten inzetten. Na werktijd hebben ze als het ware geen zelfbeheersing meer over en drinken vervolgens meer alcohol dan ze misschien anders zouden doen of eigenlijk zouden willen.
Het helpt niet dat de werknemers een goede reden hebben om hun eigenlijke emoties te moeten onderdrukken. Ze moeten nou eenmaal geld verdienen. Grandey: ,,In deze functies is er ook vaak geld verbonden aan het tonen van positieve emoties en het inhouden van negatieve gevoelens. Geld motiveert om tegen je natuur te handelen, maar als je dat de hele dag moet volhouden kan het je uitputten.’’
Geld motiveert om tegen je natuur te handelen, maar als je dat de hele dag moet volhouden kan het je uitputten.
Toch leidt een geforceerde glimlach niet in alle gevallen tot een hogere alcoholinname. Ook de kwaliteit van het contact met de ander speelt een rol. Gemaakt positief gedrag leidt minder snel tot problemen als de werknemer er persoonlijke voldoening uit weet te halen, zoals wanneer een verpleegkundige glimlacht en een grapje maakt om een patiënt gerust te stellen. Problemen ontstaan juist sneller in situaties waar de werknemer eenmalig, relatief oppervlakkig contact heeft met de ander, zoals wanneer ze een klant assisteren in een winkel of hem aan de telefoon spreken als klantenservicemedewerker.
Persoonlijkheidstrekken
Hoe snel mensen daadwerkelijk meer gaan drinken, wordt onder andere beïnvloed door hun persoonlijkheidstrekken. Impulsieve mensen drinken eerder meer. Ook werknemers die in hun functie weinig controle hebben over de uitvoering van hun werk lopen meer risico om na werk hun zelfbeheersing te verliezen. Die is als het ware eerder ‘op’ dan als ze wel hun eigen beslissingen mogen nemen.
Werknemers dan maar onbeschoft laten doen tegen klanten is geen optie, maar er is volgens wel Grandey iets anders wat werkgevers voor de emotionele gezondheid van hun personeel kunnen doen. Als werknemers meer te zeggen krijgen over hun eigen werk en zelf meer keuzes kunnen maken, zou dat ervoor kunnen zorgen dat ze na de werkdag ook meer zelf de controle houden als het gaat om hoeveel alcohol ze drinken.
Wat doet alcohol eigenlijk met je lichaam? Je ziet het in de video hieronder:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Stoppen als zzp’er en terug in loondienst: dit moet je regelen
Wat als je een eigen bedrijf hebt, maar het ondernemen je na een paar jaar toch tegen begint te vallen? Simone Haneveer-Van Breugel (34) werkte vier jaar als zelfstandig fotograaf maar verloor langzaam het plezier in haar werk. Toch was de drempel om te stoppen voor haar erg hoog. -
Minder arbeidsongevallen in coronajaren, meeste ongevallen bij transport en logistiek
Het aantal arbeidsongevallen bleef in coronajaren onder het niveau van voor corona. De meeste ongevallen met verzuim vonden plaats in de transport en logistieke sector. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. -
Wie meldt zich het vaakst ziek: niet-drinkers, geregelde of zware drinkers?
Werknemers die geen alcohol drinken, verzuimen even vaak door ziekte als zware drinkers. Dat blijkt uit Fins onderzoek. Geregelde drinkers zijn het minst vaak afwezig. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Zingen met je collega's vermindert werkstress
Drukke dag op het werk? Misschien kunnen jij en je collega's dan eens samen een liedje zingen. Dat kan namelijk werkstress verminderen en voor een betere band zorgen tussen werknemers, ontdekten Britse onderzoekers. -
PREMIUM
Collega's staan vaker tegenover elkaar: ‘Ik heb er nachten van wakker gelegen’
Maatschappelijke thema’s leiden steeds meer tot felle discussies in kantines en op de werkvloer. Meer dan de helft van de ondernemers merkt binnen het eigen bedrijf iets van spanningen. Een op de vijf ondernemers heeft met agressie of bedreiging te maken. Ook vakbond CNV ziet de gemoederen oplopen.