Getroffen bedrijven krijgen tot 90 procent van de lonen vergoed, maar niet voor veelverdieners
VIDEOBedrijven die door de coronacrisis veel omzet zijn kwijtgeraakt, krijgen maximaal 90 procent van het bedrag dat ze aan lonen uitbetalen vergoed door de overheid, inclusief vakantiegeld en pensioen. De steun kent echter wel grenzen: alleen salarissen tot 9538 euro per maand worden gecompenseerd.
Dat staat in de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW), die minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken vanmorgen heeft gepresenteerd.De regeling is toegankelijk voor alle bedrijven die kunnen aantonen dat ze twintig procent of meer omzetverlies in de maanden maart, april en mei. Bedrijven die helemaal geen omzet meer hebben doordat ze bijvoorbeeld dicht zitten krijgen 90 procent van de totale loonsom uitbetaald. Wie 50 procent minder omzet haalt, mag rekenen op een tegemoetkoming van 45 procent.
Uitvoeringsorganisatie UWV hoopt dat bedrijven vanaf 6 april een aanvraag kunnen indienen. Om in aanmerking te komen voor de overheidssteun moeten bedrijven wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het reguliere salaris van het personeel doorbetaald blijven worden en mag er gedurende de subsidieperiode geen ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen worden aangevraagd.
Veelverdieners
Om de loonsom te bepalen, gebruikt het UWV gegevens uit de loonaangifte bij de Belastingdienst. Hier komt voor alle bedrijven dezelfde opslag van 30 procent bovenop voor werkgeverslasten zoals de opbouw van het vakantiegeld, pensioen en de werkgeverspremies. Wel wordt er dus een uitzondering gemaakt voor veelverdieners. De Tweede Kamer had hier vorige week al op aangedrongen.
Om de hoogte van het omzetverlies te bepalen, moeten werkgevers eerst hun totale omzet uit 2019 delen door vier. De uitkomst daarvan vergelijken zij vervolgens met de omzet in maart-april-mei 2020. Is de omzetdaling groter dan 20 procent, dan kan een aanvraag worden ingediend. Omdat uitblijvende klandizie soms pas later in de omzetcijfers terug is te zien, is er ook een mogelijkheid voor werkgevers om een periode aan te geven voor de omzetvergelijking die één of twee maanden later start.
Als het UWV de compensatie toewijst, dan wordt een voorschot van 80 procent uitbetaald in drie termijnen. De organisatie denkt dat het eerste deel binnen twee tot vier weken na de aanvraag wordt uitbetaald, al is UWV-directeur Fred Paling nog wel beducht of de systemen het zullen houden, zo zei hij tijdens een toelichting vanmorgen.
Geen maatwerk
Minister Koolmees deed nogmaals een beroep op bedrijven om alleen een beroep te doen op de regeling wanneer dat echt nodig is om mensen door te kunnen betalen of hun bedrijf overeind te houden. Hij stelt dat er achteraf zal worden gecontroleerd of bedrijven zich aan de regels houden. Zo zal het UWV aan de hand van de accountantsverklaring na om te zien hoe groot het omzetverlies is geweest. Eventueel te veel ontvangen compensatie zal dan terugbetaald moeten worden.
Tegelijkertijd erkent Koolmees dat er ook bedrijven zijn die niet goed uit de voeten zullen kunnen met de regeling. De regeling is bewust zo simpel mogelijk gehouden. ,,Het is geen maatwerk", aldus de minister. Bovendien zijn er ook andere regelingen waar bedrijven voor in aanmerking komen. Zo kunnen zelfstandigen terecht bij de gemeente voor bijzondere bijstand en geeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan ondernemingen die op last van de overheid dicht zijn een eenmalige compensatie van 4000 euro.
Ondernemers Lorenzo van Beek en Trudy Kwik geven aan wat deze maatregelen voor hun bedrijf betekenen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de vier grootste misvattingen over onderhandelen
Je salaris, de inhoud van je takenpakket, de prijs van je nieuwe auto of welke maaltijd er vanavond op tafel moet komen: zowel op het werk als privé moeten we onderhandelen. Onderhandelexpert Maarten van Rossum was diplomaat en raadadviseur van de minister-president. Nu helpt hij bedrijven en particulieren om meer uit onderhandelsituaties te halen. Dit zijn volgens hem de grootste misvattingen over onderhandelen. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
PREMIUMHoe is het nu met?
Jongensdroom wordt nóg mooier: Jurian (25) en Sjaak (26) openen hun tweede viswinkel
Visboer worden was een jongensdroom voor Sjaak van der Spek. Ruim twee jaar geleden kwam die uit, toen hij samen met Jurian van de Graaf een viszaak overnam in winkelcentrum Bloemendaal. Sinds vorige week telt Vishandel Groene Hart twee winkels, na de overname van Zeevishandel Kees Vrolijk in het Goudse centrum. -
Wat doet een...
Ferry is geofysicus: 'Ik mocht op zoek naar een vermiste nazischat’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Ferry van den Oever (55), geofysicus bij Saricon in Sliedrecht. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn.
-
PREMIUM
Wopke Hoekstra geeft in één klap 15 miljard uit en misschien nog meer: ‘We kunnen dit aan’
Waar het kabinet doorgaans bakkeleit over een paar miljoen meer of minder, trekt minister van Financiën Wopke Hoekstra in de coronacrisis zonder blikken of blozen 15 miljard euro extra uit. Als het moet, komt er meer op tafel, belooft hij. ,,Dit is in alle gevallen goed besteed geld.” -
Kabinet gooit roer om: meer noodlijdende ondernemers in de non-foodsector krijgen acute steun
Na snoeiharde kritiek vanuit ondernemend Nederland heeft het kabinet gisteravond besloten de regeling voor acute noodsteun te verruimen. Winkels in de non-foodsector die wel open zijn, maar dramatische omzetkeldering hebben, mogen vanaf maandag een verzoek indienen voor een eenmalige gift van vierduizend euro. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10.