Grote groep werkenden loopt risico op burn-out door coronacrisis
Volgens een nieuw onderzoek zijn er in Nederland vier miljoen ‘verborgen burn-outs’. Dat wil zeggen: mensen die binnen een half jaar dreigen uit te vallen als er geen actie wordt ondernomen. Door de coronacrisis is dit aantal flink gestegen.
Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) heeft een testonderzoek uitgevoerd onder 427 beroepskrachten. In het onderzoek werden niet alleen waarneembare symptomen meegenomen, maar ook andere indicatoren die kunnen wijzen op een aankomende burn-out, zoals een afnemend analytisch vermogen en het slechter omgaan met conflicten.
Het resultaat baart NCPSB-voorzitter Theo Immers grote zorgen. ,,We zien door de coronacrisis de risicogroep ontzettend stijgen. 56 procent van de werkenden valt binnen nul tot zes maanden uit als ze nu geen ondersteuning krijgen. In 2019, toen we dit onderzoek ook uitvoerden, was dat 17 procent.” Veel mensen hebben moeite om de stress onder controle te krijgen die gepaard gaat met thuiswerken en baanonzekerheid door de huidige economische situatie. Ook werden er, bijvoorbeeld in de zorg, lange werkdagen gemaakt. Deze sector is ‘nog niet klaar voor de tweede golf’. De afgelopen weken trokken verschillende verpleegkundigen en artsen herhaaldelijk aan de bel.
In een vorige maand gepubliceerd onderzoek van vakbond CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond, gaf 34 procent van de werkenden al aan dat de werkdruk door de coronacrisis hoger is dan ooit, 11 procent zei tegen een burn-out aan te zitten en bij ruim een vijfde van de ondervraagden is het ziekteverzuim op het werk gestegen.
Een groot deel - 80 procent van de overspannen mensen - ziet een burn-out niet aankomen
Risicogroep
Dat het aantal nog hoger is dan uit het onderzoek van de vakbond naar voren komt, is niet verrassend, zegt Immers. ,,Een groot deel - 80 procent van de overspannen mensen - ziet een burn-out niet aankomen. In het onderzoek van CNV kwamen alleen de mensen naar voren die wéten dat ze tegen een burn-out aan zitten. Maar we weten dat mensen die stress ervaren, het moeilijk vinden om zichzelf te analyseren. Stress en stressmanagement houden elkaar in hun greep”. Bovendien heerst er een taboe op stress. ,,Als je partner bent bij een groot kantoor, ga je niet zeggen dat je op omvallen staat.”
Hoe groot het probleem werkelijk is, moet de toekomst uitwijzen. ,,Ik zeg niet dat deze vier miljoen werkenden allemaal gaan uitvallen, maar stel je voor dat er weer een lockdown komt?” vraagt Immers, die vreest dat er dan ‘hele beroepsgroepen omvallen’. ,,De eerste signalen zie je al bij bijvoorbeeld de GGD. Er zijn meer besmettingen en er is niet genoeg personeel. Dan moeten de mensen die er wel zijn een tandje bij zetten en dat zorgt voor meer druk en stress. Dan komen sommigen in de problemen”. Hij ziet dat veel mensen ‘een jasje hebben uitgedaan’ de afgelopen maanden. ,,Als je deze mensen preventief helpt, kan het snel terug veren. Doe je niets, dan vallen ze het komende half jaar uit.”
Preventie
Daarmee doet Immers een appel op werkgevers in voornamelijk vitale beroepen. ,,Er moet kenbaar worden gemaakt dat dit speelt en preventief actie worden ondernomen. Als je er bij deze groep op tijd bij bent en ze bijvoorbeeld in persoonlijke coachingssessies virtueel weerbaar maakt, moet je een heleboel kunnen voorkomen. Ze doen vaak onbewust dingen niet helemaal goed”, zegt Immers. Drie tot vier uur coaching is meestal al voldoende. ,,Je moet de oorzaak weghalen. Iemand met een gebroken been laat je ook niet meteen lopen, dat been moet eerst genezen. We moeten mensen proberen duidelijk te maken hoe ze in elkaar zitten en hoe ze om moeten gaan met stress.”
In april waarschuwde Monique van Dongen van Zorg van de Zaak Netwerk ook al dat het risico op uitval toeneemt, omdat we tijdens de coronacrisis veel te veel aan het ‘overleven zijn’. ,,Werkgevers moeten zich bewuster zijn van wat er allemaal los gaat komen. Ze doen er op dit moment alles aan om hun bedrijf overeind te houden. Tegelijkertijd moeten ze niet onderschatten dat hun personeel onder zware druk staat. De kans dat ze - om wat voor reden dan ook - uitvallen is groter.” Dat we ‘reactief’ aan het werk zijn, is logisch, vindt Van Dongen. ,,Maar we moeten ons niet blind staren op het nieuwe normaal. We moeten nu al goed voor elkaar zorgen.”
Neuropsycholoog Mark Tigchelaar bespreekt in De Ochtend Show to go de valkuilen van stress en geeft tips hoe je ermee om kunt gaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMZICHT OP DE DOOD
‘Pak mijn hand vast’, zegt vrouw in ambulance tegen Brams collega, daarna stopt ze met ademen
Als ambulancechauffeur bij RAV Hollands Midden redt hij veel levens. Maar Bram van der Schoor (45) maakt ook mee dat mensen onder zijn handen overlijden. Hij kan er goed mee omgaan. ,,Ik heb al heel veel dode mensen gezien.” -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Hoe verleid je een sollicitant om voor jou te komen werken?
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: vijf ingrediënten om sollicitanten te verleiden -
Overbelasting werkenden dreigt: ‘Door coronacrisis lopen mensen op hun tenen’
Toegenomen werkdruk, minder scheiding van werk en privé en dan in sommige gevallen ook nog de zorg voor de kinderen. Het risico op uitval neemt toe omdat we op dit moment veel te veel aan het ‘overleven zijn’. Dat stelt Monique van Dongen van Zorg van de Zaak Netwerk. -
PREMIUM
Enquête onder verpleegkundigen: 8 op de 10 vreest tweede piek
Volgens het Amphia en Bravis ziekenhuis is hun verpleegkundig personeel klaar voor een tweede coronagolf. Maar uit een landelijke enquête blijkt heel wat anders. Veel verpleegkundigen zeggen moe, prikkelbaar en gespannen te zijn na de eerste coronapiek, acht op de tien vreest een tweede piek.
-
‘Als we toch mensen verdelen in hokjes, laten we dan ons best doen om álle relevante hokjes te noemen’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: hoeveel vinkjes kan jij aankruisen? -
-
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.